1950’li yıllarda bilgisayar dediğimiz şey manyetik teyplerle çalışan, şimdiki hesap makinelerinin biraz daha gelişmişi
olarak tanımlayabileceğimiz cihazlardı. Üstelik bu cihazlar, odalarca yer işgal ediyordu. Manchester Mark 1 Motoru’nun ustası olarak nitelendirilebilecek Alan Turing, panel ışıklarını ve düğmeleri kontrol edebilecek bir yazılım geliştirdi. Bu, bilgisayar tarihinin ilk işletim sistemiydi.

1956 yılında yeni yeni gelişen IBM, General Motors’un desteğiyle IBM 704 adı verilen cihazı geliştirmeye başladı. Bu cihazla birlikte, işletim sistemi de yaratılmalıydı. 1960’lı yıllarda OS/360 adı verilen sistem ortaya çıktı. OS/360 öylesine efsanevi bir yazılımdı ki, geliştiricilerden Freed Brooks, “Mistik Adam” ilan edildi. Veri giriş/çıkışını düzenleyebiliyor ve bilgisayarın performansını yükseltebiliyordu.

{pagebreak::UNIX’İN DOĞUŞU}

UNIX’İN DOĞUŞU

1960’lı yıllarda, işletim sistemleri üzerine çalışan tek üretici IBM değildi. AT&T Bell Laboratuarları, 60’lı yılların sonunda “C” diliyle yazılan bir işletim sistemi geliştirme hazırlıklarına girişti. Mini bilgisayarlar (yani salonunuzun tamamını işgal etmeyen) için uygun olan sistem, 8 bit desteği veriyordu.

 

{pagebreak::Geleceğe Adım Adım}

Geleceğe Adım Adım

Digital Equipment Corporation ise 16 bitlik PDP-11 sınıfı bilgisayarlar ve 32 –bitlik VAX bilgisayar için işletim sistemi geliştirme başarısına imza attı. Teknoloji fazlasıyla gelişiyor ve muazzam işletim sistemlerine birkaç adım daha atılıyordu.

 

{pagebreak::GRAFİK TABANLI İŞLETİM SİSTEMLERİ GELİYOR!}

GRAFİK TABANLI İŞLETİM SİSTEMLERİ GELİYOR!

Bilgisayarlar, 60’lı yılların sonundan itibaren hızlı bir gelişme sürecine girdi. Artık birkaç uygulamayı aynı anda çalıştırabiliyor ve karışık matematik hesap işlemlerinden fazlasını yapabiliyorlardı. 1970 yılında Xerox, Xerox PARC işletim sistemi için çalışmalara başladı ve 1973 yılında, çabalarının karşılığını aldı. Bitmap temelli bir ekran ve renkli grafiklere sahipti. Xerox’un amacı, işletim sistemini piyasaya sürmek değil, Xerox ofislerinde verimi sağlamaktı.

 

{pagebreak::STEVE JOBS’UN DOĞUŞU}

STEVE JOBS’UN DOĞUŞU

1979 yılında Steve Jobs ve Jef Raskin, Macintosh yazılımcılarını da yanlarına alarak Apple Computer’da çalışmaya başladı. Apple, daha önce Xerox grubunun bir üyesiydi ama 1979 yılında bağımsızlığını ilan etti. Xerox PARC çalışmaları geliştirildi, grafikerlere uygun, gelişmiş (zamanına göre) arabirimli 16 bitlik işletim sistemi 1986 yılında, Apple II serisi için uyarlarlandı. Böylece, tarihin en renkli işletim sistemlerinden biri ortaya çıktı.

 

{pagebreak::AMIGA VE COMMODORE}

AMIGA VE COMMODORE

Commodore firması gücünün zirvesindeydi ve özellikle Amiga bilgisayarlar, zamanının grafik fenomenleri olarak değerlendiriliyordu. Workbench teması geliştirildi ve Amiga 1000 için 1985 yılında piyasaya sürüldü. Klavye temelliydi üstelik çoklu uygulamalara izin veriyordu.

