Dünyanın en büyük ikinci yonga üreticisi olan Intel, önce Broadcom’u sonra da Qualcomm’u satın almaya hazırlanıyor. İddiaya göre Broadcom’a satılmasına yeşil ışık yakılmayan Qualcomm, farklı bir şekilde satılacak. Eğer iddia gerçeğe dönüşürse, Intel tekrar dünyanın en büyük yonga üreticisi olacak. Önündeki büyük engelin etrafından dolaşmayı amaçlayan Intel’in ne kadar başarılı olacağını bekleyip göreceğiz.
Qualcomm, AB’nin kestiği cezaya itiraz ediyor!
Intel’den Qualcomm’u ele geçirme planı!
Kasım ayından beri Broadcom’un Qualcomm’u satın alacağı iddia ediliyordu. İlk önce 100 milyar dolarlık teklif beğenilmedi. Sonrasındaysa Amerikan hükumeti satışa izin verme konusundaki çekincelerini açıkladı. ARM temelli Snapdragon yonga setleri sayesinde büyük yükseliş yakalayan Qualcomm, şu an dünyanın her yerindeki telefon üreticilerine yonga setleri satıyor.
BroadcomQualcomm alımı gerçekleştirebilir!
Kısa süre önce ortaya çıkan bir bilgiye göreyse mobil işlemcilerde bir türlü başarı yakalayamayan Intel, önce ağ ürünlerindeki yongalarıyla tanıtan Broadcom’u satın alacak. Broadco m üzerinden de Qualcomm’u alacak. Firmanın doğrudan Qualcomm’u satın almamasının önündeyse önemli bir faktör yer alıyor.
Doğrudan satın almasına izin verilmeyebilir. Çözüm Broadcom’da
Intel’in Qualcomm’u doğrudan satın almak istememesinin önünde rekabet unsuru bulunuyor. İkisi de yonga üreticisi olan firmalardan Qualcomm, 2017’deki satışlarıyla Intel’i geride bırakmış ve dünyanın en büyük yonga üreticisi olmuştu. Intel ise Qualcomm’a kaptırdığı koltuğu nedeniyle ikinci sıraya gerilemişti. Satın alımın gerçekleşmesi durumunda durdurulamaz bir güce dönüşecek olan Intel’i, rekabet kurumları ve yasaları çok büyük ihtimalle engelleyecek. Intel de bu duruma çözüm olarak Broadcom üzerinden satın alımı gerçekleştirmeyi planlıyor. Satım alımda sadece 100 milyar dolar değer Qualcomm için biçiliyor. Broadcom’un da 100 milyar civarına satılacağı düşünüldüğünde, Intel’in bu satın alımı gerçekleştirebilmesi için 200 milyar dolara yakın harcama yapması gerekebilir.
Sonra neden bu adamlar dünya gücü diyoruz. Öyle bir yasa var ki bir şirketin en az aynı kategoride bir rakibi olmak zorunda. Bu da daha iyi ürünlere ulaşımı kolaylaştırıyor ve fiyatların dengeli olmasını sağlıyor.
Yalnız ortada dönen para uçuk miktarlarda. Orta çaplı bir ülke kalkınır o paraya