Bir donanım şirketi olarak hayatına başlayan Apple, geçen sürenin ardından masaüstü ve dizüstü bilgisayar modelleri ile pazara giriş yaptı. 2001 yılında ise bir medya dağıtım şirketi olarak boy göstermeye başladı. Apple iTunes bu yıllarda piyasaya sunuldu. Birkaç ay sonra ise iTunes’u ilk iPod takip etti. Bu iki ürünle pazardaki konumunu kuvvetlendiren şirket yıl 2005’i gösterdiğinde dijital müzik satışlarının yüzde 75’ini, MP3 çalar satışlarının ise yüzde 80’ini elinde tutuyordu. Peki, bu ikiliyi böylesine kuvvetlendiren Motorola ROKR E1 modelini tanıyor musunuz?
20 milyondan fazla iPod satışı gerçekleştiren şirket, iTunes erişimini genişletmek için telefon işine girmenin doğru olacağını düşündü. Tam da o tarihlerde bir ortaklık ortaya çıktı: Motorola ve Apple. Tabii bu iPhone’dan 2 yıl öncesine dayanan bir ortaklık.
Huawei’den yeni kablosuz kulaklık gelebilir
Apple ve Motorola arasında yaşananlar
Motorola ROKR E1, iTunes ile uyumlu ilk telefon olarak karşımıza çıktı. Apple bu dönemde Cingular isimli operatörle 2 yıllık ortaklık kurdu. Bu arada Cingular’ın 2007 yılında isminin AT&T olarak değiştirildiğini belirtelim. AT&T, Apple’ın iPhone için de lansman ortağı olarak karşımıza çıkmıştı.
Apple’ın tepe ismi o dönemlerde tahmin ettiğiniz gibi Steve Jobs’tu. Mükemmeliyetçiliği ile bilenen Jobs için ROKR çok da iddialı bir model değildi. Bu sebepten dolayı bu ürün telefon içindeki iPod shuffle olarak değerlendirildi. 100 şarkı ile sınırlı olan telefon ile 512 MB’lik microSD kart geliyordu ve daha fazla şarkı alması imkansızdı. Bu dönemde iTunes üzerinden bir şarkı 0.99 dolara, bir albüm ise 9.99 dolara satın alınıyordu.
gsmarena.com’un derlediği bilgilere göre, Bu dönemde Sony BMG ve Warner Music Group gibi rakipler durumdan hoşnut olmadı ve Apple’a bir teklifle geldiler. Popülerliklerine göre şarkılar için ücret talep edecek bir fiyatlandırma planı istediler. Tabii bu durumla ne Apple ne da Cingular ilgilendi.
O dönemlerde analistler de ikiye ayrıldı. Bir kesim ROKR E1‘i tüketicilere hitap eden bir ürün olduğunu düşünürken, diğer yandan bu telefonun yüksek kâr marjına sahip iPod modellerinin satışını etkileyeceğini düşündü.
En küçük iPod shuffle o yıllarda 512 MB’lik hafızasıyla 120 şarkı alıyordu. Telefonun hafızası ise 1 GB’lik microSD kartlarla artırılıyordu. Durum böyle olunca Apple, telefonun iPod’un satışlarını engelleyebileceğini düşündü. Ne de olsa Motorola farklı bir markaydı.
Bu dönemde dikkat çeken bir diğer detay ise Motorola CEO’sunun Apple’ın kasıtlı olarak telefonu sabote ettiğini iddia etmesiydi. Bu iddianın temelinde ise iPod nano ile ROKR E1’in aynı gün piyasaya sürülmesi yatıyordu.
Yeniden doğmuş bir E398 olan Motorola ROKR E1, üzerinde bir iTunes düğmesi ile geldi. 2.5 mm’lik kulaklık girişine sahip olan telefon, 1.9 inçlik ekrana sahipti.
Apple ve Motorola arasındaki ilişki 2006 yılında sona erdi. Yine de bu deneyimin iPhone üzerinde çalışan Steve Jobs için oldukça etkili olduğunu söyleyebiliriz.
Anlamadığın iTunes’un Motorola da Ne İşi Var ?
malesef ki apple ticari ahlakı olmayan bir marka, başka firmalar ile iş yapıp onları yarı yolda bırakması ile ünlü.
İphone pahalı ama uygun fiyat olarak alınabilecek 7,7+ hala iyi bir seçenek kaç sene önce çıkmasına rağmen şuan yüksek bi performans sergiliyor çünkü Apple her zaman fark yaratan bi firma 7 nin çıktığı dönemindeki huawei Samsung un tanıttığı telefonlar hala Kasma olayında 40 sene sonra bekli Apple gibi kararlı cihaz üretirsiniz belki ama o zaman a kadar Apple kararlık + stabilizasyon olayına geçmiş olur gene geriden gelmeye devam edin
Yazıyı GSMArena’dan alıp kendi yazınız gibi sunmak… Kaynak belirtseydiniz ya keşke.
20052 yılını çözemedim ama 2002 herhalde..
moto rokr e2 kullandim zamanina gore muthis bir telefondu gerek sekli,gerek sesi linux isletim sistemi vardi istedigimi yuklerdim.280 milyona almistim 2008 de falan.hatta bulursam temiz nostalji alirim yine.kenarinda tus kilidi vardi joystikli 1.3 mp kamera falan rengide cok hos turuncu siyah
Var mı 5000tl apple
Motorola candır. Gerisi heyecan…
Apple işletim sisteminde ve tasarımda en iyi ürünler üreten bir firma olabilir. Ancak insanlara hep aynı şeyi sunuyor. ABD’nin gücüne güç katmayı. Bu ürünleri de en çok gerizekalı müslüman ülkeler alıyor.