Bir önceki İran seçimlerinde, mevcut hükümetin karşıtı olan halk, sosyal ağ ve paylaşım programlarını kullanarak ülkeleriyle ilgili olumsuz propagandalarda bulunmuştu. (Devletlerin ele geçirip geliştirdiği 10 silah)
Tekrar seçilen hükümet, bu protestolar ve güvenlik sebeplerinden dolayı son yıllarda yabancı yazılımları ve sitelerin erişimini engelledi.
Uzun süreden bu yana internet ve yazılım konusunda sorunlar yaşayan İran halkını sevinçli haberler mi bekliyor? Google’ın resmi blog‘u bu konuda oldukça ilginç bir habere yer verdi.
Yazılım Yasağı Kalkıyor mu?
İran ile anlaşmaya varan Google‘ın, Chrome adlı tarayıcısı, Google Earth adlı uydu görüntülerini sunan programı ve Picasa adlı fotoğraf platformu artık ülkede serbestçe kullanılabilecek.
Şu sıralar İsrail ile sanal savaş içerisinde olan İran, bir yandan kendi robot projesini yönetirken öte yandan nükleer enerji konusunda başarılı adımlar atmaya çalışıyor.
Bilgisayar oyunlarının yasaklandığı ülkede geçtiğimiz yıl devlet desteğiyle Garshasp adlı bir oyun geliştirilmişti. Garshasp Pers’li bir kahramanın hikayesini anlatan aksiyon tarzında bir oyundu.
Google’a sunulan bu imtiyazların gerçek nedeni hükümetin kendi yazılım sektörünü canlandırmak için vatandaşlarını teşvik etmesi olarak da değerlendirilebilir.
:: Sizce İran’ın Google’a sağladığı bu imtiyazların arkasında gizli bir gerçek olabilir mi?