Reklam

İran, Google ile İletişimi Kesti!

36
Reklam

İranNisan ayında ‘ülke içi bir internet ağı’ kurulacağını ve böylece helal internet oluşturulacağını duyurmuştu. Onun da haberini daha önce sizlerle paylaşmıştık.

Tahran rejiminin aldığı karara yönelik haberler kısmen yalanlansa da, küresel internet ağından izole edilmiş İran’a özgü internet sistemine ait çalışmaların yapıldığı öne sürülüyordu

Reklam

Bu çalışma ilk meyvelerini vermeye başladı.

Reuters, yakın zaman önce kendi ulusal web ağını kuracağını açıklayan İran’ın, Google’a erişimi yasakladığını ve devlet kurumlarıyla işletmelerin yeni ulusal ağa bağlandığını belirtti.

İran halkı bir süre önce Tahran rejimi tarafından açıklanan yerel internet ağını kullanmak için ilk adımı atarken, Google‘ı da kullanım dışı kaldı. Reuters, her iki gelişmenin aynı zamanda gerçekleşmesinin planlı olup olmadığı hakkında kesin birbilgi bulunmadığını belirtti.

İran hükümetinden bir yetkili bugün yaptığı açıklamada, yerel internet ağının siber güvenlik çalışmalarını güçlendirmeyi amaçladığını ifade etti. Bu açıklamanın birkaç saat öncesinde, İran televizyonları Google arama motorunun ve e-posta hizmetinin bloke edileceğini duyurdu. Adı sadece Khoramabadi olarak açıklanan yetkili, Google ve Gmail’in bir sonraki açıklamaya kadar süzgeçten geçireleceğini ifade etti.

Hükümete bağlı bir iletişim ve teknoloji yetkilisi, ayrı bir açıklama yaparak, “Birkaç gün içinde tüm devlet kurumları ve ülke çapındaki şirketlerin ulusal bilgi ağına bağlanacaklarını” söyledi. Bu işlemin ardından, tüm İran vatandaşlarının da sistemin bir parçası olacağı ifade edildi.

ABD ve İsrail ile olası bir savaşa hazırlanan İran’ın bu ulusal adımı, son derece mantıklı bir adım olarak görülüyor. Çünkü ani bir kötü durumda uluslararası organlar İran’a desteği kestikleri anda, internetsiz kalabilirler.

:: İran’ın adımlarını destekliyor musunuz?

 

36 Yorum

  1. Kendi ulusal ağını kurması elbette takdire şayan bir davranış. Tebrikler İran. Fakat google yasaklanması yanlış bir karar. Yasaklar her zaman ilgiyi arttırır. Yanlış karar İran…

  2. Helal olsun adamların her düşünccesi süper dışa bağlılık yok teknoloji kendilerinin dünyaya kafa tutuyorlar. başka ülkelerin yalakalıklarını yapmıyorlar.

  3. ABD ve bazı batı ülkelerinde iranın ingilizce “press tv” isimli
    kanalı yasak. yasaklamaları batı yapınca hiç gündeme gelmez.
    bir müslüman ülke yapınca. dünya ayağa kalkar.
    batı insanları katleder. sorun değildir.
    müslümanlar yapınca geri kafalı barbar vahşi olurlar.
    ben ABD nin tek balına bütün müslümanlardan daha fazla insan katlettiklerine emini. batıyı saymıyorun daha.

  4. örnek alalım örnek! kendi ağını kuruyo ambargo yiyen bir ülke. biz iphoneları fahiş fiyatlarıdan satmayı biliriz sadece matahımız bu!

  5. İran’ın hiçbir şeyini beğenmiyorum ancak tek beğendiğim ve takdir ettiğim yönü her alanda millileşmesi, yerli malı kullanmaya teşvik etmesi ve desteklemesi tabi bu destek Türkiye’deki gibi lafla değil yaptırımla oluyor. Türkiye SADECE bu konuda İran’ı örnek almalı.

  6. DarKeN Nickli Üyeden Alıntı
    İran’ın hiçbir şeyini beğenmiyorum ancak tek beğendiğim ve takdir ettiğim yönü her alanda millileşmesi, yerli malı kullanmaya teşvik etmesi ve desteklemesi tabi bu destek Türkiye’deki gibi lafla değil yaptırımla oluyor. Türkiye SADECE bu konuda İran’ı örnek almalı.

    millileşmek için basımızdakılerın adam olması lazım onun için biraz sabır gerek halkımızın uykudan uyanması lazım

  7. helal olsun irana, google gibi bilgi hırsızı olmasının yanında bu bilgileri amerika ile paylaştığını itiraf etmiş ve büyük bir ihtimalle de israille paylaşan bir firmanın yasaklanması çok yerinde olmuş.

  8. ya bedava olan bilgi kaynaginin yerlisini yapinca ne ise yariyo ki ?
    beyin yikama planlamiyosan bi halta yaramaz.
    ticari bi getirisi de yok zaten. varsa da anca yine beyin yikama icerigi olan zorunlu reklamlarla filan olur.