 

Ses ve grafik konusunda pek çok program mevcuttu ve zamanın şartlarına göre “mucize denilebilecek” işler yapılabiliyordu. 1994 yılında, Commodore’un piyasadan resmen çekilmesine kadar gelişimi devam etti.

{pagebreak::WINDOWS DOĞUYOR}

WINDOWS DOĞUYOR

Windows 1.0, IBM’in olanca desteğiyle MS-DOS temelli olarak 1981 yılında geliştirildi. Diğer işletim sistemlerinin gölgesi altında kalıyor ve büyük bir başarı sergilemiyordu. Windows 2.0 de benzer bir kaderi paylaştı. 1990 yılına girildiğinde ise devrimin ilk adımları atıldı ve Windows 3.0 ortaya çıktı.

 

Grafik tabanlı ve MS-DOS destekli Windows 3.0 için 32 bitlik yamalar geliştirildi. Bunun en önemli nedeni, IBM’in çalışma istasyonları üzerinde hakimiyet kurma düşüncesiydi.

{pagebreak::WINDOWS 95}

WINDOWS 95

Ne var ki, Bill Gates’in hayalleri IBM ile yetinmek değil, dünyayı ele geçirmek üzerineydi. Windows 95, Windows 3.11’in çok daha gelişmiş bir sürümü olarak 24 Ağustos 1995’de piyasaya sürüldü. Birkaç ay içerisinde satış rekorları kırdı
ve dünyanın en başarılı işletim sistemi ünvanını kazandı.

 

Donanımsal tak-çalıştır özellikleri, çoklu uygulamalar için 32 bit desteği ve zamanının çok ötesinde grafik
temelli uygulamaları ile fenomen oldu ve Microsoft firmasını, adeta dünyanın hakimi kıldı. Pek çok dev bilgisayar üreticisi de Windows 95’e destek verince, bilişim sektörünün kaderi değişti.

{pagebreak::GÜNÜMÜZ}

GÜNÜMÜZ

Köprünün altında sular akmaya devam etse de, işletim sistemi tarihinin dönüm noktalarını, elimizden geldiğince okuyucularımızla paylaşmaya çalıştık. Windows 7, dokunmatik ekran, 3 boyutlu oyun, medya seyretme olanağı ve 64 bitlik yapı gibi, uzun zaman önce inanılmaz görünen yetenekler sunuyor.

 

Başarısız Vista’nın ardından, Microsoft için güneş gibi parlıyor. Linux, UNIX benzeri yapısıyla artık mini
bilgisayarlara değil, süper bilgisayarlara destek veriyor. İnanılmaz gibi görünse de, dünyanın 10 süper bilgisayarı Linux işletim sisteminden faydalanıyor.

{pagebreak::Gelecek}

Gelecek

Lunix, kullanıcılar arasında da oldukça popüler. Açık kaynaklı ve ücretsiz olması nedeniyle netbooklarda önemli bir pay edindi ve ev bilgisayarlarında da sıkça rastlanıyor. Linux çekirdeği temelli Google Chrome işletim  sistemi de yolda. MAC OS X ise, olağanüstü grafik becerileriyle göze çarpıyor ve grafikerlerin 1 numaralı tercihi konumunda.

 

Farklı sürümleri, çok satan iPhone, iPad ve iPod’larda da rastlanıyor. Snow Leopard denilen yırtıcı kedi de, Windows 7 için ciddi bir tehdit. Bilgisayarlar geliştikçe, işletim sistemleri de gelişiyor. Şu an için yalnızca hayal ettiğimiz şeyler yakında gerçek olacak. Bilgisayarlara dokunmadan, mimiklerimiz ve vücut hareketlerimizle onları kontrol edebileceğiz. Gelecek, işletim sistemleri için fazlasıyla parlak.

 

:: Favori işletim sisteminiz nedir?