Internet üzerinden iletişim kurabilmek, bir ağda kullanılan cihazların birbirini tanıması ve veri alışverişinde bulunulabilmesi için, IP adresi adı verilen ve her cihaza tahsis edilen benzersiz bir numaradan oluşan adrese ihtiyaç duyulmakta.
IP adresi, suçluların takibinden kredi kartı dolandırıcılığının önlenmesine, ziyaretçilerin bulundukları coğrafi bölgelere göre farklı sayfalara yönlendirilmesinden online satış ve pazarlamaya, satışların ve bağlantı tıklanma oranının arttırılması için coğrafi hedeflemeye kadar farklı amaçlarla kullanılabilmekte.
IPv4 Nedir?
IP adreslerinin üretilmesinde IPv4 adı verilen standart internet protokolü kullanılırken artan kullanım oranıyla birlikte 90 yılların başında bu protokolün gelecekte yetersiz kalacağı ve yeni bir protokole ihtiyaç duyulduğu görülmüş, çok daha fazla sayıda adreslemenin yapılabileceği, bu sayede daha fazla sayıda kullanıcı ve cihazın Internet üzerinde iletişim kurmasını sağlayacak IPv6 adresleme protokolünün temelleri atıldı.
IPv4 protokolü ile 4,3 milyar benzersiz adres üretilebilirken IPv6 protokolü ile yaklaşık “Üç yüz kırk trilyon” benzersiz IP adresi üretilebilmektedir. Günümüzde IPv4 ve IPv6 protokolleri birlikte kullanılmakta olup çoğu durumda bilgisayarlar ve uygulamalar kullanıcıların herhangi bir işlem yapmasına gerek kalmadan IPv6 özellikli ağ ve hizmetleri algılayarak kullanıma olanak tanımakta.
IPv6 Nedir?
IPv6 protokolüne geçiş planları son 10 yıldır hazırlansa da günümüzde bu protokole geçiş oldukça küçük bir oranda gerçekleşmiştir. IPv6 protokolüne geçişin sağlanması için yazılımların ve dağıtıcıların bu teknolojiyi destekleyecek şekilde değiştirilmesi bunun da zaman ve maliyet gerektirmesi nedeniyle geçiş sürecinin ne kadar zaman alacağı ise belirsizliğini sürdürmekte.
Yakın gelecekte İnternete sadece IPv6 adresleri ile erişmek zorunda kalınabileceği için internet üzerinden sunulan hizmetlerdeki altyapının IPv6’ya uygunluğu öne çıkmakta.
:: IPv6 hakkında ne düşünüyorsunuz?
ipv6 nin uzun karmaşık ezberlenemez olması harf içermesi bence önündeki en büyük engel
benim yok say dediðim protokol…
Daha hýzlý yaygýnlaþýr umarým
IPv6’ya geçiþ süreci biz internet kullanýcýlarý açýsýndan nasýl olacak?
ipv4 iyidir. pratik 🙂
Dünya genelinde internet ve elektrik olan her cihaza mac tarzý ip verilecektir. Þuan da korede yada japonyada deneniyor. Pek saðlýklý olacaðýný zannetmiyorum.
IPv6 harf içermez. 0 ile 255 arası (byte) değerlerden 4 tane değil 6 tane kullanılması ile elde edilir. Sen MAC adresi ile karıştırmışsın 🙂
ipv6 mac adresini içeriyor zaten.
IPv5 neden yok? 😀
İPv7 kullansak nası olur hocam ? 😀
ipv6 yakında, gelecek bekleyin