Japonya’da yapılan son testlerde veri iletim hızında için yeni bir rekor kırıldı. Ulusal Bilgi ve İletişim Teknolojileri Enstitüsü’ndeki (NICT) Ağ Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan açıklamaya göre 1,02 petabit hıza ulaşıldı ve bu, evlerdeki en hızlı internetin neredeyse 100 bin kat üzerinde.
1.02 petabit ile internet hız rekoru aşıldı
Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte veri aktarım hızları da önem kazanıyor. Japonya’daki Ulusal Bilgi ve İletişim Teknolojileri Enstitüsü’nde gerçekleştirilen son deneyler, 1,02 petabit hızın yakalandığını ortaya koydu. 1 petabit 1.000.000 gigabyte’a eşit olduğu için bu hız, saniyede 127.500 GB veri gönderilebileceği anlamına geliyor.
M2 işlemcili MacBook Air’den üzen haber!
NICT araştırmacıları tarafından hazırlanan makaleye göre, yeni veri aktarım testinde özel çok çekirdekli fiber optik kablolar kullanıldı. Yaklaşık 52 km mesafede veri aktarımı yapılan deneyde, saniyede 1,02 petabit hızına ulaşıldı. Bu rakam, internet hızı olarak ise 1.020.000.000 Mbps’ye denk geliyor.
Japonya’daki hız şimdilik sadece laboratuvar ortamında test edilmiş olsa bile, fiber optik ağ kullanarak elde edildiği için dikkat çekiyor (bildiğiniz üzere fiber optik kablolar, günümüzde altyapılarda kullanılmakta). Araştırmacılar, veri aktarım hızındaki yükseltmelerin bu sayede kolayca yapılabileceğini düşünüyor.
1 petabit internet hızı aslında günümüz teknolojisi için oldukça dudak uçuklatıcı bir rakam. Araştırmacılarına açıklamasına göre, 1,02 PB sayesinde saniyede 10 milyon kanala 8K yayın yapmak mümkün. Yani 8K olarak açılan canlı yayınlar, dünyanın dört bir yanında hiç kesinti olmadan izlenebilir.
Yeni araştırma internet hızı konusunda bir rekor olsa da, araştırmacıların ilk kez petabit hıza ulaştığını göstermiyor. Daha önce Intel, Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları’nın 19 gününü Brezilya, Japonya ve ABD’deki web sitelerine canlı olarak yayınlamıştı.
5G ve mobilite çözümlerin hızla büyümesiyle birlikte, yüksek hızlı veri aktarıma ihtiyaç duyulacak. Bundan dolayı da internetin daha hızlı olması, birbirine bağlanacak olan cihazların geleceğine ışık tutuyor. Araştırmada, “Bu sonuç, yeni bant genişliği servislerini destekleyebilen iletişim sistemlerine yardımcı olacak” denildi.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
Türkiye’nin de tek bir başarısı var oda ZAM rekoru 👊🏻
Adam haklı 😅👏🏾
Aynen
16 mb/sn internet hızım var ona da 11 12 geliyor şükür
Gözler kör olunca fukara zihinler ancak böyle patinaj çeker, tek başarıymış hadi ordan
Mina birakayim. 2006 da japonya da bizzat tecrube ettim 50Mbps idi indirme hizlari. Bende fiber var ama 35Mbps ile yetinmek durumundayim. Adaletin bumu dunya.
Biz 100 mps görürsek öpüp başımıza koyacaz.
Bizim bu hıza gelmemiz 2080’i bulur. O zamana kadar da ölürüz zaten.
fazla iyimsersin kanks
17 yıldır internet kullanıyorum 100 mbps internet hızına daha 3 ay önce ulaşabildim ondan önce 12 mbps kullanıyordum. Bu hız ortalama bir kullanıcı için aslında gayet yeterli. Lakin 1000 mbps internet hızının ülkemizde yaygınlaşması lazım. Söz konusu 1.02 petabit hıza sıradan bir kullanıcının ihtiyacı yok.
1 petabit 1.000.000 gigabyte’a eşit kısmı yanlış olmuş bi düzeltiverin
oda bi şeymi Türkiye de doların artışı rekor üstüne rekor kırıyor 16.90 nedir yaa…
Sen birde 90 yılları görseydin 20 yılda 11.000 kat arttı dolar
Bildiğiniz gibi ışık hızı saniyede yaklaşık 300 000km. Ve tıpkı su dalgası gibi dalgalanarak ilerliyor. Fiberden göderilen ışığın dalga boyuna 1000 nanometre dersek eğer, teorik olarak bir fiberden 1 saniyede yaklaşık 300 TeraBit’e kadar veri aktarılabilir. Nasılki işlemcilerde atomlara kadar iniliyor internette de dalga boyuna kadar inilecek. Tabi farklı dalga boylarında birden fazla ışık gönderilebilir ve birbirine karışmaz. Tıpkı güneş ışığındaki renlerin prizmayla ayrışması gibi. Ve böylece tek kabloyla bile 10 larca Peta Bite bile çıkılabilir. Yani fiber geleceğin teknolojisi faka onu kullanan cihazlar çoook hantal.