Günümüz teknolojisinde, orduların birbirlerine üstünlük için meydan okuduğu sıcak çatışmalar ve savaşlar da yerlerini dijital krizlere bıraktı.

İran’ın bir süre önce açtığı nükleer santral dünyanın ilk ülkeler arası sanal savaşının da çatışma noktası oldu. Dimona’da bulunan nükleer santral uzun süredir Amerika’ın ve İsrail’in dünya komuoyuna hedef gösterdiği tesislerden biriydi.

Amerika ve İsrail, bu tesiste İran’ın gizlice nükleer silah hazırladığını iddia ediyordu. Bu üç ülke arasında gizli bir krize dönüşen nükleer santral yüzünden bir savaşın patlak vermesi ise bölge halkı tarafından beklenen gelişmeydi.

İsrail ve İran arasındaki savaş geçtiğimiz gün başladı. Ancak tüm dünyada beklenen sıcak çatışmalar yerine bu sefer dünyanın ilk ülkeler arası sanal savaşı patlak verdi.

Savaş Nasıl Yaşandı

İlk olarak geçtiğimiz yıl ortaya çıkan Stuxnet adlı zararlı yazılım, bu sefer İran’ın nükleer santrelini ele geçirdi. İsrail ve Amerika’nın geliştirdiği iddia edilen bu zararlı yazılım santralin sistemlerinde yayılarak rutin işlerin yürümesini engelledi.

Olaya taraf olan devetler, durumla ilgili resmi açıklama yapmaktan kaçındılar. Ancak, New York Times ve Reuters kaynaklı araştırmalara göre saldırıda kullanılan kilit isimlerden biri ise Siemens.

{pagebreak::Stuxnet Nasıl Çalışıyor?}

Stuxnet Nasıl Çalışıyor?

Bölgede bulunan Siemens’e ait tesis, nükleer santral ile olan bağ sayesinde Stuxnet’in buraya saldırmasına alt yapı oluşturdu. Siemens yetkilileri olayla kasıtlı bir ilgileri olmadıklarını belirtirken Stuxnet‘in sistemlerine bulaştığını doğruladı.

Stuxnet sanal dünyanın özel timleri gibi çalışıyor. Sızdığı sistemdeki makineleri kendine köle yapan zararlı yazılım bir ağ üzerindeki tüm bilgisayarları çalışmaz hale getiriyor.

Öncü birlikten farksız olan Stuxnet sızdığı bölgeyi teknolojik anlamda tam anlamıyla çökertiyor. Uzmanlar Stuxnet gibi bir yazılımın en az 16 kişilik bir ekibin düzenli olarak 6 ay çalışması sonucunda tasarlanabileceğini söylüyor.

Bu tarz bir devasa sistemin ise devlet desteği olmadan hazırlanamayacağı yine uzmanların altını çizdiği başka bir gerçek. Stuxnet geçtiğimiz yıl yine İran’a ait sistemlere saldırı göstermişti.

Stratejistler saldırılar incelendiği zaman olayın arkasında İsrail ve Amerika‘nın bulunduğunu iddia ediyor. İran’ın bu krize karşı koyacağı karşı saldırı ise tüm dünya tarafından bekleniyor.

:: Sizce tüm dünyanın karışacağı bir siber savaş yaşanabilir mi?