Yaşantımızda çok dillendirilmese de önemli bir etkiye sahip olan sıfır atık misyonu geleceğimiz için vazgeçilmez unsurlardan biri. Normal şartlarda kutu açılışlarını çok severiz, ancak bugün ofisimizde bulunan iPhone 6’yı neden kutusunu kapattığımızı anlattık. Vodafone ve WWF projesi ne sunuyor?
iPhone 6’yı nasıl değerlendirdim?
Vodafone & WWF Instagram filtresini kullanarak doğanın yanında durmak için tıklayın
Vodafone ve WWF, duyurulan büyük bir küresel işbirliği ile, Vodafone’un 2040’a kadar karbon emisyonlarını ‘net sıfır’a indirme hedeflerini destekleyecek ve e-atıkları ortadan kaldırmaya, mobil telefonlar için daha döngüsel bir ekonomiyi teşvik etmeye yardımcı olacak. İşbirliği, Vodafone’un döngüsel ekonomi stratejisini hızlandırmak ve iyileştirmek için yeni bir program olan “Gezegen İçin Bir Milyon Telefon” ile başlıyor.
Yeniden üretilmiş bir akıllı telefon satın almak, yaklaşık 50 kg CO2e (Karbon Dioksit Eşdeğeri) tasarruf etmeyi sağlar – bu, yeni üretilmiş eşdeğer bir akıllı telefona göre iklim değişikliğine katkısını %87 daha düşük yapar – ve 76.9 kg ham madde çıkarma ihtiyacını ortadan kaldırıyor.
Program, Vodafone’un Avrupa ve Afrika’daki müşterilerini eski cihazlarını bağışlamaya teşvik ederek veya sorumlu bir şekilde geri dönüştürerek sosyal amaçlara bağış yapmak üzere ticaretin bir parçası olarak eski cihazlarını teslim etmeye teşvik edecek. 22 Kasım 2022’den itibaren program kapsamında toplanan her telefon, Vodafone tarafından dünya çapındaki WWF koruma projelerine karşılık gelen yerel para birimi cinsinden karşılığı kadar bağışlanacak.
Vodafone’un WWF ile üç yıllık ortaklığı, Avrupa ve Afrika’daki Vodafone pazarlarında başlatılacak stratejik girişimleri içerecek. Bu girişimler, Vodafone müşterilerinin daha sürdürülebilir seçimler yapmalarına yardımcı olacak uygulamaları ve Güney Afrika, Almanya ve Birleşik Krallık’ta doğa koruma ve sürdürülebilirlik sorunlarına çözüm bulmada mobil teknolojiyi kullanacak projeleri içerecek.
Vodafone, çevre etkisinin şirketin faaliyetleri üzerinde bir maliyet getirmemesi gerektiğine inanıyor ve şirketin faaliyetlerinin etkisini azaltma konusunda kararlıdır. Vodafone’un dijital ağları ve teknolojileri, enerji tasarrufu yaparak, doğal kaynakları daha verimli kullanarak ve daha döngüsel bir ekonomi yaratarak iklim değişikliği ile mücadelede önemli bir etkiye sahip.
Vodafone, 2040’a kadar tam değer zincirinde ‘net sıfır‘ karbon emisyonlarına ulaşma çabasında, iş müşterilerinin 2030’a kadar kendi karbon emisyonlarını 350 milyon ton azaltma çabasında. Vodafone ayrıca cihaz atığını azaltma çabalarını sürdürüyor ve ağındaki atıkların %100’ünü yeniden kullanma, satma veya geri dönüştürme hedefine karşı ilerliyor.
gezegen için küçük insanlık için büyük bir adım… gibi görünebilir. ama bu iklim davasına bu kadar herkesin kafayı takmış olması insanı şüphe duymaya itiyor. üstelik pandemiden sonra 2-3 yılda dünya bu duruma gelmiş gibi bütün medyanın davranışları vs. karbon vergileri dayatıldığında nakit kaldırıldığında ve harcamalarınız yediğiniz içtiğiniz dahil her şey kısıtlandığında inşallah çok geç olmaz…
Bana satarken; emisyon, karbon vs. yok.
Benden alırken “bağışla” bedavaya.
Biz bağış yapıyoruz, onlar satış. Amaçlarının doğayı korumaktan ziyade yüksek karlılık olduğu ortada. Bu arada yenilenmiş telefonlara baktığımızda adam akıllı yenilenmedikleri, ömürlerinin kısa olduğu ve fiyatlarının çok yüksek olduğu ortada. Bu cihazları almak geçici çözüm olarak karşımıza çıktığı ortada. Yani bu da savundukları doğayı koruma olayını yalanlar. Zaten bu olayı savunanlara ve reklamını yapanlara bakarsanız her yeni modelde cihaz yenilerler. Dertleri her zaman para. Kaldı ki bir şirket para kazanamayacağı bir işe kalkışmaz. Bakınız değeri üzerinden bağış yapılacak deniyor ama ikinci el cihazları değiştirmeye kalktığınızda değerini öldürüyor, çok çok altında fiyat söylüyorlar. Aynı durum söz konusu olacak. Tamamen yüksek karlılık amaçları. Bu yüzden SAYGIM NET 0!