Reklam

Dizüstünde Sandy Bridge Fırtınası

15
Reklam

Geldi, gelecek derken Ocak ayına girdik ve Intel’in Sandy Bridge mimarisine sahip işlemciler gün yüzüne çıktı. Sandy Bridge mimarisine sahip masaüstü işlemci testimizi buradan görebilirsiniz.

Masaüstü PC’lere ek olarak Sandy Bridge dizüstü sistemlerle de piyasaya sürülecek. Geçen Cuma günü içerisinde ünlü bir markanın Sandy Bridge mimarisine sahip ilk dizüstü bilgisayarı test merkezimize ulaştı. 

Reklam

Test ettiğimiz dizüstü bilgisayarın markasını paylaşamıyoruz. Çünkü ürün ambargo altında ve Ocak ayının 9’undan sonra yayına açık.
{pagebreak::Sandy Bridge}
Fakat sizlere Sandy Bridge mimarisine sahip dizüstü bilgisayarların performansını göstermek istedik. Aşağıda Intel’in Core i7-2630QM işlemcisine sahip dizüstü bilgisayar ile yaptığımız performans testlerini göreceksiniz. Bakalım Sandy Bridge’in performansı nasıl? 

Test ettiğimiz dizüstü bilgisayarın üzerinde Intel Core i7 2630QM işlemci bulunuyor. Bu işlemcinin çekirdek saat hızı 2 GHz. Fakat yaptığımız testlerde Intel’in Turbo Boost teknolojisini kullanan işlemcinin çekirdek saat hızının 2.80 GHz’e kadar çıktığını gözlemledik.

Yeni işlemci dışında ürünün 4 GB DDR3 belleği bulunuyor. Ürünün grafik çözümüne baktığımızda iki adet ekran kartı yongasının olduğunu görüyoruz.
{pagebreak::Ekran Kartları}
Bu yongalardan ilki Intel’in Sandy Bridge işlemciler içerisine yerleştirdiği GPU. Diğeri ise Üretici firma tarafından kullanılan Nvidia’nın GeForce GT 540M yongası. Bu yongalar birbirleri ile uyumlu çalışarak kullanıcıya istediği performansı sunmak için yerleştirilmiş.

Bu iki ekran kartını da Bios ayarları içerisinden kapatıp açabiliyorsunuz. Intel’in bunu düşünmesi oldukça iyi, eğer kullanıcılar dizüstü bilgisayarından yüksek pil ömrü istiyorsa harici ekran kartını kapatabilir ve daha az güç tüketen dahili ekran kartı ile daha fazla pil ömrüne sahip olabilir.

{pagebreak::Bios Ayarlarına Dikkat}
Şuna dikkat etmenizi tavsiye ediyorum. Eğer anakart Bios’u içerisinden dahili ekran kartını kapatırsanız dizüstü bilgisayarı parçalamak zorunda kalabilirsiniz. Çünkü sisteminiz bir daha ekrana görüntü iletmeyecek ve harici bir monitör veya TV’ye de görüntü aktarmayacak.

Biz denedik ve dizüstü bilgisayarı parçalayıp Bios pilini söküp takmak zorunda kaldık. Ancak Bios ayarlarınızı sıfırladığınızda bu görüntü sorununu aşabiliyorsunuz. Test ettiğimiz Sandy Bridge dizüstü bilgisayarın ilk test sonuçları aşağıda. İsterseniz test sonuçlarına bakalım, sonrada ürünün performansı hakkındaki görüşlerimize.


{pagebreak::Test Sonuçları}
{GRAPH::963}
{GRAPH::964}
{GRAPH::965}
{GRAPH::966}
{GRAPH::967}
{GRAPH::968}
{GRAPH::968}
{GRAPH::970}

{pagebreak::Sonuç}
Sonuç

Ürünün test sonuçlarına baktığımızda geçmiş döneme nazaran performans açısından daha iyi sonuçlar elde ettiğini görüyoruz. Bu işlemcinin yüksek sonuçlar elde etmesinde ki nedenlerin başında Intel’in Turbo Boost teknolojisi geliyor.

