İnternet, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de her geçen gün daha fazla kişinin cebine ya da çantasına giriyor. Mobillite artıyor; hatta giyilebilir aygıtlar sayesinde bileğinizde dahi taşıyabiliyorsunuz internete girebilen cihazları. Sonuç olarak mobil cihaz kullanımı söz konusu olduğunda ‘internet hayatımızın önemli bir parçası’ mottosu yerini en azından kısa vadede herhangi bir alternatife bırakmayacak gibi görünüyor.

Peki akıllı cihazlar üzerinden internete girme eğilimi ülkemizde ne durumda? İşte bu sorunun yanıtı bir global data trafiği araştırmasının sonuçları ile beraber ortaya çıktı. Buna göre Türkiye‘de iPad, iPhone ve iPod touch cihazlarındaki mobil işletim sistemi iOS ile internete girme oranı ile Android‘li tablet, akıllı saat ve telefonlar üzerinden internete bağlanma oranları birbirine oldukça yakın.

iOS-Android rekabeti uç noktada

Android, sahip olduğu yüzde 48’lik pay ile ilk sırada yer alıyor. Hemen arkasında ise yüzde 46 ile iOS yer alıyor. Birbirlerine oldukçayakınlar, adeta fotofiniş çizgisi için ucu ucuna bir rekabet söz konusu.

Bununla birlikte akıllı telefon pazarında yüzde 50’nin üzerinde paya sahip operatör şirketlerin açıklamalarına göre 2013 yılı için satılan Android‘li akıllı telefon, toplam akıllı cihaz pazarının yüzde 80’ini kapsıyor. Yine operatör firmaların belirtiğine göre iOS‘li akıllı telefonlar ise yüzde 15 gibi bir orana sahip. Sadece akıllı telefon segmentini ele aldığımızda belirtilen veri kullanımına dair oranlar da baz alındığında iOS‘in Türkiye’de tercih bazında ciddi seviyede geri planda kalmaya başladığı, Android‘li cihazlara eğilimin arttığı sonucu çıkıyor.

Windows Phone faktörü

Peki internete girme yöntemleri arasında Windows Phone‘un yüzde 6 civarında paya sahip olması neyi gösteriyor? Elbette şirketin Türkiye için kat etmesi gereken çok yol olduğunu, özellikle Türk pazarında daha fazla ilgi görebilmek adına daha etkin adımlar, daha tutarlı fiyat poltitikaları ve tanıtım faaliyetlerine önem verilmesi gerektiği sonucu çıkıyor.

:: Hangi marka-model akıllı cihaz kullanıyorsunuz?