Reklam

İnternette Politik İçerik Sansürü Artıyor

3
Reklam

Google, ilk olarak 2010 yılında yayınladığı “Transparency Report” yani Şeffaflık Raporu‘nu 2012 yılının ikinci yarısı için yayınladı. Yedinci kez yayınlanana raporda Google‘dan kaldırılmasını talep edilen içerikler yer alıyor.

Yayınlanan rapora göre Google, Temmuz-Aralık 2012 tarihlerinde 24.179 içeriğin kaldırılması için hükümetlerden 2285 talep almış ve bu sayı 2012‘in ilk yarısına ait 18.070 içerik için yapılan 1811 talepe göre %25 artış göstermiş.

Reklam

Ülkemizden Yapılan Talepler

Google, bu raporu yayınlarken son zamanlarda tüm dünyada özellikle politik içeriklerin kaldırılmasına yönelik taleplerin bir hayli artış gösterdiğine dikkat çekip, hükümeti eleştiren birçok blog gönderisinin kaldırılmasına yönelik mahkeme emirleri aldıklarını belirtmiş.

Buradan ulaşabileceğiniz bu raporda ilk etapta Brezilya’da yaşanan artış dikkat çekiyor. Günde ortalam 3.5 mahkeme emri çıkan Brezilya‘da 6 aylık süreçte 697 içerik kaldırma talepi gelmiş. Yılın ilk yarısında 191 olan talepteki bu artışın seçimlerle ilgili olduğu göze çarpıyor.

Türkiye’de Durum Nasıl?

Rapora göre Türkiye ilk olarak 20 ülkenin girişimde bulunduğu “Müslümanların Masumiyeti” adlı filme ait klipler içeren YouTube videolarında göze çarpıyor. Avustralya, Bangladeş, Brezilya, Brune, Cibuti, Mısır, Hindistan, Endonezya, İran, Ürdün, Lübnan, Maldivler, Malezya, Pakistan, Rusya, Suudi Arabistan, Singapur, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ve ABD’nin girişimde bulunduğu bu videolar için Avustralya, Mısır ve ABD videoların Google‘ın Topluluk Kuralları’nı ihlal edip etmediğinin araştırılmasını talep ederken diğer 17 ülke ise videoların kaldırılmasını talep etmiş. İncelemeler sonuc videoların Topluluk Kuralları‘nı ihlal etmediğine karar veren Google, bu videoların Endonezya, Hindistan, Ürdün, Malezya, Rusya, Suudi Arabistan, Singapur ve Türkiye‘den görüntülenmesini kısıtlayıp, Mısır ve Libya‘da geçiçi olarak kısıtlamaya gitmiş.

Türkiye’den yapılan taleplerin nedene göre dağılımı

Bu videolar harici Türkiye raporda Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu’nun Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından 63 YouTube videosu ve 22 Blogger yayının kaldırılması talepiyle de yer alıyor. Bu gönderilerin Atatürk‘ü, devleti veya ulusal kimlik ve değerleri eleştirdiği iddiasıyla ortadan kaldırılması için 17 talep alan Google, videoların %52‘sini Türkiye için kısıtlarken, Blogger gönderileri için herhangi bir yaptırımda bulunmamış.

Ayrıca bu 6 aylık süreçte üşlemizden telif hakkı ihlalinde bulunan web siteleriyle ilgili 8119 arama sonucunun kaldırılması için 16 talepte bulunulmuş ve Google bu sonuçların 6851‘ini kaldırmış.

Tüm bu taleplerin dışında Google‘ın Blogger hizmetinin 1 Mart 2011′de ülkemizde engellendiğini de hatırlatalım.

:: Google’ın hazırladığı raporu nasıl değerlendiriyorsunuz ?

 

3 Yorum

  1. Hükümet sağolsun herkesi yasak manyağı yaptı. İşin ilginci bundan memnun olanlar da var. Ne diyelim, Allah akıl fikir versin.

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version