Son aylarda işlemci üretimi konusunda başı dertte olan Intel, farklı hedeflerinin olduğunu söylemişti. AMD Ryzen işlemcilerin yükselişi karşısında pazar payı kaybeden şirket, bu kaybın kendileri için önemli olmadığını ve pazar payı endişelerini bir kenara ittiklerini söylemişti. Bazı yanlış hesaplamalar ve alınan projeler sonucu 10 nm işlemci üretiminden vazgeçen Intel, işlemciler için yol haritasını açıkladı.
Intel işlemciler için yol haritası belli oldu
Geçtiğimiz yıllarda işlemci pazarının yüzde 90 gibi büyük bir çoğunluğunu elinde bulunduran Intel, son zamanlarda Ryzen işlemcilerin yükselmesi sebebiyle kan kaybediyor. Rakibi AMD, 41 dolarlık hisse senedi fiyatıyla son yıllardaki en büyük artışı yaşıyor. Ancak, Intel’e göre pazar payı her şey değil. Yeni yol haritasına göre, Intel 10 yıllık bir plan belirlemiş durumda.
Bazı yanlış hesaplamalar ve alınan projeler sebebiyle Intel, 10 nm işlemci üretimini durdurduğunu açıklamıştı. 10 nm yerine direkt 7 nm üretime geçmeyi planlayan firma, 2020 yılında 14 nm+++ işlemciler ile karşımıza çıkacak. Intel’in planına göre, 2029 yılında 1.4 nm üretime geçilmesi hedefleniyor. 2021 yılında 7 nm üretimden sonra 2023 yılında 5 nm, 2025 yılında 3 nm ve 2027 yılında da 2 nm üretime geçilmesi planlanıyor. Bu tabloya göre firma, iki yılda bir üretim teknolojisi geliştirmeyi düşünüyor.
Tabloya göre, belirtilen yıllarda üretim teknolojileri geliştirmeye başlanacak. Her üretim teknolojisi, + ve ++ olmak üzere iki farklı versiyona sahip olacak. Ancak Intel’in daha önceki tablolarına bakarsak, 2017 yılında 10 nm üretim teknolojisine geçileceği planlanmıştı. Bu yıl yaşanan aksaklıkların ileri ki yıllarda tekrar etmesi, bu tablonun gecikmesine neden olabilir.
Tablo çoğu şeyi gösterse de, firmanın nasıl bir yol izleyeceği hala kafaları karıştıran bir durum. Düğüm yıllarında yeni üretime mi geçilecek yoksa optimize edilmiş sürüm mü kullanılacak henüz bilinmiyor. Örnek vermek gerekirse, 2023 yılında direkt 5 nm üretime de geçilebilir veya 7 nm++ ile devam edilebilir.
2018 ve 2019 yılında yapılan yanlış hesaplamalar, firmanın düzenini bozmuş durumda. Sıkışık bir durumda bir yandan 14 nm+++ gelişimini sürdüren ve bir yandan da 7 nm üretime hazırlanan Intel’in planları, herhangi bir gecikme sonrası tekrar bozulabilir.
Siz açıklanan yol haritası ve 2020 yılında gelecek işlemciler hakkında ne düşünüyorsunuz?
Amd 7nm ye çoktan geçti çöküşünüz yakın ve tekeliniz bitti artık
Gezi parkı eylemlerine destek veren bankalarda zamanında isteyen parasını bizden çekebilir, etkienmeyiz demişti. Sonra gördüler.
Niçin bugün 1.4 nm için yatırım yapmayıp, 2029 yılında yapmayı planlıyorlar acaba? 🤔
Kapitalizm kokuyor resmen.
agırdan alıyorlar yavaş yavaş satıcaklar 1.4 nm şimdi yapsalar ekmek bir anda biticek Grefene geçiş şart bu arada nereye kadar slikon sınıra geliyorlar grefende çıgır açılacak bir teknoloji 100 ghz leri görebiliriz
Yap bakalım hemencecik 1.4nm
icraata bakmak lazım. yıllar sonra tahtı sallanıyor adamların. yıllarca rekabetsiz bir ortamda rahat rahat at koşturuyorlardı. artık devir değişti. bu ortamda söylediklerini başarmaları zor bence
Daha 10nm de bi başarı sağlayamayan intel 1.4 nm yimi hedefliyor pfff bırak hayalleri inteeeel o zamana beyaz eşyalara işlemci yaparsın iflasin eşiğinde kalırsın sen inteeel AMD seni yok edicek
ben bile 7nm ye gectim 🙂
İntel yıllardır Cartel işlemci piyasasını elinde tutmayı başardı fahiş fiyatlarla işlemci sattı Çünkü rakibi yoktu şu an işler değişti Kral geri döndü yok olmaya mahkum sun �ntel
Gündüz yediğim hurmalar…
Nanometre falan anlamam oyunlarda intel amd ryzen 3 serisinin önünde. Yeni çıkacak 10 serisi ile biraz daha farkın artacağını düşünüyorum.
10nm 10 senede geçemeyen iki sedebir nasıl olacak hele 1.4 kimsenin böyle bir haysli bile yokken boş hayaller bence
10 senede 10 nmye geçememiş olmasının nedeni rakibinin olmamış olması olabilir mi aynştayn? Ayrıca artık teknolojide ivme yakalandı. Güç ihtiyacı ve artan taleple teknoloji daha hızlı gelişiyor. TSMC’nin 2 nm geliştirme hayali var nereye kimsenin 1.4 nm hayali yok. 9 seneye her türlü 1 nm üretim teknolojisini ve altlarını göreceğiz tabi teknoloji kısıtlaması olmadıkça.