İnternet trafiği, sadece insanlar değil bot adı verilen küçük yazılımlar tarafından da sağlanıyor. Bu botlar bazen arama motorları için bilgi toplarken bazen de DDOS gibi bilgisayar merkezli saldırılar için kullanılıyor.
CDN güvenlik servisi Incapsula tarafından açıklanan global verilerece göre bu yıl internette oluşturulan trafiğin yüzde 61.5’i botlar tarafından sağlandı. Geçen yıl bu rakam yüzde 51 idi.
Bu yüzde 61.5’lik bot trafiğinin ise yüzde 31’i arama motorlarına ve iyi huylu botlara ait. kalanı ise kötü niyetli botlar tarafından oluşturuluyor.
Botlar ne işe yarıyor
Eskiden beri var olan bir kavram olan bot, internette dolaşan ve belirlenmiş bilgiler toplayan küçük yazılımlara verilen genel ad. Google’ın arama motoru teknolojisinin bir ayağını da bu botlar oluşturuyor. Ayrıca farkıl amaçlara hizmet eden birçok bot bulunuyor. Botların bazıları iyi niyetliyken bazıları da (DDOS saldırılarında olduğu gibi) kötü niyetli olabiliyor.
Araştırmanın detaylı sonuçlarına Incapsula’nın internet sayfasından ulaşabilirsiniz.
:: Rakamları nasıl değerlendiriyorsunuz?
en güzel yerinde detaylı açıklama burda diyip kestirip atmışsınız.
twitterdan çıkmıyor botlar bu ara. farklı algoritmalarla kendi mesajlarını bile yazıyorlar. iş çığrından çıktı artık kim insan kim değil belli değil.
Hepimiz birer botuz
bot trafiği artarak devam edecektir.
Google’ın insanların bilgilerini alıp 3. parti şirketlerle paylaşan botlarındandır muhtemelen.