Reklam

Ekran Kartına Gerek Kalmayacak mı?

3
Reklam

Intel’in Sandy Bridge kod adını verdiği ikinci nesil Core mimarisine sahip yeni işlemcilerin en öne çıkan özelliklerinden biri bünyelerinde birer grafik işlemciye sahip olmaları.

Harici olarak ekran kartı satışı yapmasa da grafik işlemci pazarında dünya lideri olan Intel, geçtiğimiz sene piyasaya sürdüğü Clarkdale kod adlı işlemcilerinde grafik yongasına yer vermişti. (Sandy Bridge’i İlk Biz Test Ettik)

Yeni nesil işlemcilerde bulunan grafik yongası Intel’in bugüne kadar modellerinde yer verdiklerinden çok daha iyi. Öyle ki, bu grafik yongasının giriş seviye ekran kartlarıyla baş edebileceği belirtiliyor.

Reklam

Intel Sandy Bridge işlemcileri için iki farklı model grafik yongası bulunuyor. Bunlar HD 2000 ve HD 3000 olarak adlandırılmış.

Intel grafik yongasının ayarları bu ekrandan yapılıyor

HD 2000 ve HD 3000

İki model arasındaki ana fark çekirdek sayılarından ileri geliyor. HD 2000 modeline 6 çekirdek ya da Intel’in verdiği adla EU bulunuyor. HD 3000‘de ise 12 EU yer alıyor.

İki grafik yongasının frekansı da 850 MHz seviyesinde. Ancak Intel bu grafik yongalarına Turbo özelliği de eklemiş. Böylece işlemci çekirdeklerinin hepsi kullanılmıyorsa, bunlara ayrılan güç grafik yongasına aktarılarak performans artışı sağlanıyor. (Yeni Nesil P67 Anakart Testi)

Piyasaya sürülen işlemci modellerine bağlı olarak Turbo ile çıkılan frekans 1100 MHz ile 1350 MHz arasında değişiyor.

Teknik detayları verdikten sonra bakalım Core i7 2600K modelinde yer alan Intel HD 3000 grafik yongası harici ekran kartlarına karşı neler yapmış.

{pagebreak::Test Sistemi}

Test Sistemi

Sandy Bridge

Anakart: Intel DH67BL
İşlemci: Core i7 2600K
RAM: Team Xtreem 2 x 2 GB DDR3
Güç kaynağı: CoolerMaster 1000 watt
Sabit disk: Seagate Barracuda 1,5 TB
Optik Sürücü: LG 22X DVD yazıcı

Ekran Kartları

Anakart: ASUS P6T Deluxe
İşlemci: Core i7 965 XE
RAM: Team Xtreem 2 x 2 GB DDR3
Güç kaynağı: CoolerMaster 1000 watt
Sabit disk: Seagate Barracuda 1,5 TB
Optik Sürücü: LG 22X DVD yazıcı

{pagebreak::3DMark Vantage}

{GRAPH::1006}

{GRAPH::1007}

{pagebreak::Call of Juarez}

{GRAPH::1008}

{pagebreak::Crysis}

{GRAPH::1009}

{pagebreak::World in Conflict}

{GRAPH::1010}

{pagebreak::Far Cry 2}

{GRAPH::1011}

{pagebreak::Tabloları Nasıl Yorumlamalı}

Tabloları Nasıl Yorumlamalı

Test tablolarımıza bakıp da Intel HD 3000 grafik yongasının performansının çok düşük olduğunu düşünmek yanlış olur.

Core i7 2600K‘yı karşılaştırdığımız şeylerin birer harici ekran kartı olduğunu akıldan çıkarmamak lazım. Orta ve giriş seviyesinde olsalar da sadece grafik uygulamaları için tasarlanmış ayrı bir kartın, işlemcinin içine entegre edilmiş bir grafik yongasından geri kalması çok zor.

Buna tek istisnanın World in Conflict testinde bunun gerçekleştiğini de görebiliyoruz.

Intel HD 3000 oyun oynamak için tasarlanmış bir yonga değil. Yaptığımız testlerde en yüksek ayarları kullandığımız için alınan FPS değerlerinin akıcı bir oyun deneyimi sunmayacağını söylemek gerek.

Öte yandan, grafik ayarlarını orta seviyeye çekip, çözünürlüğü düşürdüğümüzde Crysis gibi grafik canavarı oyunların akıcı bir şekilde oynanabildiğini gördük.

Grafik yongasını kullanmak için H67 yonga setli anakart gerekiyor

Çıkarılacak Sonuç

Testten çıkarılacak sonucun, Intel HD 3000‘in oyun oynamak dışında birçok ihtiyacınızı karşılayacak bir grafik yongası olduğu fakat hala giriş ve orta seviye ekran kartlarıyla arasında belli bir bulunduğu olacaktır.

Eğer sadece günlük işlerinizi yapmak, bunun yanında film izlemek ya da eski oyunları düşük seviyede oynamak istiyorsanız para verip ayrıca bir giriş seviyesi ekran kartı almanıza gerek yok. Core i7 2600K işinizi görecektir.

Ancak ortalamanın biraz üzerinde performans arıyorsanız yine ekran kartlarına mecbursunuz.

:: Sizce günün birinde ekran kartları tamamen ortadan kalkabilir mi?

3 Yorum

  1. Güyya orta seviye ekran kartı performansı verecekti, heyecanlanmıştık sene içerisinde çıkan herhangi bir onboarddan farkı yok

  2. işlemciye entegreli gpu’ların piyasaya girişi icin bence gayet başarılı bir sonuc.İlk etapda geçebilseydi zaten diğer kartları,sıkıntı doğardı 🙂 sevindim bu gelişmeye,1-2 seneye kadar sağlam görüntü verebilen gpu entegreli cpular gelecektir.

  3. Abi ben anakartımı değiştirdim. Daha doğrusu arkadaşın kartını kasama taktım ve ekran kartı yuvası uymadığı için ekran kartı olmadan kullanıyorum.
    Minecraft en iyi fps ayarında kasmadan oynadım.

    işlemci=intel Pentium Dual Core 2.49 Ghz
    Ram=3 gb

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version