Reklam

İnternetten Alışveriş Güvenli Ama Dikkatli Olun

3
Reklam

Son zamanlarda İnternet üzerinden alışverişlerde yaşanan artışa paralel yayınlanan sahtecilik haberlerine istinaden Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği ETİD, online alışverişin güvenli olduğunun ancak yine de bazı noktalara dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

ETİD Başkanı Hakan Orhun’un dernek adına yaptığı açıklama şöyle:

Online alışveriş gün geçtikçe hayatımızın içinde daha geniş alanlara yayılıyor. İnternet üzerinden alışveriş yapanların sayısı 5 milyonu aşarken, online alışveriş hizmeti sunan sitelerin sayısı da hızla artış gösteriyor.

Reklam

Yaşanan bu hızlı gelişim beraberinde bir takım olumsuz sonuçları da getiriyor. Özellikle son zamanlarda basında sık rastladığımız, birkaç site hakkında çıkan haberler tüm sektörü olumsuz yönde etkiliyor.


Bizler kullanıcılarımızın güvenli şekilde alışveriş yapabilmeleri için her türlü önlemi alıyoruz. Ancak sektördeki birkaç olumsuz deneyim ön plana çıkıyor.

{pagebreak::ssl sertifikasının önemi}

Burada her gün onbinlerce online alışveriş son derece başarıyla sonuçlanırken, birkaç kötü deneyim sektöre zarar verebiliyor.

Kullanıcıları bu sitelere karşı uyarmak amacı ile dernek olarak önlemler alıyoruz. Türkiye’de İnternet üzerinden satış hizmeti veren siteler ile ilgili hukuki düzenlemeler sürekli iyileştiriliyor; bu çerçevede e-ticaretin çok daha iyi konumlara geleceğini öngörüyoruz.

İnternet üzerinden alışveriş pratik olduğu kadar güvenilirdir de. Online alışveriş hizmeti sunan tüm siteler dünya çapında kredi kartı güvenli için bir standart olan SSL sertifikası kullanmak zorundadır.

SSL sertifikası olmadan hiçbir bankadan pos alma imkanı bulunmuyor. Kullanıcılar alışveriş yaptıkları sitenin bu sertifikaya sahip olup olmadıklarını mutlaka kontrol etmeliler.

Bunun için güvenlik sertifikası tıklanmalı ve bunun geçerlilik süresi kontrol edilmelidir. Ödeme adımlarına geldiğinizde, site ismini yazdığınız URL bölümünün ” https://www ” olmasına dikkat edilmeli.

Bu uyarı web sitesinde SSL kullanılmakta olduğu ve kredi kartı bilgilerinin güvende olduğunu gösterir.

Ayrıca kullanıcılar önceki hizmet seviyeleri iyi olan siteleri tercih etmeli ve site içerisinde iletişim bilgileri olup olmadığını, teslimat ve iade koşullarını kontrol etmeliler.“

:: İnternet üzerinden alışveriş yaparken hiç sorun yaşadınız mı?

3 Yorum

  1. öncelikle shiftdelete.net sitesine teşekkür ederim.
    Bu tür konularda daha fazla yayın yapmak ve insanları bilgilendirmek gerek. Piyasa dolandırıcı kaynıyor.
    Yazacaklarımın konuyla alakası olmasada yakın sayılır. Bu yüzden yazma ihtiyacı hissetttim. H*S Teknoloji adı altında, aslında olmayan, bir şirketten mesaj aldım. Mesajda forma kazandığımı ve numarayı arayıp adres bildirmem gerektiği söylendi. Aradım adresimi istediler. Adresimi verdim. Kredi kartı kullanmam gerektiğini ve sadece son sekiz hanesini paylaşmam gerektiğini söylediler. Son 8 hanesinden bir şey çıkmaz düşüncesi ile kart numaralarımı verdim. Bu hediyenin yanı sıra tasarruf cihazı hediye edeceklerini ve kredi kartından çekim yapmayacaklarını beyan ettiler. Aradan 10 gün geçti. Paket geldi. Kredi kartı ekstremi incelerken 199 TLlik çekim yapıldığını gördüm. Aradım önce çekmediklerini, sonra çekimi yaptıklarını bunu benim bilgim dahilinde yaptıklarını söylediler. Fazla ayrıntıya girmeyim. Kredi kartı 16 haneli ve 8 hanesini vermiş olmasına rağmen nasıl çekim yaptıklarını anlamak uzun sürmedi.

    Banka adı, kredi kart türü master-visa, adres = Kredi kartının ilk 8 hanesini veren bilgilerdir.
    Örneğin Antalya/Alanya/Akbank/Visa Kart sahibi bir insanın kart bilgilerinin ilk 8 hanesi bellidir. Bu bilgileri verdiğiniz anda dolandırıcılar ilk 8 hanesini çözüyorlar.

    Bu tür durumlar ile paranızı geri alabileceğiniz yöntemler

    Boşuna arayıp para iadesi istiyorum şöyle yaparım böyle ederim şuraya giderim diye telefonlarını arayıp boştan yere dil dökmeyin. Ben çok aradım. Baktım olmuyor işimi yasal yollarla hallettim. Çok dolandırıldım, çok tecrübe sahibiyim. Eğer dolandırılırsanız mesaj atın, ne yapmanız gerektiği konusunda yardımcı olayım.

    Geri ödeme – Bankaya itirazda bulunarak bu harcamayı sizin yapmadığınıza dair faks çekerek ödemenizi geri alabilirsiniz.

    Bilişim suçlarına internet üzerinden şikayette bulunabilirsiniz.

    Maliye şikayet hattını arayarak faturasız işlem yaptıklarını söyleyebilirsiniz ancak bu seçenekte karşı tarafın bilgilerini bilmeniz gerekmektedir.

    Siz siz olun kredi kartınızın rengini bile kimseyle paylaşmayın.
    Site üzerinden alıyorsanız üyelik girişi yaparken ve ödeme yaparken adres çubuğunda site adının https:// ile başladığına emin olun.
    https://www.expresstake.com/login.php
    gibi olmalıdır.

    İyi günler

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version