Reklam

Intel, 48 Çekirdekli İşlemci Hazırlığında

40
Reklam

Intel, akıllı telefon ve tabletler başta olmak üzere mobil cihazlar için 5 10 yıllık geliştirme planlarını devreye almış durumda. Bu plan dahilince ilginç ürünler üzerinde çalışıldığı ortaya çıktığı iddia ediliyor.

Analist Pat Moorhead, mobil cihazlar için süper çipler geliştirilebilir ve bunları önümüzdeki sürelerde piyasada görebiliriz diye de ekliyor. Telefonlar ve tabletlerin bilgisayarların yerini almaya başladığı günümüzde, küçük ve çok daha etkili cihazları ileride bulabileceğiz.

Reklam

Günümüzde mobil işlemciler oldukça performanslı fakat güç tüketimleri de mobil cihazlar için sorun teşkil ediyor.

Mevcut Atom işlemcileriyle performans anlamında ARM’ın gerisinde kalan Intel,  saat hızı arttırmak yerine gelecekte çoklu çekirdekli işlemcilere yönelebilir.

Intel CTO Justin Rattner,  bu yeni çip için herşeyin çok erken olduğunu fakat araştırmaların devam ettiğini belki ileride gerçekleşebileceğini belirtti.

Bakalım yüksek saat hızlarında çalışan mobil işlemciler yerine, pek çok farklı işlemin ayrı çekirdeklere atandığı ve düşük hızlarda rahat bir şekilde çalışan çoklu çekirdekli süper işlemcileri mobil sektörde görebilecek miyiz?

:: Mobil işlemciler sizce ne kadar daha güçlenmeli?

 

40 Yorum

  1. anasayfadan neden sürekli çıkış yapıyor hesabım forumda sıkıntı yokken.

    48 işlemci telefon için çok abartı 4 ünü kullanıcak geri kalan 44 ü napıcak

  2. güç tüketimini arm işlemci seviyesine indirmedikten sonra mobil işlemcinin kaç çekirdekli olduğunun çok bir önemi yok bence. zaten akıllı telefonların en büyük problemi şarj. haa hem daha performanslı hemde makul seviyede güç tüketen bir işlemci yaparız diyorlarsa eyvallah

  3. İntel yeni teknolojiye cesaret edemiyor. Çekirdek muhabbeti kolayına geliyor. Kubik mimarisini 2030’lara saklıyor kesin. Tekelci yamyamlar sizi gidi…

  4. şunu artık kafalarına sokamadılar çekirdek değil bize yazılım desteği lazım yok 96 çekirdek olmuş ne yazar.

  5. 48’ide aynı anda çalışacaksa yapın ancak günümüzdeki çok çekirdekli sistemlerde bir çekirdeğin yetmediği durumlarda diğerini kullanıyor.

  6. yorumlar gerçekten komik 😀 herhalde son paragrafı okumamış bir arkadaşımız ve güç tüketimine değinmiş. Diğer bir arkadaşımız da 4 ünü telefon kullanıcak, 44 çekirdek ne yapacak demiş. Adamlar haftaya piyasaya sürmeyecek bu işlemciyi beyler, neyin kafasını yaşıyosunuz siz 😀

  7. öncelikle diyeyim, resmen bir avuç ayçekirdeği gibi olmuş.
    ancak teknik olarak bakarsak konuya;
    4 ünü kullanacak, diğerleri yatacak diye bir şey yok..
    bir çekirdek 3g ye bakacak bir çekirdek ekrana bakacak, bir çekirdek dokunmatik e bakacak falan filan.. her çekirdek aynı anda sadece bir işlem yapabilir. bunlar aynı anda çoklu işlem yapabilmek için çekirdek sayısını arttırmışlar. kaldı ki bu sayede çekirdek frekansı düşüyor ve pil tüketimi de düşüyor.
    ilginç buldum…

  8. 50 çekirdekli çıkarırlarsa onu kullanırım 😛 Şaka bir yana bana “TEK ÇEKİRDEK” fazlasıyla yetiyor şimdilik 🙂

  9. 48 çekirdekli işlemci yapıcaksında o cihaz o çekirdekleri kullanıcakmı intel ayrıca o çekirdeği besliyecek pili nasıl sığdırıcaksın herhalde telefon 6 inç kalınlığıda 3 cm filan olur

  10. isterse 448 işlemcili telefon çıkarsın, android donanıma fazlasıyla doydu, 48 işlemciyi o kadar uğraşla çıkaracaksın kullanacağın işletim sistemi android olacak..
    işlemci sayısının önemi yok, bu kafayla apple’ın samsung’un yanından bile geçemez.

  11. Anlamadığım zaten işlemcilerin tek bir işe yönelmesi gerektiği için bu kadar fazla çekirdek gereksiz değilm mi? ekran kartı mı bu yahu?

  12. bu haber intel in güç tüketimi konusunda ARM dan ne kadar geride ve çaresiz olduğunu gösteriyor adeta, çıkıp bi adamların elini öpmediği kalmış resmen.. yüksek frekans yüksek güç tüketimi demek, pil tüketimini koruyarak iş gücünü arttırmak için diğer bi yol da transistör sayısını arttırmak ve tam kapasite kullanılmadığında bir kısmını askıya alabilecek bir forma getirmek(çoklu çekirdek yapısına dağıtmak). ama bu kadar çok çekirdekten söz etmek ben güç tasarrufuna yatkın bi mimari tasarım beceremedim o yüzden kemer sıkma politikasına dönüyorum demek gibi. performansla pek alakası yok mesele tamamen güç tüketimi ve işlemci mimarilerinin savaşı.. ama 64bit ARM işlemcilerden dan sonra rüzgar ARM tarafına dönmüş sanki.. 🙂

  13. Ben de pc için sanmıştım Ya 🙁 hayal kırıklığına uğradım resmen 🙁 hala 12 de takıldı intel

  14. ZİYARETÇİ
    01.11.2012 11:06
    12 çekirdeğin yetemediği ne iş yapıyon sanki? töbe töbe ya.. i7 işlemcileri kastediyosan onlar 6 çekirdek 12 thread aradaki farkı kavra önce, yok server çalıştırcam ben Xeon işlemcileri kastediyom diyosan onlarda da henüz 12 çekirdek yok piyasada gelecekten geliyor olmalısın.. hı hı, tabi tabi anlıyorum.. 😀
    max 10 çekirdek 20 thread var piyasada ama onlarında çekirdek hızı sadece 2.4 gigahertz’cik seni kesmez şimdi.. malum sende youtube dan facebooktan daha yoğun trafik alan bi sistem vardır şimdi onlara yetti ama sana yetmez dimi haklısın, paralle computing le yada facebookun yaptığı gibi php kodlarını c a çeviren katmanla falan kim uğraşır dimi şimdi, tam bi amele işi.. hiçç… bu kadar boş adamların uzaktan biyerden duyduğu 12 rakamını bilmişçe az bulunan bi erdeme sahipmiş gibi ortaya atması, etrafınca “aaa bu adam biliyo yaa” diye parmaka gösterileceğini sanması, hayal gücünün müthiş zenginliğidir.. kusura bakma kardeş, ben sadece sende bu zenginliği alkışlarım..

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version