Avrupa Birliği hem Apple hem de Google’ın rakiplerine yer vermeyen çabalarına karşı önlemler almaya devam ediyor. Son olarak AB, DMA yani Dijital Piyasalar Yasası’nı yürürlüğe koydu. Bu anlamda Apple’ın uygulama marketi App Store ve tarayıcısı Safari için alternatiflere izin verme zorunluluğu ortaya çıktı. Apple, iOS 17.4 ile tarayıcı ve uygulama marketi alternatiflerini desteklemeye başlayacak. Ancak Apple’ın iPhone mesaj uygulaması iMessage için AB tarafından belirlenen DMA kurallarrının uygulanmayacağı ortaya çıktı.
iPhone iMessage uygulaması için neden AB DMA kuralı uygulanmıyor?
Apple’ın bir dönem sadece kendi iPhone’lar arasında mesajlaşmak için kullandığı iMessage, AB DMA kurallarından muaf oldu. Peki ama popüler mesajlaşma uygulaması nasıl bu kısıtlamalardan muaf olabildi? Ortaya çıkan detaylara bakılırsa iMessage özellikle ABD ve Kuzey Amerika bölgesinde yoğun olarak kullanılıyor.
Avrupa Birliği ülkelerinden ise iPhone kullanıcıları WhatsApp ve Telegram kullanmayı tercih ediyor. Özellikle AB ülkelerinde iMessage’ın yeterince popüler olmaması, uygulamanın bu kurallardan muaf olmasını sağladı.
Buna karşın Apple’ın iOS 17.4 ile iMessage alternatiflerine de yer verme ihtimali var. Bunun temel sebebi ise uygulamanın AB kurallarına tabi olup olmayacağının bugün netleşmesi. Bir dönem iPhone kullanıcılarının arasında kullandığı mesajlaşma uygulaması uzun süredir Android yani normal SMS desteğine de sahip. Eğer bir Android kullanıcısı iPhone kullanıcısına mesaj gönderirse bu yeşil renkli sohbet balonuyla karşı tarafa ulaşıyor.
Yine bir iPhone kullanıcısı da iMessage yerine SMS servisi kullanırsa bu da yeşil baloncukla karşı tarafa gidiyor. Google, Apple’ın bu renk ayrımını uzun süredir eleştiriyor. Apple ise bu ayrımı ise iMessage uygulamasının şifrelemesinin farklı olması nedeniyle, kullanıcıları korumak için yaptığını söylüyor.
Avrupa Birliği ise DMA ile birlik sınırları içinde tekelleşmenin önüne geçmeye çalışıyor. Apple ise bu nedenle uygulama marketi dışı uygulama yükleme gibi kurallarını kenara koymak zorunda kaldı. Ancak AB dışında bu katı uygulamaların devem edeceğini de bilmek gerekiyor.