Veri merkezleri ve küresel veri bağlantılarının temelinde yatan teknoloji, gerek denizin altından gerekse de karada, şehirlerin altından geçen tünellerdeki fiber optik kablolar. Bu kablolar incecik yapılarına rağmen bakır kablolarla ulaşamayacağımız hızlarda veri aktarımı sağlayarak kıtaları birbirlerine bağlayaibliyorlar.

Kablo başına 1,6 terabit!

Intel’in Silicon Photonics teknolojisi, silikon temelli bir kabloyu mikro desenlerle optik verinin akışına uygun hale getiriyor ve çok dar bir alana birçok kanalın sığmasını sağlıyor. Bu sayede tek bir kablo içinde onlarca kanaldan yüksek hızlı veri akabiliyor.

Intel’in iş ortaklarıyla birlikte bu teknolojiyi getirdiği son nokta ise tek bir kablo içinde, her birinde 16 adet fiber bulunan dört sıradan oluşmuş bağlantı arayüzü. Bu arayüzde bağlantılar alma ve gönderme olarak 32+32 biçiminde çalışıyor ve toplamda saniyede 1,6 terabitlik veri transferi mümkün oluyor.

Bu bağlantı teknolojisi sayesinde hem veri merkezleri hem de uzak mesafelerdeki bağlantılar için bağlantı yoğunluğu yükselecek ve küresel dünya her adımda daha sıkı biçimde bağlanmış olacak. Tabii ki bunlar hep altyapı çalışması: Bu teknolojilerin adım adım ilerleyerek evlerimize gelen bağlantılara etki etmesi için daha çok vakit var.

:: Veri merkezlerini geçtik, evimize ne zaman fiber gelecek?