Reklam

IP sertifikası nedir?

54
Reklam

Suya ve toza karşı dayanıklı telefonların ve giyilebilir cihazların gelişmesi ile birlikte IP sertifikası ve IP derecelendirmesi gibi kavramlar önem kazanmaya başladı. Peki IP sertifikası nedir? IP derecelendirmesi nasıl okunur? Bu soruların cevaplarını videomuzda bulabilirsiniz.

17-02/01/ip-derecelendirmesi-nedir.png

IP Derecelendirmesi nedir?

IP sertifikası hakkında bilgilere öncelikle IP kısaltması ile başlayalım. Ingress Protection yani Sızma Koruması anlamına gelen bu standart International Protection olarak da isimlendiriliyor. Son yıllarda akıllı telefonlar ve giyilebilir cihazlarla birlikte daha da popüler hale geldi. 

Reklam

Akıllı telefonların sahip oldukları IP derecelendirmeleri ise katı temaslara karşı ve sıvı temaslara karşı koruma seviyelerini ifade ediyor. Örnek verecek olursak; 6. seviye fiziki koruma sunan bir cihaz her türlü toza ve toz sızmasına karşı dayanıklı olarak üretilmiştir anlamına geliyor. Bu nokta ürün IP6 ile başlayan bir sertifikaya sahip olacak demektir. 

Aynı ürünün sıvı ve neme karşı dayanıklılığı ise ikinci basamaktaki rakam ile ifade edilir.  Aynı örnekte yer alan telefon 7. seviye sıvı korumasına sahip ise, bu telefonun her türlü toza ve toz sızmasına ve 1 metreye kadar suya 30 dakika dayanıklı olacağını göstermektedir.

IP67 koruması olan iPhone 7 ve iPhone 7 Plus modelleri bunun için en güncel örneklerdir. 

IP sertifikası nedir? Telefonları suya sokarak anlattık!

IP sertifikasının ne olduğunu ofisimizde bulunan örnek modeller ile sizlere anlatıyoruz! İyi seyirler!

#video_13938#

IP67 vs IP68?

Android cephesinde ise Galaxy S7 Edge, Xperia XZ, Galaxy A7 2017 gibi modeller ise IP68 derecelendirmesine sahip. Bu durum iPhone 7 serisini daha kötü yapmaz. İki derecelendirme arasındaki fark, IP68’in daha fazla derinliğe daha uzun süre dayanacağını göstermektedir. 

Son dönemin ilgi çeken modellerinden biri olan Google Pixel ise IP53 koruması ile geliyor. Yukarıdaki tablodan bahsettiğimiz şekilde destekleyecek olursak, Pixel’in tozlara ve toz girişlerine karşı kısmi dirence sahip olduğunu ve su içinde kalmaya değil belirli ölçülerde sıvı temasına dayanıklı olduğunu anlayabilirsiniz.

:: Telefonunuzun IP derecelendirmesi nedir?

 

54 Yorum

  1. insanların en çok merak ettiği bir konuyu gündeme getirmişsiniz çok teşekkürler . Arkadaşlarımdan xperia z ile havuza girip sıkıntı yaşayanlar olduğunu duydum. Bu açıklamayla z1 ve üstü modellerle rahatlıkla havuza girebilirsiriz:)

  2. sony geçen yıldan beri suya dayanıklı telefon tablet üretip ipxx sertifikasını koyuyor siz samsung galaxy s5’e sertifika verildiği zaman bu haberi yapıyorsunuz ilk örnek olarak verilen cihaz da s5 olunca herkesin elinde plastik görmek zor olmuyor

  3. Bilgilendirici bir yazı olmuş teşekkür ederim ancak keşke yazıda başvurduğunuz kaynağı ya da kaynakları da yazının sonuna ekleseydiniz.

  4. sertifikaların tam olarak ne anlama geldiğini anlamak için güzel bir haber. bu arada s5 in IP 67 sertifikası var.

