Reklam

Intel-Nokia Ortaklığı İle İlgili Her Şey

0
Reklam

Teknoloji dünyasında firmaların stratejik ortaklık anlaşması yapması yeni bir olay değil. Birçok firma pazarda kendilerine daha iyi yer edinebilmek için bu tür anlaşmalar yapıyorlar. Ancak bunların çok azı dev firmalar arasında oluyor ve böyle olduğunda biz kullanıcıların bu ortaklıkların neler getireceği konusundaki beklentileri bir hayli artıyor.

Teknoloji dünyasının son büyük ortaklık anlaşması Intel ve Nokia arasında yapıldı. Dünyanın en büyük işlemci üreticisi ve telekomünikasyon alanında dünya lideri olan bu şirketlerin beraber çalışacağını açıklaması çok büyük bir heyecan yarattı.

Reklam

Anlaşmanın detayları hakkında henüz çok az bir bilgi bulunmasına rağmen, bizler sizin için ufak bir araştırma yaptık ve Intel-Nokia ortaklığının bizlere yakın bir gelecekte neler getireceğini ve tahminlerimizi sizlerle paylaşalım dedik.

{pagebreak::Ağızlar sıkı tutuluyor}

Ağızlar sıkı tutuluyor

Intel tarafı anlaşmanın detayları ve neler getireceği konusunda ağzını çok sıkı tutuyor. Intel Europe’un üst düzey yöneticilerinden Rod O’Shea kendisine sorulan sorulara kaçamak cevaplar verirken, şirketin mobil teknolojilerle ilgilenen kolunun başındaki isim olan Anand Chandrasekher ise sadece bu ortaklığın gelecekte “yeni ve çok yaratıcı” ürünler piyasaya sürmelerine büyük katkısı olacağını söylemekle yetindi.

Anlaşma hakkında şimdiye kadar açıklanan tek detay ortak kullanılacak yongaların x86 mimarisine sahip olacağı oldu. Ancak işin ilginç tarafı Nokia yöneticilerinden Kai Öistamö‘nun Intel ile yapılan anlaşmanın şirketlerinin ARM ile olan ilişkileri üzerinde bir etkisi olmayacağını açıklaması oldu. Bunun nasıl olacağı hakkında ise hiçbir fikrimiz yok. Eğer Nokia bundan sonra Intel yongası kullancaksa, bunun ARM ile ilişkileri nasıl olup da etkilemeyeceğini bilmek zor.

{pagebreak::Söylentiler neler?}

Söylentiler neler?

Intel ve Nokia’nın beraber geliştirecekleri yeni cihazların cep boyutlarında, tüm İnternet’i parmaklarımızın ucuna getireceği de söylenenler arasında. Bununla beraber sesle iletişim de sağlayacak bu cihazların bildiğimiz “akıllı telefonlardan” ne farkı olacağını merak etmiyor değiliz. Çünkü bu sayılanların yeni ya da yaratıcı olduğunu söyleyebilmek gerçekten güç.

Bir diğer önemli soru da geliştirilecek cihazların nasıl bir yazılım kullanacağı konusu. Yeni ürünlerde işletim sistemi olarak büyük bir ihtimalle Linux türevlerinin kullanılacağı söyleniyor. Ancak Nokia’nın Google Android‘e geçmek istediği de gelen bilgiler arasında. Intel ile yapılan bu anlaşmanın Nokia’nın Android planlarını ne derece etkileyeceğini bekleyip görmekten başka bir çaremiz yok.

{pagebreak::Bu ortaklık nelere gebe?}

Bu ortaklık nelere gebe?

Resmi olarak açıklanan bilgileri ve söylentileri bir araya getirip harmanladığımızda Intel-Nokia ortaklığının neler getireceği hakkında birkaç tahmin yapılabilir. Bu büyük ortaklık gelecekte bizlere neler getirebilir bir görelim:

Yeni akıllı telefonlar

Çok basit bir tahmin belki ama bu ortaklığın bizlere sunacağı en önemli sonuç, yeni, güçlü, kullanışlı ve yaratıcı özelliklere sahip akıllı telefonlar olacaktır.

Daha da önemlisi, Kai Öistamö ne derse desin, bu yeni telefonlarda ARM yerine Intel yongası bulunacak.

{pagebreak::Her çeşit taşınabilir cihaz}

Her çeşit taşınabilir cihaz

Intel-Nokia ortaklığından ortaya çıkması beklenen tek şey akıllı telefonlar değil elbette. Cep telefonlarının dışında Nokia’nın başka pazarlara da gireceği söyleniyor. Daha şimdiden Atom tabanlı Nokia netbook söylentileri ortalarda dolaşmaya başladı.

Anlaşmanın sadece cep telefonlarıyla sınırlı kalacağını düşünmek hata olur. İki firma beraber tablet PC’lerden, smartbook’lara kadar birçok çeşit taşınabilir cihaz geliştireceklerdir.

{pagebreak::Mevcut Intel yongaları kullanılacak} 

Mevcut Intel yongaları kullanılacak

Intel daha önce ortaklık anlaşması yaptığı hiçbir firma için özel yonga üretmedi. Bu huyunu Nokia için değiştireceğini beklemek de hayalcilik olur.

Bu yüzden Nokia’nın mevcut Intel yongalarını kullanacağını söyleyebiliriz. Aynı Apple‘da olduğu gibi farklı bir ürün içinde mevut işlemci bulundurarak başarı aranabilir.

{pagebreak::Apple ile rekabet}

Apple ile rekabet

Intel-Nokia işbirliğinin neler getireceğini tahmin etmek için Apple’ın izlediği yola bakmak faydalı olacaktır. Intel’in Apple ile olan ilişkisi sürerken Nokia ile anlaşması rekabete farklı bir boyut getirecektir. Intel’in iki firma arasındaki dengeyi nasıl koruyacağı da bir diğer merak konusu.

Elbette bunun sonuçlarını görmek biraz zaman alacak. Bunun sebebi Nokia’nın diğer yandan ARM’nin gönlünü de hoş tutmak istemesi. ARM’ye desteğin süreceğini belirten açıklamalar da bunun bir kanıtı.

Anlaşmanın detayları her ne kadar gizli tutulsa da ilk meyvelerin en erken 2011‘de alınacağı belirtiliyor. Bu Apple’a rakip olacak bir akıllı telefon mu olur yoksa bir netbook mu olur, bunu bekleyip göreceğiz.

{pagebreak::Medfield mı kullanılacak?}

Medfield mı kullanılacak?

Eğer 2011 tahmini doğru çıkarsa, bu Nokia’nın Moorestown Atom platformu yerine halen geliştirilmekte olan Medfield‘ı kullanabileceği anlamına geliyor.

Medfield hakkında pek bir bilgi olmamasının, merak seviyesinin iyice artmasına yol açtığı kesin.

Tüm bu anlatılanlar bir araya geldiğinde çıkan sonuç şu: Intel-Nokia anlaşması herkesin kafasında birçok soru işareti oluşturdu. Firmaların ağzını sıkı tutması bizleri sadece tahminler üzerinden yorum yapmaya zorluyor. Ancak Intel gelecekte akıllı telefon pazarını ele geçirecek olursa, Nokia ile anlaşmanın bunun için bir dönüm noktası olarak kabul edileceğini söyleyebiliriz.

:: Intel – Nokia işbirliği sizce neler getirecek?

 

 

YORUM YOK

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version