Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Intel Core Ultra 9 285K performansta zirve yaptı!

Ana sayfa / İşlemci

Intel’in yeni Arrow Lake-S serisinden gelen Core Ultra 9 285K işlemcisi, sektörde yankı uyandırmaya başladı. İşlemci, özellikle PassMark’ın tek iş parçacıklı performans testlerinde en üst sıraya yerleşerek ilgileri üzerine çekti. İşte detaylar…

Intel Core Ultra 9 285K, 5.268 puan alarak, Core i9-14900K ve Apple’ın M3 işlemcisini geride bıraktı. Ancak her şey bu kadar parlak değil; çünkü çoklu iş parçacıklı testlerde işler tersine dönüyor. Intel’in Core Ultra 9 285K işlemcisi, 24 çekirdek ile geliyor.

Bu çekirdeklerin 16’sı verimlilik odaklı Skymont çekirdekleri, 8’i ise yüksek performanslı Lion Cove çekirdekleri. Tek iş parçacıklı görevlerdeki etkileyici performans, bu çekirdeklerin işbirliği sayesinde mümkün oluyor. Fakat iş çoklu iş parçacıklı performansa geldiğinde, hiper iş parçacığı desteğinin olmaması nedeniyle işlemci zayıf kalıyor.

Reklam
Reklam

Intel itiraf etti: ’13. ve 14. nesilde bunu yapmadık!’

Intel, sorunu tespit etmek için bir araç geliştiremediğini itiraf etti. Peki, garantiye giden işlemciler neye göre değiştiriliyor?

AMD Ryzen 9 9950X, çoklu iş parçacıklı testlerde 66.702 puan alarak Intel’in yeni işlemcisini geride bıraktı. Core Ultra 9 285K, yalnızca 46.872 puan alarak, hem AMD’nin Ryzen 9 modelinin hem de kendi selefi Core i9-14900K’nın gerisinde kaldı.

Intel’in yeni nesil Arrow Lake-S işlemcisi için yapılan benchmark sonuçlarının henüz tam anlamıyla gerçek ürünü yansıtmadığını söylemekte fayda var. Zira test edilen modellerin mühendislik örnekleri olduğu düşünülüyor. Nihai ürün piyasaya sürüldüğünde, performans artışlarının daha da iyileşmesi bekleniyor.

Yeni işlemci, özellikle oyun ve tek iş parçacıklı görevlerde iddialı bir seçenek olarak öne çıkarken, çoklu iş parçacıklı performansın önemli olduğu senaryolarda kullanıcıların başka seçeneklere yönelebileceğini gösteriyor.

Intel’in yeni hamlesi, performans ve enerji verimliliği dengesinde doğru bir adım olsa da çok yönlü görevlerde daha fazla geliştirme ihtiyacı var. Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz?

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam