IP sorgulama nasıl yapılır? IP adresi öğrenirken nelere dikkat etmemiz gerekir? Sizler için hazırladığımız bu makale ile İnternet Protokolü anlamına gelen IP adresi öğrenme yollarına hep beraber bakıyoruz.
Ama öncelikle gelin, merak ettiğimiz Internet protokolünün ne anlama geldiğini açıklamaya çalışalım.
IP adresi nedir?
İnternet üzerinde her bilgisayarın bir internet protokolü vardır. Noktalar ile ayrılan 4 farklı rakamdan oluşan IP adresi, özeldir ve bir bilgisayarın internet üzerindeki kimliğidir. Gizlenmediği sürece network üzerinde kolayca bulunabilir.
Örnek olarak; eğer bir web sitesinin IP adresini biliyorsanız, sadece bu adresi adres satırına yazarak siteye girebilirsiniz. Elbette biz internet sitelerine Internet Protokolü üzerinden girmek yerine, yine her site için özel olan alan adlarını kullanıyoruz.
Dinamik IP adresi nedir? Statik IP adresi nedir?
İnternete bağlandığımız anda size bir adres atanır. Bu adres çoğu kişide dinamiktir ve internete bağlandığınız anda size o anda boş olan bir adres atanır. Bu durumda 4 rakamlık satırın, son hanesini etkiler. İnternet değiştirdiğiniz de veya basitçe modemi yeniden başlattığınızda IP adresiniz değişeceği için yeniden atama yapılır.
Statik IP adresi ise asla değişmez. Siz interneti kesseniz bile yeniden bağlandığınızda, bu adres hiçbir şekilde değişmeyecektir.
IP sorgulama nasıl yapılır?
IP sorgulama internete bağlı olduğunuz cihazın bir internet üzerindeki o anlık kimlik bilgilerini size gösterir. Hangi lokasyonda olduğunuz ve hangi ISS’den internet hizmeti aldığınızı öğrenmek için etkili bir yoldur. Sizin enlem ve boylam olmaz üzere PC adresiniz verilirken, kullandığınız cihazın belli özellikleri de IP sorgulama ile ortaya çıkar.
Eğer Windows PC kullanıcısıysanız sırasıysa şu adımları uygulayarak IP adresinizi öğrenebilirsiniz:
- Başlat menüsüne tıklayın
- Çalıştır’a gelip cmd yazarak Enter tuşuna basın.
- cmd.exe çalıştığında bu kez ipconfig yazın.
Eğer MacOS kullanıcısıysanız şu adımları uygulayabilirsiniz:
- cmd + Boşluk tuşuna basarak Spotlight aramayı açın.
- Arama çubuğuna Terminal yazarak Enter tuşuna basın.
- Terminal’e ifconfic yazın.
dinamik ve statik ip ile ilgili yazılanları kimse anlamamıştır 😀
anladım
Sorguladığın ip de ip olsa, yerel ağın ip adresini veriyorsun, tüm konu ile bahsettiğinin tamamen dışında. Bunu da zaten dhcp atamış olsa onu da zaten rezerve ediyor bırak modemi tüm sistemleri kapayıp açsan bile aynı kalabilir.
Yoksa niye cmd de yazdığım ile internete çıktığım ip adresi farklı olsun…
İpconfig dan yerel ağ bağlantısı gözükmüyor
MacOS da nasıl yapıldığını bilmiyordum.