Çünkü testimize katılan dizüstünün işlemcisi Intel Core i7 2630QM ve bu işlemcinin saat hızı 2 GHz. Fakat Intel Turbo Boost teknolojisi ile bu işlemcinin saat hızı 2.8 GHz’ye çıkabiliyor. Dört çekirdekli işlemcinin her bir çekirdeği bu hızı kendi başına elde edebiliyor.

Ürünün performans açısından bir eksiği yok. Genel olarak baktığımızda diğer tüm dizüstüleri geride bırakıyor. Ürünün grafik performansı ise beklediğimiz değerin altında çıktı.

Çünkü dizüstü bilgisayarın sahip olduğu Nvidia’nın GeForce GT 540M yongası geçmiş dönemde test ettiğimiz Toshiba Qosmio X500’ün Nvidia GeForce GT 360M yongasına yenildi. Bunun başlıca sebeplerinden biri Toshiba‘nın yüksek miktarda bellek ve yüksek dönüş hızına sahip sabit disk kullanması. Bu sayede ürünün daha hızlı işleme performansına sahip.

Sandy Bridge Dizüstü bilgisayarın ilk test sonuçları böyle. Önümüzdeki hafta Pazartesi günü ürünün detaylı incelemesini marka ve model ismi saklı tutmadan vereceğiz. O zamana kadar ürünü iyice terletmeyi düşünüyoruz.

:: Sandy Bridge dizüstü hakkındaki yorumlarınızı buradan paylaşın.

 

 

15 Yorum

  1. Şaka gibi bios’u varmış. Bilgisayar Acer 5750G mi acaba? Ayrıca 4 çekirdek aynı anda 2.8 ghz frekansına çıkabiliyor mu yoksa sadece biri mi çıkabiliyor?

  2. aynı anda 2.8 ghz’e her biri çıkması gerekir yoksa turbo boost özelliğinin bi anlamı kalmaz bence 🙂 zaten 2×4=8.0 ghz i yakalıyor bir tanesi 2.8 ghz’e çıksa 8.8 ghz i yakalar. Buda teknolojinin gereksizliğine yoğunlaşır 🙂

  3. gidin işlemci sıralamsına bakın nasıl olduğunu görürsünüz şaçma hesaplar yapmayın işlemcilerin sadece ghz ine çekirdeğine bakarak hangisinin daha iyi olduğu bilemezsiniz.

  4. intel-İ7-2630QM 2.0 GHZ işlemcimi yoksa / intel-İ7-640M 2,8 GHZ işlemcimi.Hangi işlemcili ürünü tercih edeyim.Birde bu iki işlemcinin üstünlükleri nedir.?

  5. Adamlar Yazmış siz daha kaç çekirdeği 2.80 hıza çıkıyor diyorsunuz okumadan yorumlamayın aşağıya attım okuyun…

    ”Çünkü testimize katılan dizüstünün işlemcisi Intel Core i7 2630QM ve bu işlemcinin saat hızı 2 GHz. Fakat Intel Turbo Boost teknolojisi ile bu işlemcinin saat hızı 2.8 GHz’ye çıkabiliyor. Dört çekirdekli işlemcinin her bir çekirdeği bu hızı kendi başına elde edebiliyor.”

  6. benım bılgısayar exper işlemci i7 2.0ghz 2630QM CPU 8 GM RAM 64 BİT İŞLETİM SİSTEMİ ANAKARTI NEDIR SIZCE

  7. Yorumlar tam Türkiye gerçeği 🙂 8 çekirdek diyen var, hepsi aynı anda 2,9 olur diyen var…

    2630qm nin turbo boost çarpanları 6/6/8/9 yani, 3-4 çekirdek çalışırken 2ghz 6*100= 2,6ghz, 2 çekirdek çalışırken 2,8ghz, Tek çekirdek çalışırken 2,9ghz max frekansına çıkar.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Intel_Turbo_Boost

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version