Reklam

Işık tedavisi, cilt yanıklarına merhem oldu!

0
(Foto: Douglas Levere)
Reklam
asdasdas

Yanık yaralarını iyileştirmede ışık tedavisi olumlu sonuçlar gösterdi. Her yıl dünya çapında 6 milyondan fazla insan, yanıklardan dolayı ciddi yaralanmalar yaşıyor. Sıcak bir cisme dokunmak, kaynar suya maruz kalmak ya da çeşitli kimyasalların oluşturduğu yanıklar ciddi sağlık sorunlara yol açmakta. İnsan derisinin hassas yapısı ve iyileştirilmesindeki zorluk, tedavileri de oldukça güçleştiriyor.

Uzayda olası tedavi için karaciğer dokusu geliştirildi

Işık tedavisi farelerde işe yaradı

ABD’deki Buffalo Üniversitesi araştırmacılarının yürüttüğü çalışmaya göre, yeni teknik yanıkların iyileşmesini hızlandırabilir. Ekip, fotobiyomodülasyon tedavisinin, hücre büyümesini ve bölünmesini kontrol eden endojen TGF-beta 1‘i (bir protein) aktive ederek farelerde yanıkların iyileşmesini hızlandırdığını ve inflamasyonu azalttığını buldu.

Yanık tedavisinde yeni teknikler

Fotobiyomodülasyona değinmek gerekirse, ağrıyı hafifleten, iyileşmeyi ve doku yenilenmesini sağlayan düşük dozlu bir ışık tedavisi şeklidir. Araştırma ekibi, çalışmanın ayrıntılarını Scientific Reports dergisinde yayımladı.

Reklam

Buffalo Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde oral biyoloji yardımcı doçenti baş araştırmacı Praveen Arany, çalışma hakkında konuştu. Dr. Arany, bulguların her yıl dünya çapında 6 milyondan fazla insanı etkileyen yanık yaralanmaları için terapötik tedavileri etkileyeceğini söyledi.

Daha önce de bilim insanları, fotobiyomodülasyon tedavisini çeşitli hastalıkları iyileştirmede kullandı. Örneğin, destekleyici kanser bakımında, yaşa bağlı makula dejenerasyonunda (sarı nokta hastalığı) ve Alzheimer hastalığında etkili oldu.

Arany, açıklamasının devamında şöyle dedi: “Bu rahatsızlıkların ortak özelliği iltihabın rolü. Bu çalışma, fotobiyomodülasyonla aktive olan TGF-beta 1’in iltihabı hafifletme yeteneği için kanıt sağlıyor. Ayrıca transgenik bir yanık yara modeli kullanarak doku rejenerasyonunu destekliyor.”

Çalışma, dokuz günlük bir süre boyunca fotobiyomodülasyonun üçüncü derece yanıkların kapanması üzerindeki etkisini ölçtü. Tedavi TGF-beta 1’i tetikledi. Fibroblastlar (vücudun doku onarımında önemli bir rol oynayan ana bağ dokusu hücreleri) ve makrofajlar (iltihabı azaltan, hücre kalıntılarını temizleyen ve enfeksiyonla savaşan bağışıklık hücreleri) dahil olmak üzere, iyileşmede rol oynayan çeşitli hücre tiplerini uyardı.

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version