Savaş teknolojileri konusuna ciddi yatırımlar yapan ülkelerin başında geçen İsrail, kullandığı teknolojilere mobil entegrasyon getirmeye çalışacak. İsrail’in bu alanda faaliyet gösteren en önemli şirketlerinden biri olan eVigilo, Ericsson ile birlikte çalışarak, İsrail’in hava savunma sistemine, olası bir füze saldırısına karşı sms ile uyarı sistemi yerleştirecek.

 

İsteyen herkesin kullanımına açılacağı belirtilen bu sistem sayesinde isteyen herkes, cep telefonlarından, televizyonlardan, radyo istasyonlarından ve hatta web sitelerinden olası bir saldırıya karşı önceden bilgi sahibi olmuş olacak. Çeşitli kademeler ölçüsünde tehdit unsuru içerebilecek tüm bilgilerin sistem ile kullanıcılara aktarılabilmesi olanaklı hale gelebilecek.

Haziran 2011’de kullanılmaya hazır hale gelmesi ön görülen sistemin aslında tek yeteneği de bu olmayacak. İsrail hükümeti mobil uyarı sistemini halka duyuru yapmak, salgın hastalıkları ve hatta depremleri önceden haber vermek gibi amaçlar için de kullanmayı amaçlıyormuş. Peki bu smsler bildiğimiz kısa mesajlar gibi olacak yoksa bir farklılığı var mı?

{pagebreak::SMS-CB Yayını (Hücresel Bilgi Mesajı)}

SMS-CB Yayını (Hücresel Bilgi Mesajı)

eVigilo tarafından yapılan açıklamalarda bu mesajların standart SMS’ler gibi olmayacağı ve SMS-CB teknolojisi ile kullanıcılara gönderileceği belirtilmiş. İsim yabancı gelmiş olabilir ancak hepimiz bu kavrama aşinayız. Baz istasyonları tarafından yapılan RDS türevi bir yayın SMS-CB. Yani bir dönem maç skorlarını öğrenmek için fazlasıyla kullanılan bu yöntemi bilgi yaymak için kullanacakmış İsrail.


Ülkemizde halen SMS-CB ile çeşitli bilgiler kullanıcılara sunuluyor.

Bu konuda Ericsson ile yapılan çalışmalarda 20 saniyede milyonlarca aboneye bu bilgilerin ulaştırılabilecek düzeye gelmesi sağlanmış. Ayrıca geniş bant mobil internetin yer aldığı alanlarda kullanıcılara ilerleyen süreçte dijital ses yayınları ile kullanıcıları bilgilendirme, DVB-H yayınları gibi imkânlar da tanınacakmış.

 

:: Bu tür servislerin faydalı olacağına inanıyor musunuz? Ülkemizde de kullanılsa faydalı bir çalışma olur mu?