Pandeminin tetiklediği küresel çip üretim ve tedarik sıkıntıları gölgesinde, Intel ve Qualcomm arasında yeni bir anlaşma yapıldı. Piyasadaki Android akıllı telefon ve tabletlerin önemli bir kısmına güç veren Snapdragon işlemcilerin üreticisi Qualcomm’un yeni durağı, Intel’in 20 milyar dolarlık yatırımın bir parçası olarak kurduğu Intel Foundry Services üretim tesisleri olacak.
Tayvan merkezli yarı iletken üreticisi TSMC ile Güney Koreli teknoloji şirketi Samsung gibi rakiplerini çip yarışında geçmeyi kafasına koyan Intel, geçtiğimiz günlerde hem üretimi hızlandırmak hem de çip krizini çözmek amacıyla IDM 2.0 adını verdiği yeni stratejisini duyurdu. Qualcomm ile yapılan anlaşma, bu stratejinin meyvelerinden biri.
Çip krizine çözüm: Intel’den 20 milyar dolarlık tesis
Qualcomm Snapdragon işlemciler, Intel 20A teknolojisiyle üretilecek
Intel, Pazartesi günü yaptığı açıklamada 2025 yılına kadar liderliği yeniden ele geçirmeyi beklediğini söyledi ve bu bağlamda hayata geçirmeyi planladığı üretim teknolojilerinden bahsetti. Şirket önceden ürettiği çiplerin boyutunu ima etmek adına nanometre gibi ifadelerle adlandırıyordu. Bu isimlendirmeler, yerini “Intel 7”, “Intel 20A” gibi ilerlerleyen yıllarda kullanılacak teknolojilere bıraktı.
Qualcomm ile yaptığı anlaşma kapsamında, Intel 2024’te piyasaya sürmeyi planladığı “Intel 20A” teknolojisini Snapdragon işlemcilerin üretiminde kullanılacak. Bunun en büyük avantajlarından bir tanesi güç tüketiminin olabildiğince aza indirilmesi. RibbonFET adlı transistör mimarisi ile PowerVia teknolojisi sayesinde, çipin üretim sürecindeki verimlilik artacak ve bu güç tüketimine olumlu anlamda etki edecek.
Intel’in anlaşmaya vardığı tek firma Qualcomm değil. ABD merkezli e-ticaret şirketi Amazon’la da güçlerini birleştiren teknoloji devi, Intel Foundry Services kapsamında sunduğu özel paketleme teknolojisini Amazon Web Services (AWS) sunucularının erişimine açacak. Ancak Intel, Amazon’a işlemci üretmeyecek. Zira Amazon halihazırda veri merkezleri için kendi yongalarını yapıyor.