İşlemci devi Intel ile hızlı hizmet vermek için devasa sunucu çiftliklerine sahip olan Facebook, güçlerini birleştirip daha az enerji harcayarak çok daha fazla işlem yapabilen verimli Data Center‘lar (Veri Merkezleri) elde etmek için el sıkıştı.

Bu işbirliğiyle beraber bilişim sektörüne kazandırılacak olan raf teknolojisiyle, ayrıştırılabilen bilgi işlem / ağ / depolama kaynaklarına sahip, yeni nesil yapılar elde edilecek.

Apple başta olmak üzere birçok markanın popüler ürünlerinde imzası bulunan dev üretici Quanta Computer‘ın da yer aldığı projede, önemli ilerlemeler kaydedildi ve mekanik ilk örnek de paylaşıldı.

Intel’in yeni nesil teknolojileri kullanılıyor

Bu yapıda Intel Silicon Photonics teknolojisinden faydalanılıyor. Intel Ethernet kullanılarak dağıtılan veri trafiği, Intel‘in sunucular için ürettiği Xeon işlemcilerin yanı sıra, Avoton adı verilen ve yonga üzerinde çalışan Atom işlemcili sistemleri muhteva ediyor.


Veri merkezilerinde yer alan yüzlerce sunucunun ihtiyaç duyduğu enerji, inanılmaz boyutlarda.

Elde edilen yeni mimari ile beraber, saniyede 100 Gigabit (100 Gbps) bant genişliğine ulaşılabiliyor. Intel’in konuyla ilgili resmi duyurusunun tamamına, buradan ulaşabilirsiniz.   

Maliyetler azalacak!

İşin teknik detaylarına çok daha fazla dalmadan, bilişim sistemine neler kazandıracağını anlatsak fena olmaz. Genişbant internet kullanıcı sayısı hızla artan dünya nüfusunun büyük bölümü Facebook kullanıyor ve bu istatistikler her dakika artmaya devam ediyor.

Akıllı telefonlar başta olmak üzere, paylaşılan fotoğraflar ve yüksek çözünürlüklü videolar ise Facebook‘un çok daha güçlü altyapı ihtiyacını gün yüzüne çıkartıyor. Şu anda kullanılan veri merkezlerinde elde edilen verim, Facebook için çok karlı görünmüyor.

Logaritmik olarak artan işlem ve bantgenişliği trafiğine cevap verecek bu yeni yapılar sayesinde başta Facebook olmak üzere Google ve Microsoft gibi internet devleri, maliyetlerin acısını kullanıcılardan çıkarmak için en iyi ihtimalle çok daha az kafa yoracak diyebiliriz.

:: Devlerin birleşmesini nasıl değerlendiriyorsunuz? Tıklayın, SDN Forum’da tartışalım.