Intel tarafından sunulan yeni mikroişlemci mimarisi Nehalem, önceki Core serisinin birkaç sene için yerine geçecek. Intel‘in yeni işlemci mimarisinde her işlemci çekirdeği içinde paylaşımsız birinci ve ikinci seviye önbellek sunuluyor. Bunun yerine üçüncü seviye önbellek eklenerek çekirdekler arası ve sistemle iletişim sağlanmış durumda.


Her Noktada Yenilik

Nehalem, aslında Core i7 işlemci modellerinde kullanıldığı isim olarak Bloomfield‘da, öncelikle bellek denetçisi işlemcinin içine eklenmiş durumda. Bu işlemcilerle sadece DDR3 bellek kullanmak mümkün olacak. Bellek denetçisi de artık iki değil üç kanallı. Yani beher 64 bitten toplam 192 bitlik bellek veriyolu var. Ayrıca AMD’nin HyperTransport iç bağlantı teknolojisine benzeyen Intel QPI, yani Quick Path Interconnect de işlemcileri diğer işlemcilerle ve sistem yongalarına bağlayacak. Yani klasik FSB mantığına Intel de AMD‘den beş sene kadar sonra veda ediyor olacak.


Çekirdek iç yapısı


Geliştirilmiş İş Akış Denetimi

İşlemcinin içinde çekirdek başına 4 tane “wide execution” birimi geliyor.  Ayrıca Loop Stream Detection, yani döngü akışı algılamayla birlikte sürekli tekrarlayan konut döngülerinde komutların tahmin edilmesi (branch prediction) alınması (fetch) ve çözme (decode) evreleri atlanabiliyor. Hatta ikinci seviye dallanma tahmin birimleri de yerleştirilmiş durumda. Bu şekilde işlemcinin daha az “bir şeyleri bekleyerek boşa zaman harcaması” hedefleniyor.

{pagebreak::Tekrar Hyper-Threading }

İki Seviyeli TBL Önbelleği

Intel’in yeni işlemcilerinde, yıllar önce baş balası olan dallanma tahmini konusunda oldukça fazla iyileştirme mevcut. Öncelikle birinci derece dallanma tahmin tablosu önbelleği konusunda yapılan iyileştirmeler başarılıyken, şimdi bir de ikinci seviye, birleştirilmiş (yani hem komut hem de veri tutabilen) daha iri bir önbellek kullanılmış durumda. Intel, geçmiş yılların acısını çıkartır gibi, hiçbir dallanma tahminini kaçırmak istemiyor!


Ürün logoları


Daha Fazla Çoklu Akış

Nehalem’in içinde her bir çekirdekte Hyper-Threading mevcut. Yani dört çekirdekli işlemcilerde sekiz tane eş zamanlı iş akışı mevcut. Yerine göre fazladan performans sağlayan bu teknoloji, desteklenmeyen uygulamalarda önceki modellere göre daha kayıp yaşatıyor. Bunu sağlamak için, Intel bazı işlem birimlerini, Hyper-Threading için ikiye katlamış durumda. Bu şekilde, Hyper-Threading‘den fayda sağlamayan yazılımlarla çalışıldığında, kaynak paylaşımı sebebiyle bir darboğaz oluşmaması sağlanıyor.

Daha Verimli Mimari

Güç yönetimi için her işlemciye Power Control Unit eklenmiş durumda. Bu kısım, işlemci içindeki çekirdeklerin üzerindeki algılayıcıları okuyarak güç yönetimi sağlıyor. Çekirdekler, kullanılmadıklarında uyku düzeylerini değiştirebiliyorlar ve bunla birlikte bir de Turbo Mode özelliği var ki, bunu seveceğinize inanıyoruz. Bu özellik sayesinde, Intel buna hız aşırtma demese de, yavaş çalışan işlemcilerden doğan ısıl tasarım boşluğu, çalışan yüklü çekirdeği daha da hızlandırmak için kullanılıyor.

{pagebreak::Çok Yakında!..}

Intel’in getirdiği yenilikler, tamamen performansa adanmış işlemciler üretilmesini sağlayacak cinsten. Her ne kadar üç kanallı DDR3 bellek arabirimi çok etkili olur mu bilemiyoruz ama artık eşlenmiş bellek kitlerini ikişer ikişer değil üçer üçer alacağız. Ayrıca şu sıralarda sunulan tek Core i7 uyumlu sistem yongası modeli de X58. Bu anakartlarda tercihen Nvidia SLI teknolojisi de bulunacak ve doğal haliyle de bir ATI CrossFireX kartı olacak.

 


Üçlü eşlenmiş bellek setlerine alışmaya başlayın.

Anakart ve üç kanallı bellek maliyetiyle birlikte, var olan sisteminizi birkaç hafta sonra Core i7 tabanına geçirmek isterseniz, en az 1000 dolar + KDV gibi bir bedeli gözden çıkartmanız gerekecek. Tabii işin güzel tarafı, Intel’in  yeni platformu, işin suyunu çıkartmak isteyenler için oldukça verimli bir platform. Her türlü fanteziye açık olduğunu söylesek, yeterli olacaktır.

Intel’in Core i7 işlemcileriyle ilgili test ve incelemelerimizi yakında ShiftDelete.Net’te göreceksiniz.

:: Nehalem için hemen bir yatırım düşünüyor musunuz?

Bilgi için: Intel
Yazan: Berkin Bozdoğan