Apple’ın merakla beklenen işletim sistemi iOS 7 nihayet kullanıma sunuldu. Haziran ayında tanıtılan ve Golden Master sürümü dışında toplam 6 betası yayınlanan işletim sistemi sonunda final sürümüyle karşımızda.

Yeni sistemin sunduğu özellikler her ne kadar bilinse de, final sürümünde giderilen hatalar ve küçük nüanslarla en vurucu özellikleri elden geçirmek istedik. İşte iOS 7’nin çok konuşulan yenilikleri:

Tartışmaların Odağı: İkonlar

iOS 7 dendiğinde kıyametin ilk koptuğu nokta şüphesiz ikonlar oluyor. Büyük bir çoğunluk ikonların kötü olduğu düşüncesinde. Daha önce beta sürümü denememiş, belki de iOS 7 görsellerine bile bakmamış kullanıcılar için büyük sürpriz olan ikonlar, beta sürümleri kullananlar için aşinalık yaratmış durumda.


Yeni ikonlar bir süre daha tartışılacak gibi…

Gözlerin bu yeni, renkli, neşeli ikonlara kısa zaman içinde alışması ise olası. Hatta bir süre sonra 7. sürüm öncesi iOS ikonları oldukça demode gelmeye başlayabilir. Gelen yorumlar, başlangıçta ikonları eleştiren ve garipseyenlerin kısa süreli kullanımla birlikte alışmaya başladığını gösteriyor.

Uygulamalar Arasında Geçiş

iOS 7’nin en tartışmalı özeliklerinden biri de uygulamalar arası geçiş arayüzü oldu. Uzun zaman hakkında dedikodular bitmeyen arayüz, final sürümünde, beta sürümlere göre bir farklılık içermiyor. Arayüzde tam sayfa uygulamalar ekranın ortasına küçültülerek sıralanıyor. Uygulama ekranlarının hemen altında yer alan ikonlarının işlevi ise son derece önemli.


Pencereler ekran dışına kaysa da ikonlar görünebilir alanda duruyor.

Uygulama pencereleri, ekran sağa ve sola kaydırıldıkça görüntülenen alanın dışına çıkmaya başlıyor. İşte bu noktada ikonlar hemen üstlerindeki uygulama pencerelerini takip etmek yerine birbirlerine yanaşarak ekranda tam olarak kalıyorlar. Böylece ekranda yarısı görünen uygulamanın ne olduğunu da anlaşılabiliyor. Ayrıca, sadece ekran görüntüsüne değil ikona dokunarak da uygulamaya geçilebiliyor.

Açık olan uygulamalar tek hareketle kapanmasa da, ekranda görünebilen maksimum üç uygulama aynı anda kapatılabiliyor. Bunun için üç parmağınızla üç uygulamanın üzerine dokunup ekranın üstüne doğru kaydırmanız yeterli.

Kamera

iOS 7’de tamamen farklılaşan uygulamalardan biri de kamera oldu. Dikkat çekici yeniliklerin arasında yerleşik efektler ve kare çekim modu da yer alıyor. Ayrıca video çekimde zum özelliği de iOS 7 ile gelen yenilikler arasında.


Kare çekim seçeneği

Kare çekim modu, Facebook profil fotoğrafı ya da Instagram’da paylaşmak için fotoğraf gerektiğinde oldukça işe yarıyor. Bu sosyal medya ortamlarında yayınlamayı düşündüğünüz fotoğraflar için yeniden kadraj ayarlamanıza gerek kalmıyor. Efektler ise oldukça başarılı tonları kullanıcının beğenisine sunuyor.

{pagebreak::2}

Yeni Müzik Uygulaması ve Cover Flow’a Elveda

iOS’in eski ama en çok beğenilen özelliklerinden biri de, erken sürümlerin iPod uygulamasının ve şimdiki  Müzik uygulamasının Cover Flow özelliği olmuştur. iPhone ya da iPod Touch yan çevrildiğinde yan yana dizilen ve hoş bir animasyon ile kayan albüm kapakları ne yazık ki iOS 7’de yok.


