Özellikle adını son yıllarda sıklıkla duyduğumuz IP TV, yavaş yavaş geleneksel televizyonun yerini almaya başladı. Her yerde izleme özgürlüğü ve hesaplı olması IP TV’yi hayatımızın bir parçası yaptı. Ancak IP TV’nin ne olduğu ve yasal olup olmadığı ile ilgili insanların kafasında birçok soru işareti bulunuyor. Peki klasik televizyon yayınlarının yerini almaya başlayan IP TV nedir? Kullanımı yasal mı, analog yayından ne gibi farkları bulunuyor?
Exxen nasıl izlenir? Exxen TV’ye nasıl indirilir
IP TV nedir?
IP TV, kısaltmasından da anlaşılacağı üzere internet üzerinden yapılan yayınlara ve kanallarına verilen addır. Açılımı “internet protokolü” olarak çıkan bu yayınlarında içerikleri görebilmeniz ve izleyebilmeniz için internet bağlantısı sağlamanız gerekmektedir. IP TV yayınları herhangi bir kablo altyapısına ya da anten bağlantısına bağlı kalmadan izlenebilmekte olup, ayrıca altyapı ya da ekstra cihazlar gerektiren kablo altyapılı ya da anten üzerinden sağlanan yayınlara göre daha hesaplı ve daha erişilmesi kolay olmaktadırlar. Ülkemizde yasal olan ve yaygın olan bu yayın kanalları nelerdir?
IP TV nasıl çalışır?
IP TV’nin çalışma prensibi analog olarak bildiğimiz anten ya da kablo yayınlarına göre daha kolaydır. Anten üzerinde yayınlar belirli yerlere konulan sinyal dalgası ile alınıp, daha sonrasında TV alıcısına aktarılır, sonucunda görüntü ve ses elde edilir. Ancak kesilme veya hasar alma oranları daha karışık bir yapıya sahip olduktan ötürü fazladır. IP TV’de ise çalışma prensibi ana alıcıdan sinyallerin getirilip, daha sonrasında sunucular üzerinden son kullanıcının cihazına görüntü ve sesin aktarılması sonucunda çalışır.
IP TV ile analog yayın arasındaki farklar nelerdir?
Öncelikle IP TV’nin analog yayınlardan en büyük farkı daha özgür olmanızdır. IP TV’yi internet üzerinden izlediğiniz için, her yerde izleme olanağına sahipken, analog yayında böyle bir durum bulunmamaktadır. Analog yayında sadece altyapıların bulunduğu yerlerde ve alıcı aracılığıyla izlersiniz. IP TV daha hesaplıyken, analog yayınlar daha pahalıdır. Ayrı olarak alıcı ve bir altyapıyı kullandığımızdan ötürü analog yayınlar daha pahalı olmaktadır. Ayrıca IP TV üzerinde bulunan içeriğin çeşitliliği ile, analog yayında sunulan içeriğin çeşitliliği arasında bazı farklar bulunmaktadır. IP TV izlerken daha yüksek kalitede izleme şansına sahipken, analog yayınlarda çoğu kanalı Full HD çözünürlükte izlersiniz. Fakat 4K olarak yayın yapan kanallar da bulunmaktadır. Bunlara TRT 4K örnek olarak verilebilir.
Ülkemizdeki yaygın IP TV platformları
Ülkemizde kullanılan IP TV temelli hizmetlere Turkcell TV+, Vodafone TV, Tivibu gibi yayınlar örnek verilebilir.
IP TV kullanılması suç mu?
Öncelikle IP TV’nin kullanılması konusunda öncelikle ne şekilde kullanacağınıza göre değişmektedir. Eğer bu hizmeti şifreli kanalları kaçak olarak izlemek konusunda kullanacaksanız bu konuda yaptırımlar bulunmaktadır.
“Telefon hatları ile frekanslarından veya elektromanyetik dalgalarla yapılan şifreli veya şifresiz yayınlardan sahibinin veya zilyedinin rızası olmadan yararlanan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.”