  9. Ha İran’ın milli arama motorunu kullanmışım ha İsrail’in milli arama motorunu kullanmışım ha Ermenistan’ın milli arama motorunu kullanmışım. Ne farkı var? Farsi miyim Yahudi miyim Ermeni miyim? Türküm. İran, İsrail, Ermenistan bunlar pkknın en büyük destekçileri değil mi? Skmuşum İran’ın da milliliğine benim milletimin yararına olmayan diğer milliliklere de müdürüm afedersin.

  10. DarKeN Nickli Üyeden Alıntı
    İran’ın hiçbir şeyini beğenmiyorum ancak tek beğendiğim ve takdir ettiğim yönü her alanda millileşmesi, yerli malı kullanmaya teşvik etmesi ve desteklemesi tabi bu destek Türkiye’deki gibi lafla değil yaptırımla oluyor. Türkiye SADECE bu konuda İran’ı örnek almalı.

    aynen durumu çok güzel özetledin

  11. Militarist Nickli Üyeden Alıntı
    Ha İran’ın milli arama motorunu kullanmışım ha İsrail’in milli arama motorunu kullanmışım ha Ermenistan’ın milli arama motorunu kullanmışım. Ne farkı var? Farsi miyim Yahudi miyim Ermeni miyim? Türküm. İran, İsrail, Ermenistan bunlar pkknın en büyük destekçileri değil mi? Skmuşum İran’ın da milliliğine benim milletimin yararına olmayan diğer milliliklere de müdürüm afedersin.

    ,
    Ben yahudilerinin kini kullanmam ama iranın yaptığını kullanırım. ermenilerinin kini de kullanmam. Sen hangisini istersen onu kullan.

  12. Militarist Nickli Üyeden Alıntı
    Ha İran’ın milli arama motorunu kullanmışım ha İsrail’in milli arama motorunu kullanmışım ha Ermenistan’ın milli arama motorunu kullanmışım. Ne farkı var? Farsi miyim Yahudi miyim Ermeni miyim? Türküm. İran, İsrail, Ermenistan bunlar pkknın en büyük destekçileri değil mi? Skmuşum İran’ın da milliliğine benim milletimin yararına olmayan diğer milliliklere de müdürüm afedersin.

    helal be sana devam devam devam

  13. Yok dini arama motoru olsa tamam. Ama milli olunca işler değişir. Ben bir Türk olarak diğer bütün milletlere eşit mesafedeyim. Amerikan, Japon, Hindu, Çinli hiç müslüman yok mu yani? İran da çok diye İran milliyetçiliği mi yapmak zorundayım yani?

  14. İran kadar müslüman devlet mi var be helal. bide Türkiye biraz samimiyet kursa hiç fena olmaz ama biz ancak Malatyaya füzesavar kurup abdnin israilin işini kolaylaştıralım çok ayıp ettik

  15. Geri kalmışlık büyük bir hızla devam ediyor yakında bizdende böyle şeyler yapmamızı isterler bizimde geleceğimiz nokta o zaten baksanıza gelecek nesiller bu düzene karşı çıkmayacak şekilde yetiştirilmek isteniyor..(Sanki şu anda çok gelişmiş bir halimiz varmış gibi yazmışım siz anladınız onu)

  16. imrancuhadar Nickli Üyeden Alıntı
    ,
    Ben yahudilerinin kini kullanmam ama iranın yaptığını kullanırım. ermenilerinin kini de kullanmam. Sen hangisini istersen onu kullan.

    google youtube kullanımıyorsun sanırım yahudi dir kendılerıde

  17. neden işin içine Siyaset girince herkese farklı yönden konuşuyor biriside ortak konuşmuyor 10 kişi var 10’uda ayrı yol izliyor

  18. itsarmani Nickli Üyeden Alıntı
    neden işin içine Siyaset girince herkese farklı yönden konuşuyor biriside ortak konuşmuyor 10 kişi var 10’uda ayrı yol izliyor

    biz bu yüzden birşey olamadık ortak bıyerde bulusamıyoz mılletce bı buluşsak tüm avrupayı ve tum kıtaları dıze getırecez

  19. ben din acisindan bi insan adaletli yasiyosa bi insan diger insanlarin haklarina saygi duyuyosa dindar sayarim cemaati onemli degil
    o acidan google de bicok acidan serefli seviyeli davrandigi icin dindar kabul ediyorum

  20. helal olsun diyorum… adamlar kişisel bilgilerini dışarıya vermeyecekler bu bile olası bir savaşta çok önemli..

  21. iran sempatisi artışı ilginç. 15 yıl önce ulusalcılar iran karşıtı idi şimdi ulusalcılar iran hayranı olmaya başladı?

  22. Iran i gormemis duymamis olanlarin iran hayranligi normaldir. Gelsinler burada iran da yasasinlar da goreyim onlari.bos laf salatasi yaptiklari. Bos adamlarin bos laf salatasi. Tam da iran da yasamaya uygun tipler. Keske bu arkadaslar gelse buraya.

  23. aslinda sadece devlet kurumlari icin olusturulabilecek ulusal bir ag gayet mantikli. Olagan ustu hal durumlarinda hayat kurtarici cinsten bir sey olur ve saldirilarda onlenmis olur. Ama halkin evrensel internet agini kesip buna baglamak ve yasaklamalar yanlis olacaktir.

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version