  5. Xperia Z2 IP 58 Galaxy S5 IP 67 yani toza karşı galaxy s5 biraz dayanıklı suya karşı z2 birazdaha dayanıklı

  6. Sıkça karşımıza çıkan ama anlamakta güçlük çektiğimiz konuya netlik getiren bir başlık. Eline sağlık.

  7. S5 için suya dayanıklı (IP67) deniliyor ama pratikte durum farklı çıkıyor. Buyrun nette aşağıdaki gibi arartın (buraya url girilemiyor)

    samsung-galaxy-s5in-ip67-sertifikasi-su-aldi-17659.html

  8. "Android cephesinde ise Galaxy S7 edge, Xperia XZ, Galaxy A7 2017 gibi modeller ise IP68 derecelendirmesine sahip. Bu durum iPhone 7 serisini daha kötü yapmaz. İki derecelendirme arasındaki fark, IP68'in daha fazla derinliğe daha uzun süre dayanacağını göstermektedir. "

    Demişsiniz de bildiğin daha kötü yapıyor. Dalga mı geçiyorsunuz insanın aklıyla koruması daha iyi ki daha uzun süre kalabiliyor işte. Şaka gibisiniz valla

  9. Yalan dolan inamayın. Yağmur altında su girdi 7 Plus'a. Dayanıklı diye yarım saat görüşme yaptım telefonun ahizesi bozuldu ahize kısmı kapşonun içinde kaldığı halde konuşurken güya su girmiş. 600 lira istediler tamir için yaptırmazsamda telefon garanti dışı kalacak dediler. Saçma salak reklamlara inanıp suya sokmayın telefonları

  10. Hack mi var? Shiftdelete yapmazdı böyle şeyler. Bknz: "görmedüğümüz" ile başlayan, fake yorumlarla devam eden bir yazı.

  11. samsung gear s ile dalış yaptım kolumda olduğunu çıkartmayı unuttuğumu farkettim konsoluma baktığımda derinlik 13 metreydi fakat banamısın demedi 45 dakikalık dalışı kolumda onunla bitirdim şimdi inanıyorumki 20 25 metre arasında bile sorun çıkartmaz

  12. birşey merak ediyorum, bu testlerde şarj soketinin içine ve kulaklık içine su doluyor, ileri ki zamanlar da bu kısımlarda oksitlenme olacak, o zaman ne olacak? telefon tamir görecek…

  13. bu sertifika olunca bir işe yaramıyoki , telefon su geçirirse garanti dışı bırakıyolar, aldatmaca, kandırmaca…

  14. Mayıs ayına kadar elimde Xperia ZR vardı. Tabiri caizse 4 kere kuma "gömüldü" diyebilirim. Çıkarıp yıkadım hiçbir sorunla da karşılaşmadım. Hiç su altı çekim yapmadım ama ayda bir kez yıkardım telefonu. İnanılmaz kolaylık sağlıyordu. Şu an elimde Z3 Compact var. Henüz sadece yağmur, kar altında foto çekim vs. kullandım herhangi bir sorun olmadı. Geçen gün kar yığınına düşürdüm yine bir şey olmadı. Hani eski telefonları düşününce bence böyle basit şeylere dayanıklı olmalılar da zaten. Sadece iç donanım ya da yazılım satın almıyoruz ki biz, bütünüyle bir telefon satın alıyoruz neticede. Fakat suya, toza dayanıklılık denen güzel özellikler de 20 senelik geliştirme süreçlerinin artık "standart" olarak kabul edilmesi gereken sonuçları olmalı diye düşünüyorum.

  15. Ben a7 2017 alalı daha 4 gün oldu sizin anlatimlarinizi dinleyerek aldim sonra sadece bir deneyim dedim en fazla yarim bardak su dökülmüştür üzerine ilk hoparloru cazirdadi sonra o geçti şimdi sarj soketinde su var diyor uyarı verip sarj etmiyor ne yapmam gerek yardımcı olabilirmisiniz.

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version