TCK’nın 163/2 maddesine göre, IP TV’yi sahibinin rızası olmadan kullandığınız takdirde yaptırımlar bulunmaktadır. Ancak bu kanalların sahiplerinin rızası ile, şifreli kanalları ücretini ödeyerek ve yasal olarak kullandığınız takdirde IP TV’yi kullanmak suç değildir. IP TV’ye bir diğer örnek olarak Netflix, Amazon Prime, Exxen gibi platformları da örnek verebiliriz. Ücret ödüyoruz ve içerik sahibinin rızası ile içeriklere erişebiliyoruz. Yasal olmayan hizmetlerde ise, bu durumda paralı ya da şifreli kanalların ücreti ödenmeden, yasadışı bir şekilde yayınlar kullanıcıya ulaştırılıyor. Bu durumda da bir takım yaptırımlar ya da para cezaları uygulanabiliyor.
Parasını ödeyerek satın alıp izlediğimiz şeyle ilgili biz sorumlu değiliz, yani son kullanıcı olarak beni ilgilendirmez. Devletin işi, beni değil bu yayını bana ulaştıranı bulup onu hesaba çekip cezalandırmaktır. Ben öyle de böyle de parasını ödüyorum sonuçta, serbest piyasa. En ucuzunu bana kim vadederse onun yayınını satın alır ve izlerim. Ben son kullanıcı olarak hiçbir sorumluluk kabul etmiyorum örnek tabii bu
Senin sorumluluk kabul edip etmediğini kimse sormuyor sana. Yakalandığında yasalar gereği cezayı yiyorsun. Yakalanırsan tabi
haklısın bu bizi ilgilendirmez
İp TV ye muhtaç kalıyoruz normal firmalar ucuz hizmet verse herkes alıcak ama ucuz değil kimse alamıyor
COK ORU BU İNTERNNET SALAYICILRI KOR OGLUM GİBİ .. HATA DELİ DUMRUL DİYE BİLİRİ BBEWERİKSİZLER HESABSI İŞLER YHAOPIYORLAR FATUURay halka kesiyorlar
IPTV temelde internet protolü ile video yayını olmakla beraber IPTV ve Internet TV’nin karıştırılmaması gerektiğini belirtmek gerekir. Haberde Netflix için IPTV denmiş, oysaki IPTV yaygın televizyon kanallarını IP prokolüne çevirerek, belli bir yayın kalitesi garantisi sunularak, denetimli özel bir ağ üzerinden yayinlamaktır. Internet TV ise mevcut internet bağlantınızla sınırlıdır, sabit bir bant genişliği sözkonusu değildir, bir güvence yoktur, denetim de yoktur. Netflix, YouTube, Amazon TV, PuhuTV Internet TV kapsamına girer. Bu bağlamda IPTV için TVBU bir örnek teşkil eder. Kavramlar bu yazıda/haberde birbirine girmiş.
Sağlan güvenli İP TV önerisi olan varmı
Kalite ip tv
Alfa
vera
Ben kurulumu yapıyorum efendim
devam ediyormusunuz
mahalledeki fırından ucuz ekmek alıyorum. Adam kaçak çalışıyor vergi levhası yok ben niye ceza alayım. devlet onu denetler ceza keser. Acuna özel haber yapmış gibisiniz
Yıllık 70 ₺ verip dünyanın bütün maçalarını filmlerini kanallarını bir yıllığına izliyorum öbürleri ayda 40 ₺ alıyor bu adamlar yapıyorsa bizimkilerde yapsın alalım herkes cebini düşünüyor herkes zengin olma derdinde
Neden alıyor bro 70 e
İp TV yi kullanan suçlu değil. Bizleri bu yayınlara itenler suçlu yaşasın ip TV
TV izleyen mi var
Acun abiniz kulaginiza ufledi demekkkk 😂🤣
Yıllık 250 TL ye şifreli bütün kanalları izleyebiliyorum IP TV ile. Yayın 20-25 saniye geriden geliyor ama olsun sıkıntı değil. Digiturk yıllık 259 TL ye verdi deniz almadık mı
Yukarıda diyorki ” TCK’nın 163/2 maddesine göre, IP TV’yi sahibinin rızası olmadan kullandığınız takdirde yaptırımlar bulunmaktadır. Ancak bu kanalların sahiplerinin rızası ile, şifreli kanalları ücretini ödeyerek ve yasal olarak kullandığınız takdirde IP TV’yi kullanmak suç değildir. ” IP TV ye üye olduktan sonra muhtelif kanallarda şifreli verilen maçları izlemek suçmu değilmi bunu açık açık yazmalısınız..
Bütün şifreli yayınları ip tv üzerinden izlemek suç !
Eee adam şifreliyi şifresiz yapmış sunmuş bende izlemişim şimdi burada suçlu olan ben miyim bana bunu ulaştıran mı