Yatay durmdayken ekrana çok sayıda albüm kapağı sığıyor

Bunun yerine albüm kapakları küçültülerek, ekrana aynı anda 15 albüm kapağının sığması sağlanmış. Bu yeni arayüz, Cover Flow kadar etkileyici olmasa da daha işlevsel. Ekranda görünebilen çok sayıda albüm kapağının üzerine tıklandığında kapak büyüyerek yakınlaşıyor ve ekran ikiye ayrılıyor. Sol kısımda albüm kapağı, sağ kısımda ise albüm şarkıları çıkıyor ve tek hareketle albüm içeriğine erişip dinlemeye başlayabiliyorsunuz.

Müzik uygulamasının ana menüde Safari ile yer değiştirdiğini de belirtmekte fayda var. Önceki sürümlerde ana menünün en sağında duran müzik uygulaması solundaki Safari’nin yerini almış durumda. iOS 7’de en sağ Safari’ye ayrılmış.

Safari

iOS 7 betalarında oldukça kötü performans veren Safari’nin hataları tamamen giderilmiş. Yatayda tam ekran özelliği aynen korunurken, dikey kullanımda alt çubuğun tamamen yok olması ufak bir yenilik olarak eklenmiş.

Yatay ve dikey kullanımda aşağı kaydırma hareketinde aktif olan tam ekran görünümü, yukarı kaydırmada yerini alt ve üst çubuğun yer aldığı dar görünüme bırakıyor. Bu durum rahatsız etse de hassas kaydırma ile ekran daralmasının önüne geçilebiliyor.


Yukarı kaydırmada kaybolan alt ve üst çubuklar sert aşağı kaydırma hareketinde çıkıyor.

Eğer aşağı kaydırma hareketini yavaş yaparsanız Safari sizin sayfada dolaştığınızı anlayarak alt ve üst çubuğu ekrana çıkartmıyor. Ancak sert bir kaydırma hareketinde çubuklara ihtiyacınız olduğunu düşünerek tam ekran modundan çıkıyor ve alt üst çubuklar ekranda beliriyor.

Safari’nin pencereler arası geçiş özelliği de son derece kullanışlı ve işlevsel. Aranan pencere, başlığından ve görüntüsünden kolayca bulunabiliyor.

Yerleşik Arama ve Klavye

iOS’un klasiklerinden arama sayfası tamamen kaldırılmış durumda. iOS 7 arayüzünde herhangi bir sayfada ekranı aşağı doğru çektiğinizde üst kısımda arama çubuğu siyah klavye eşliğinde karşınıza çıkıyor ve aramayı oldukça kolaylaştırıyor.


Klavyede TL Simgesi yer alıyor

iOS 7 klavyesi, klasik iOS klavyesinden çok da farklı olmamakla birlikte bazı ufak yenilikler içeriyor. Örneğin, Türk Lirası sembolü klavyeye eklenmiş durumda. Ayrıca iOS 6’nın iPad klavyesinde, neden ilk grup tuşlar arasında olmadığı bir türlü anlaşılmayan “.” tuşu da yeni sürümde ana klavyede yer alıyor.

Sesler

iOS 7’de iOS’un klasik sesleri çoğu zaman korunurken bazıları da revize edilmiş durumda. Örneğin, e-posta bildirimi ya da uyku moduna girerken çıkan sesler aynı ama dikkatli dinlenildiğinde ekolu olduğu anlaşılıyor.

Sonuç olarak, iOS 7 önemli değişikliklerin ve özelliklerin arka planında birçok ufak ama yararlı ayrıntıyı da barındırıyor. Her şeyiyle baştan aşağı bir yenileme olan iOS 7’yi mutlaka denemeli, yeni bir cihazın keyfini siz de yaşamalısınız…

:: iOS 7’ye geçtiniz mi? Geçmeyi planlıyor musunuz?