Ülkemizde de satışa çıkan Intel’in en yeni işlemci serisi Core i7, şu an için sadece üç model işlemciye, tek bir destekleyen sistem yongasına ve sadece DDR3 bellek desteğine sahip. Peki bu ortamda, en ekonomik Core i7 işlemcili sistemi nasıl kurabiliriz? Elimizde ne tür seçenekler var? Bu konuda sizlere biraz yardımcı olmaya çalışacağım. Şimdiden samimiyetimize güvenerek söylemek isterim ki, kenarda köşede epeyce birikmiş paranız yoksa okuyup kendinizi üzmeyin. Bilgisayar parasına sadece anakart, işlemci ve bellek seti alma düşüncesi yıkıcı olabilir.

Anakarttan Başlayalım

Önce anakartla başlayalım. Şu an için Core i7 için tek seçenek olan X58 yongaları, doğal bir ATI CrossFireX desteğine sahipken, üreticilerin tercihleri doğrultusunda, Nvidia SLI çoklu ekran kartı teknolojisine de sahip olabiliyorlar. Elbette, bu durum, Intel’in Nvidia SLI teknolojisini lisanslayarak X58 yongasının içine gömdüğü bir özellik olmadığı için fazladan bir yongaya mal oluyor. Eh, bu da maliyeti az da olsa yükseltiyor.

MSI X58 Platinum – CrossFireX destekliyor ve fiyatı uygun.


En Pahalı Anakartlar

Şu sıralarda piyasaya çıkmaya başlayan ve yonga seti temel alındığında en pahalı fiyat ortalamasına sahip olan anakartlar, kesinlikle X58 yongasını taşıyanlar durumunda. 300 dolarlı fiyatlardan başlayan sadece CrossFireX destekli modeller, Asus’un geçtiğimiz gün incelemesini yayınladığımız Rampage II Extreme ürünü gibi modellede 400 dolarlı fiyatları buluyor. Şu an için X58 yongası, Core i7 için tek çözüm. Dolayısıyla bu fiyatları gözden çıkartmak gerekiyor.
{pagebreak::Bellek Meseleleri}

Bellek Meseleleri

Intel’in Core i7 serisi, üç kanal bellek mimarisini destekliyor. Bunun anlamı her biri 64 bit veriyoluna sahip olan DDR3 bellekler bir araya getirilerek üç farklı kanaldan toplamda 192 bitlik bir veriyolu elde ediliyor. Elbette uygulamada nasıl çift kanal bellek uygulaması tek kanalı ikiye katlamadıysa, üç kanal bellek de çift kanal belleği bir buçuğa katlamıyor.

Diğer taraftan, profesyonel uygulamalar arasında bu tür bir bellek bant genişliği dopingine ihtiyaç duyacak uygulamalar da var. Bir de, işin esası, eğer üç kanalınız varsa ve siz sadece iki tanesini kullanıyorsanız, bu psikolojik olarak sizi rahatsız edecek ve sizi “yahu o kadar para verdik, kullanmıyoruz” düşüncesine kilitleyecektir. Dolayısıyla, öyle veya böyle, üç tane bellek modülüne para vereceksiniz.


Mushkin Ascent – 1600 MHz’de coşuyor fakat
ikili sette satılıyor ve fiyatı oldukça yüksek.

Bellekte Neye Bakmalı?

Core i7 işlemciler, bellek denetçilerini işlemci içinde barındırıyorlar. Yani artık eski FSB kavramına AMD’den beş sene kadar sonra, Intel’de veda etmiş durumda. Tümleşik bellek denetçisi demek, çok daha düşük gecikme sürelerine sahip belleklerin çok daha verimli çalışması anlamına geliyor. Dolayısıyla daha pahalı ve verimli belleklere para ödemek, mantıklı hale geliyor diyebilirim. Tabii hedefimiz en ucuz sistemi yapabilmek, dolayısıyla cüzdana düşman ürünleri es geçmek zorundayız. Bu bizi seçim yaparken zorlayacak; ama servet harcamadan da güzel bellek yongaları bulabileceğimizi umuyoruz.
{pagebreak::İşlemci Yine İyi}
En Ucuzu İşlemci mi?

Sisteminizin geri kalanını sabit tutup sadece gerekli parçaları Core i7 için uygun hale getirmek istiyorsanız, sanırım en az bedeli işlemci için ödeyeceksiniz. çünkü 2,66 GHz hızında çalışan Core i7 920 model numaralı işlemcinin fiyatı 310 dolarla 340 dolar arasında değişiyor. Sadece MSI tarafından sunulan ve SLI desteği olmayan X58 Platinum ürünü 300 dolarlık fiyatıyla, Core i7 920’den daha ucuz.

