Dizüstü bilgisayarlar için harici ekran kartını tanıtan Intel, işlemcilerine ek olarak oldukça iddialı planlara sahip. CEO Bob Swan, Intel’i sadece işlemci üreten bir şirket konumundan kurtarmak istiyor. Bu sebeple Amerikalı silikon devi, harici ekran kartı ve yapay zeka gibi alanlara da yönelmiş durumda. Bu kapsamda tanıtılan Intel Iris Xe MAX, performansı ve özellikleri ile dikkat çekiyor.
Ekran kartı tarafında NVIDIA’nın MX serisi ekran kartları ile yarışacak olan Iris Xe MAX, yapay zeka performansı ile de şaşırtıyor.
Intel Iris Xe MAX performansı ve özellikleri
96 adet komut işletim birimi (execution unit) ile birlikte gelen ekran kartı, 1.65 GHz saat hızına çıkabiliyor. 4 GB VRAM ile birlikte gelen Iris Xe MAX, PCIe 4.0 desteğine de sahip. 68 GB / s bellek bant genişliğine sahip olan ekran kartı, 10 nm SuperFin üretiminden geçiyor. 14 nm litografiyi nihayet geride bırakan Intel, mobil taraftaki iddiası artırmanın peşinde.
Intel, harici ekran kartlarıyla birlikte taşınabilir dizüstü bilgisayar pazarına göz koymuş durumda. Intel, pazara NVIDIA’nın MX serisi ekran kartlarına ihtiyaç duymayan bilgisayarlar sunmak istiyor. Bunun için de birçok üretici ile ve iş ortağı ile çalışılmış durumda. Şirketin yeni tanıttığı Deep Link teknolojisi ile, Intel Iris Xe MAX performansı da artmış durumda.
Deep Link teknolojisi, yapay zeka sayesinde ekran kartı ve işlemcinin birlikte çalışmasını sağlıyor. Böylece endüstri lideri bir kodlama performansı ortaya çıkmış oluyor. Performans tarafına geldiğimizde ise Intel Iris Xe MAX, birçok açıdan NVIDIA MX 350‘yi mağlup etmeyi başarıyor. Fark aşırı fazla olmasa da Metro Exodus‘da Intel ezici bir üstünlük sağlamış durumda.
Deep Link özelliği ile birlikte, işlemci ve ekran kartının yapay zeka performansı da üst noktaya çıkıyor. Bu sayede, hiçbir kaynak israf edilmiyor. Hatta Iris Xe MAX, yapay zeka ve kodlama konularında RTX 2080’den yüzde 78 daha performanslı konumda.
Intel Iris Xe MAX performansı demişken, 3DMark testlerinin sonuçları da ortaya çıktı. 3DMark Time Spy testinden 1826 puan alan ekran kartı, Fire Strike testinden 6611 puan almış durumda. Aşağıdaki görselden, diğer ekran kartları ile 3DMark testindeki performans farklarını karşılaştırabilirsiniz.
Deep Link ile uyumlu uygulamalar hali hazırda mevcutken, bu uygulamaların artacağı sözü de verildi. Uyumlu uygulamalar arasında şimdilik OBS ve XSplit gibi yaygın araçlar da yer alıyor.
Şaşırmadığınız bir şeyler var mı
Bu kartin notebookcheck sitesinde incelemesine baktim ve o kadar kotu ki bu sasali basliklari hak etmiyor. ornegin bu NVIDIA MX 350 denilen kart oyunlari orta seviyede bile oynatamayan bir kart ve bu karttan %1 daha iyi.
nvidia 1050 malum cok eski bir kart, ve bu karttan 3 kat daha kotu ve verimsiz, yeni olmasina ragmen, nvidia 1050 den 3 kat daha kotu. XE ve XE Max da trash bir intel onboard grafik karti yani. hic bosuna umut ve bel baglamayin bu karta, paraniz yetiyorsa, nvidia 1050, 1050 maxq, 1060, 1660Ti gibi kartlara sahip olan laptop veya 2in1 laptoplar alin. sakin onboard grafikli almayin. nvidia 250, 350 lerdende uzak durun.
Bu ekran kartının kullanılacağı bilgisayarlar ultrabook modelleri olacak geçiyorlar ve fiyat olarak giriş seviyesindeler. GTX serisi ekran kartına sahip bilgisayarlar genelde oyuncu bilgisayarları oluyor ve bazı insanlar bu agresif tasarımları beğenmiyor. Zaten bu ekran kartı, U işlemciler ile birlikte kullanılıyor. Amaç giriş seviyesi modellerde taşınabilir, ince ve güçlü bilgisayarlar elde etmek. Ekran kartını kıyasladığınız klasmanlar yanlış maalesef.
Bu kartlara sahip laptoplar minimum 950 dolardan basliyor, Bu kart ile oyun oynanmaz, ancak 4k youtube izlersin, onu 600 dolara galaxy tab s6 yada s7 alirsin. Hem pil omru, hemde ekran kalitesi, ustune kalem destegi, ustunede android icin yapilmis her turlu oyunu dokunmaktik ekran ile oynarsin, bu devirde giris seviyesi laptop alinmaz, cok pahali ise yaramaz, yada cok ucuz i3 ile gelen o da adami yavaslik ile kanser yapar. Para vermeyin bunlara adam gibi laptop yapsinlar uygun fiyata yapsinlar.
Giriş seviyesi laptop burada ile yurt dışında çok farklılık gösteriyor. Özellikle ABD’de 600-700 dolar seviyesinde hafif bir ürün isteyenler için gerçekten güçlü ürünler satılıyor. 950 dolarlık laptoplar daha çok oyuncu seviyesinde oluyor artık. Tabi ki Dell XPS gibi premium modeller de mevcut. Ancak onların fiyatlarının fazla olmasının sebebi donanım gücünden ziyade kasa yapısı ve ekranları oluyor.
Asus rog istiyorsun ama paran anca tablete yeterse Eee ben android oyunu oynıyacam diyorsan eyvallah herhangi biri oynayabilir zaten ben oyundan bile saymıyorum çoğunu
ki casual bi gamerim. Fiyat ve performans bu iki kelime sadece
i740 bilen eski kurtlar intelin bu konuda ne kadar yeteneksiz ve beceriksiz olduğunu görür
Intel olarak i7 anakart asus ama modeli 128gb destekleyen hangisi ise 6gb ekran kartı 32 gb ram kingston 850 wattpowersup bunların model marka hangisi uygunsa youtube cekwrmisiniz veya bilgi verirmisiniz