Reklam

İnternet Amacından Saptı mı?

3
Reklam

40 sene önce önce MIT‘de tohumları atılan, kısa süre içerisinde DARPA adlı kuruluş tarafından geliştirilen internet, geliştiricileri tarafından “bilgi ve belge paylaşımı” parolasıyla insanlık tarihinin hizmetine girmişti. İnternetin ilk amacı, yeni bir askeri haberleşme teknolojisini geliştirmekti. Yine kısa süre sonra bu teknolojinin limitleri belirlenince, üniversiteler arasında bir olarak kullanılmaya başlandı.

 

Reklam

Aradan geçen 40 sene içerisinde, önce internet son kullanıcıya hitap eder oldu, sonra son kullanıcının günlük ihtiyaçlarını karşılar hale geldi. Bu süre boyunca internet gelişimini sürdürdü ve sürdürmeye de devam ediyor. Bu gelişimden dolayı ise geliştiriciler bir hayli rahatsız gibi gözüküyor. Zira internetin son yıllardaki haline baktığımızda, yasa dışı paylaşım dışında bilgi ve belge paylaşımının çok aza inmiş olması, sosyal ağların gelişmesinden dolayı toplumun hızlı tüketim alışkanlığını arttırması ve bunun gibi birçok özellik mevcut.

{pagebreak::Komik Videolar}

Komik Videolar

Sosyal ağların gelişimi birçok kullanıcı açısından iyi bir gelişme olarak adlandırılabilir. Fakat işin aslı, sosyal ağlar sadece kullanıcıları ve para kazanmak isteyen firmaları ilgilendiriyor. Akademik anlamda bir çalışma yapılabilmesi için internetin altının üstünün getirilmesi gerekebiliyor çoğu zaman. Ayrıca yasa dışı içerik paylaşımından dolayı firmalar da zor durumda kalıyor.

Bir diğer istenmeyen durum ise, internetin “komik videolar” çöplüğüne dönmesi olarak gösteriliyor. Askeri haberleşme yöntemi olarak ortaya atılan bir projenin, evcil bir köpeğin evin bebeğinin suratını yalama videolarına, ya da sıra dışı kaza videolarına ev sahipliği yapması çok da istenen bir gelişme olmasa gerek.

{pagebreak::Ne Olacak}

Ne Olacak

İnternet gelişimini sürdürmeye devam ediyor dedik. Hızını giderek arttıran internet, yakın zaman içerisinde büyük ölçekte yapabileceklerinin limitini de arttıracak. Analizciler 40 senelik bir geçmişe sahip olan internetin bu durumu için; “İnternet orta yaş krizine girdi” yorumu yapıyor. Hiç de haksız sayılmazlar aslında. 40 yaşına gelene kadar akademik platformlarda bilgi ve belge paylaşımı olarak kullanılan bir insan nasıl ki 40 yaşlarına geldiğinde orta yaş krizine girip, kendini sosyalliğe adarsa, internet adı verilen sistemin de aynı sorundan muzdarip olduğu konuşuluyor.

Bu gidişi ön gören bazı uzanlar internet2 adı altında yeni bir oluşumdan bahsetmeye başladı. Buna göre, eğer internet2 geliştirilirse, tüm akademik çalışmalar ve sistemler internet2’ye aktarılacak, internet ise son kullanıcıların video paylaştığı, ne yaptıklarını anlattığı, seyahatlerinin fotoğraf albümlerini paylaştığı bir sistem olarak kalacak.

:: İnternetin ilerlediği yolu  tasvip ediyor musunuz?

3 Yorum

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version