İçinde bulunduğumuz yaz aylarında ısılarda da bir yükseliş gerçekleşti. Bu ısı yükselmesi sonrası da bilgisayarlarda bu durumdan olumsuz etkilendi. İşte bu videomuzda bilgisayar soğutma için yapılması gerekenlere detaylı bir şekilde bakıyoruz. Isınan bilgisayar nasıl soğutulur? İşte merak edilen tüm detaylar!
Bilgisayar soğutma için yapılması gerekenler!
Bildiğiniz üzere masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar içerisinde yer alan fanlar sayesinde hava akışı sağlayıp soğutma yapabiliyor. Bu fanlar ne kadar düzgün çalışırsa soğutma tarafında bize performans avantajı sağlanıyor. Bundan dolayı da bu fanların dönüş hızları oldukça önemli. Bu tarafta yapmanız gereken kasa içerisinde yer alan fanların ve genel olarak kasanın temizlenmesi. Bu fanlarda toz birikmesi ile fanların dönüş hızları azalıyor ve soğutma tarafında düşüler yaşanıyor. Sözü daha fazla uzatmadan sizi video ile baş başa bırakalım.
Bundan dolayı da bu fanların dönüş hızları oldukça önemli. Bu tarafta yapmanız gereken kasa içerisinde yer alan fanların toz birikmesi ile fanların dönüş hızları azalıyor ve soğutma tarafında düşüler yaşanıyor. Sözü daha fazla uzatmadan sizi video ile baş başa bırakalım:
Bilgisayar performansı önemli!
Genel olarak termal bakımlar 6 ay veya yılda bir olacak şekilde yapılması gerekiyor. Eğer uzun zamandır da termal bakım yapmıyorsanız bu maddemiz sizin için oldukça önemli. İşlemcilerde ve ekran kartlarında soğutma bloklarının altında işlemci ile temas kurabilmek adına termal macunlar ve termal pedler yer alıyor. Zaman içerisinde kullanıma bağlı olarak eskiyen bu yapılar aradaki iletişimi azalttığı için bilgisayar soğutma tarafında gerçekten zor anlar yaşatabiliyor. Termal macunun değişikliği ile ısılarda gözle görülebilir düşüş yaşanabiliyor.
Bu bahsettiğimiz termal bakım hem dizüstü hemde masaüstü bilgisayarlar için geçerli. Eğer bilgisayarınızda hem işlemci hemde ekran kartı tarafında bir ısı sorunu yaşıyorsanız bu bakımları yapmanızda fayda var. Eğer bu işlemi yapmaya korkuyorsanız korkmanıza hiç gerek yok. Bu işlem oldukça basit.
Listemizin son maddesine bakacak olursak bu tarafta bilgisayarın kasası ile karşılaşıyoruz. Eğer kasanızın içerisindeki kablolama iyi değil ise ve kasa içerisinde dağınık bir yapıda bulunuyorsa ısı tarafında yine sıkıntı yaşayabilirsiniz. Çünkü düzenli olmayan kablolar hava kanallarını kapattığı için ısılarda yükselme yaşanabiliyor.
Kasa içerisinde yer alan kabloları güzel bir şekilde toplayıp bir araya getirirseniz hava kanallarının önünü açmış olacaksınız. Bu sayede bilgisayar soğutma performansında artış olacak. Bunun yanı sıra kasa içerisine yapacağız ek fan takviyesi ile soğutma performansını burada etkileyebilirsiniz.
Bunun dışında ek olarak bilgisayar kasanızın olduğu konumda oldukça önemli. Bilgisayarınızı sıkıştıracak bir köşede tutuyorsanız kasa içerisinde ne kadar fan olursa olsun soğutma performansını yaşayamayacaksınız. Bu hem masaüstü hemde dizüstü bilgisayar için geçerli. Dizüstü bilgisayarlarda fan direk kasayla birleşik olduğu için direk olduğu konum ile temas eder. Bilgisayarı yerden 5 – 10 cm yüksekte tutarsanız bu tarafta fan hava akışı sağlayabildiği için kasa içerisine daha fazla hava girecektir.
15 yıllık bilgisayarın işlemcisi doğal olarak daha fazla güç tüketip daha fazla ısınıyor. Size çok kritik bir soru soruyorum. Böyle bilgisayarların çaresi nedir soğutma konusunda?
15 yıllık bilgisayar soruna 33 yıllık yazılımcı cevap versin: işlemcinizin macununu yüksek ısı iletkenliği olan bir macunla yenileyin, soğuucusunu da daha yüksek kaliteli bir alaşım ve daha verimli bir fana sahip soğutucu ile değiştirin. kasa içindeki ısı üreten parçaları azaltın, mesela HDD yi SSD yapın. Daha düşük güçle ççalışan bir ekran kartına geçin. PSU nuzu daha yüksek kalite ve güce sahip ve 12cm fanlı bir ürünle değiştirin. kasanıza fazladan sessiz ve yüksek hava debili fazladan fan takın. kasanızı hava sirkülasyonu yapabileceği mekanlarda çalıştırın, mobilya yuvalarına sokmayın. üstüne eşya koymayın. Bazı eski işlemciler ne yaparsanız yapın asla soğumaz çünkü mantık devreleri dışında kalan güç devrelerinde transistör erimesi ve akım sızıntıları başlıyor ve kendi kendini ısıtmaya başlıyor. o nedenle sizin anakartınıza uyumlu daha az güç tüketen ama daha performanslı ikinci el temiz bir işlemci alıp değiştirin. Anakartınızıda akmış, şişmiş, ses yapan, kokan kapasitör varsa mutlaka değiştirin. BIOS ayarlarında CPU warning ve shutdown ısı kriterlerinizi mutlaka tanımlayın.
milyon kez aynı videoları çekiyorsunuz. olumsuz yorumları da onaylamıyorsunuz.
Kritik soru sordum yayınlamadınıx
Merhaba,
Videonuzu izledim ve videodaki bilgisayar masasından kullanıyorum kasanın bulunduğu konumdaki çekmeceyi söktüm fakat kasa ile duvar arasında 13-15 cm lik bir boşluk var bu soğutmaya engel olur mu? İşlemci için 2×120 sıvı soğutma kullanıyorum ekran kartım ise MSI 1660 ARMOR ekran kartımda da dahili 2 adet fan mevcut. Yani bilgisayarımın kasası ne şekilde konumlandırılmalı bunun hakkında yardımcı olursanız sevinirim.
İyi çalışmalar. 🙂