Şimdi listemize hangi parçaları ekleyerek ne yapabiliyoruz, kaça getirebiliyoruz teker teker sıralayalım.

{pagebreak::İşlemci Alalım}
İşlemci

Intel’in Core i7 920 işlemcisi, şu an için en ucuz işlemci durumunda. QPI veriyolu saniyede 4,8 milyar işlem kapasitesine sahip. Fiyatı da 310-340 dolar + KDV seviyesinde. Hemen sepetimize ekliyoruz.

{pagebreak::Anakart Alalım}
Anakart

Yazının önceki bölümlerinde de bahsettiğimiz MSI X58 Platinum‘dan daha ucuz bir X58 yongalı anakart (şu sıralarda listelere baktığımızda) mevcut değil. Sadece ATI CrossFireX desteği arıyorsanız, bu anakart işinizi görecektir. Yok eğer SLI da istiyorum diyorsanız, üzerine 100 dolar + KDV daha koyarak MSI X58 Eclipse’e yönelebilirsiniz ya da Gigabyte EX58-UD5‘i tercih edebilirsiniz. Gigabyte’ın bu modelinde çok fazla ekstra yok ama 340 dolar + KDV‘lik fiyatıyla iyi bir seçenek durumunda.

Gigabyte EX58-UD5 incelemesini okumak için tıklayın!

{pagebreak::Bellek Alalım}
Bellek

Geldik en zor seçime. Çünkü çok fazla tercih edilebilecek ürün mevcut ve hem fiyatı, hem frekans, hem de gecikme sürelerini bir şekilde dikkate almamız, üç kanallı bir bellek setini ya hazır almamız ya da uygun fiyatlı bir üründen üç tane alarak tamamlamamız gerekiyor.

OCZ Platinum 1333 MHz – Üçlü olarak satılıyor ve  ucuza geliyor.

Etrafa baktığımızda servet ödemeden satın alabileceğiniz 1333 MHz DDR3 bellek seri olarak OCZ‘nin Platinum’unu görebiliyoruz. Gecikme süreleri de klasik 9-9-9-27 seviyesinde değil, daha makul olan 7-7-7-20 olarak geliyor. Dolayısıyla, daha mantıklı bir DDR3 performansı almanız mümkün. Bu belleklerin tane fiyatı, 1 GB’lık modellerde 75-80 dolar arasında değişiyor. Üçlü set alırsanız 200 dolara geldiğini de belirtmeden geçmeyelim.
{pagebreak::Bana Kaça Olur?}
Bana Kaça Olur?

O zaman nihai soruyu sorayım: Sistem temelini Intel’in Core i7 işlemcisi üzerine oturtarak, üç kanal bellek ve çoklu ekran kartı desteğine sahip olmanın en düşük bedeli ne? Sadece ATI CrossFireX arıyorsanız, 820 dolar + KDV bedel ödemeniz gerekiyor. SLI destekli bir anakart arıyorsanız da bu bedel 850 dolar + KDV mertebesine yükseliyor.

Peki Yeterince İyi mi?

Açıkçası, teknoloji delisiyseniz ve en hızlı sistem bende olsun diyorsanız bile, benzer performansı sunan Core 2 serisinden işlemcilere yönelebilirsiniz. Fakat Üçlü SLI ve Intel işlemcilerini en hızlı platformda bir araya getirmek gibi hedefleriniz varsa ve eskiye yatırım yapmayı sevmiyorsanız, Core i7 hayatınızda biraz değişiklik yapabilir.

Birkaç Parça Daha Lazım

Tabii daha bu sistem çalışmaktan çok uzak. Bunlardan sonra en azından ekran kartı veya kartları, depolama, kasa, güç kaynağı ve en nihayetinde bir de monitöre para vermeniz gerekiyor. O parayla kaç fakir doyar, edebiyatı yapmayacağım ama sadece anakart, işlemci ve bellek üçlüsüne vereceğiniz parayla orta yollu bir sistem toplayıp makul bir seviyede oyun oynayabileceğinizi hatırlatmak isterim.

:: Core i7 işlemcili bir sisteme terfi etmek istiyor musunuz? Seçtiğiniz bileşenleri SDN forumlarında paylaşın.