İran, tamamen yerli donanıma sahip ilk süper bilgisayar Simorgh’u tanıttı. İranlı yetkililer, bilgisayarın adının efsanevi kuşları Simorgh‘tan (Simurg) geldiğini ifade etti.
İslam Cumhuriyeti Haber Ajansı (IRNA) bilgisayar hakkında gelişmeleri aktardı. Mühendis ekibi, cihazın bir dizi devlet ve özel bilimsel araştırmalarda kullanılacağını açıkladı. Cihaz, büyük ölçekli veri işleme hizmetleri sağlayacak. Ayrıca yapay zeka analizi, trafik ve hava durumu verilerini sıkıştırmak ve görüntü işlemek için de kullanacaklar.
HP, AMD tabanlı süper bilgisayar LUMI’yı tanıttı
Amerikalı bilgisayar devi HP, geliştirdiği yeni süper bilgisayar LUMI ile birlikte hesaplama işlemlerine hız kazandıracak.Süper bilgisayar 0,56 petaflop kapasiteye sahip
Cihazı, Tahran’daki Amirkabir Teknoloji Üniversitesi (AUT) mühendisleri geliştirdi. Ajans, cihazın İran’da tamamen yerli ekip tarafından geliştirildiğini ileri sürdü. Ajansa göre, İran’ın bugüne kadar geliştirdiği en güçlü süper bilgisayar.
Simorgh, şu anda 0,56 petaflop işlem potansiyeline sahip. Cihaz, yaklaşık 4,5 milyon dolara mâl oldu. Ayrıca, cihazı geliştiren ekip, on yıl önce ülkenin ilk süper bilgisayarını da geliştirmişti. Ancak bazı donanımlarını ithal etmişlerdi.
Simurg, TIA-942 standardını temel alıyor ve sanallaştırma ve bulut bilişim teknolojisine dayalı. 400 metrekareye genişletilebilen yaklaşık 250 metrekarelik bir alanda oluşturuldu. Simurg’un sunucu rafı ise 42U.
Böylece İran, petaflop performanslı süper bilgisayarlara sahip 30 ülke arasına girdi.
İran, bir sonraki cihazı geliştirmeye de başladı
Amirkabir Başkanı Ahmad Motamedi, Tahran’da Pazar günü (dün) basın toplantısında konuştu. Bu gelişmeyle hükümetin yanı sıra özel firmalara istikrarlı bir altyapı sağlamayı hedeflediklerini vurguladı. Motamedi, “Şu anda, bilgi tabanlı şirketler iyi platformlar sunuyor. Ancak ülke içinde iyi altyapılara sahip değiller. Bu da onları ülke dışında altyapıları kullanmaya yönlendiriyor.” dedi.
Üniversite, Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bakanlığı (ICT) ile işbirliğinde çalışmayı yürüttü. ICT Bakanı Mohammad Javad Azari-Jahromi , Twitter‘da açıklama yaptı: “Simorgh süper bilgisayarı çalışmaya başladı. Simorgh’un 100 katı kapasiteli bir sonraki süper bilgisayarın yapımına bugün başladık. İranlı kızlarımızın ICT alanındaki çabalarına teşekkür etmek için yeni süper bilgisayarın adı ‘Maryam‘ olacak. İranlı bilim insanı Maryam Mirzakhani‘nin anısına.”
Mirzakhani, California Stanford Üniversitesinde profesörlük yaptı. 2017 yılında 40 yaşında meme kanserinden öldü. 2014 yılında matematikteki en yüksek onur Fields Madalyasını aldı. Hem de bunu başaran ilk kadın ve ilk İranlı oldu.
Gta kaldırıyomu ape
Orta Doğu’da en çok kullanılan ifade sanırım “yerli”… Gerçi bunlarınki “tamamı yerli” ki imkansız bir durum…
Neden imkansız onu açıklaman mümkün mü?
en basiti çip teklonojisi iran nereden alıyordur sence kendımı yapıyor tabıkı hayır çinden temın edıyordur yada rusyadan tek yerlı kısmı sunucu olabılır oda unıx tabanlı bır sıstemden devsırmedır belkı plastıklerını kendı yapmıstır cam kapakları falan
Ülkemizde bunu yapsalar şu yerli değil ve bu yerli değil diye gömerler. İranda katı ambargoları olmasına rağmen üretim yapabiliyorlar.
Islemci ram uretemezsin, belki bi plastigi uretiyorlardir. Islemci dizaynı patetentli ..
Ambargo uygulanan İran bu seviyede olduğuna göre ambargo uygulanmasa neşer olurdu varın siz düşünün. Batı hiçbir zaman kendisine rakip olacak bir Doğu ülkesi istemez!
bütün parçalarını kendin üretmediğin hiçbir ürüne yerli denilemez işlemci mikroçip anakart ram hdd ssd herşeyi kendin üretirsen yerli olur ama sayılı 3-5 şirket dışında bu yeterlilikte ülke şirket vs yok
İran hiç yabana atılacak ülke değil.. Molla yönetimin de olsada bilimsel kafaları iyi yetişmiş mühendisleri kısacası beyinleri hala çok fazla. Batıda çıkan her teknik kitabı alıp dillerine çeviriyorlar ve orjinalinden daha kaliteli basıp piyasaya çıkartıyorlar. Batının iyi her şeyinden özellikle bilgi den sonuna kadar faydalanıyorlar ve hiç bir lisansı fikri mülkiyeti kabul etmiyorlar. Bir çok şeyi kendi ülkelerinde yapmak için üstün gayret içerisindeler.
Celerondan yapmışlardı🤣
İran uzun zamandır teknolojide Türkiye ye fark atmış durumda bu durum son 15 yılda yaşandı. Biz yerimizde saymaya devam edersek bir 15 yıl sonra adamları yakalamamız mümkün olmayacak.
Biz internet hızınızı artırsaydık iyiydi.
Türkiye önce bir internetini düzeltsin. 8K online birçok ülkede su gibi izleniyor artık. Come on bro
Herseyini yerli yaptılarsa ki inandırıcı değil, neden 4.5 milyon dolara mal olmuş. Bunlar zamaninda da biz yaptik diye maket uçak gostermislerdi.
Şu aklı evvel kendini klavye başında mühendis prof v.s zanneden ahmaklar beyniniz size sadece icatları Müslümanlar hariç herkes yapar ama Müslüman olanlar yapamaz kendi ülkenin yapabildiklerini bile aşağılayan bir nesil ne beklersin ki.