Bitcoin ve Ethereum başta olmak üzere kripto para piyasası tarihteki en çalkantılı dönemini yaşıyor. El Salvador geçen ay Bitcoin’i resmi para birimi ilan etmiş, hatta vatandaşlara maaş ödemesinde de kullanmayı gündemine almıştı. Ardından Hindistan’ın para birimine yönelik yasaklarını kaldıracağı haberleri yatırımcıların yüzünü güldürdü. Fakat piyasa iyi gelişmelere olduğu kadar kötü günlere de gebe.
Tasnim Haber Ajansı’nın haberine göre, İran parlamentosu ülke sınırları içinde gerçekleştirilen ödemelerde Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin kullanılmasını yasaklayacak. Henüz taslak aşamasında olduğu belirtilen yasa tasarısına göre kripto para piyasasına yönelik düzenlemeleri İran Merkez Bankası yürütecek.
Kripto para madenciliğine lisans zorunluluğu!
İranlı milletvekillerinin ortak yürüttüğü yasa tasarısına ilişkin detayların bir kısmı ortaya çıktı. Hükümet ülkede bitcoin madenciliği yapmak isteyenlerin Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanlığı’ndan lisans almalarını zorunlu kıldı. Bu bağlamda da geçen hafta 30 maden işletmesine resmî onay verildi.
İran, Mayıs ayında elektrik kesintilerinin yaygınlaşması nedeniyle kripto para madenciliğini dört ay süreyle yasaklamıştı. Hatta istihbarat ülkede ruhsatsız bir şekilde faaliyet gösterdiğini tespit ettiği bazı madenleri de suçüstü yakaladığını duyurdu. Yasa tasarısında kripto para madencilerinin elektrik satışı için başvuruda bulunmaları gündeme alındı. Bu noktadaki süreci de Enerji Bakanlığı yürütecek.
Elektrik kesintilerine neden oluyor
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani Mayıs ayında yaptığı açıklamada kripto para üretimlerinin elektrik kesintilerine yol açtığını söyledi. Ülkedeki toplam madenciliğin yüzde 85’inin yasadışı ve lisanssız olduğunu vurguladı. Yetkilendirilmiş kripto para madencilerinin 300 MegaWatt (MW) elektrik tükettiğini ifade eden Ruhani yasadışı yapanlarda bu oranın 2.000 MW’a kadar çıktığını ifade etti.
Neticede İran’da dört ay süreyle kripto para üretiminin yasaklanmasına karar verildi.