İsrail’in Demir Kubbe sistemi askerleri kanser etti

8
İsrail'in Demir Kubbe sistemi askerleri kanser etti

İsrail’in Demir Kubbe (Iron Dome) hava savunma sistemlerinde görev yapan askerlerde kanser vakalarının arttığı görüldü. İsrail Savunma Bakanlığı bu iddiaları reddetti.

İsrail’in geliştirdiği hava savunma sistemlerinden biri olan Demir Kubbe bataryalarında görev yaptıktan bir süre sonra kansere yakalanan askerler, hastalığa hava savunma sistemlerinin yol açtığını öne sürdü. Sistemlerin radarından yayılan radyasyonun, çeşitli hastalıklara yol açtığını söyledi ve İsrail Savunma Bakanlığı‘na karşı yasal süreç başlattılar.

HİSAR A+ füzesi hedefini başarıyla vurdu

Demir Kubbe kemik kanseri yapıyor

Ynet‘e konuşan İsrail ordusunda görev yapmış askerlerden biri olan Ran Mazor, görev yaptığı süre içerisinde sürekli olarak bacak ve sırt ağrısı şikayetlerinde bulunduğunu ve kendisine Demir Kubbe‘nin radar sisteminden kaynaklı olarak kemik kanseri teşhisi konduğu bildirdi.

Konuyla ilgili yeni bir çalışma da, füze savunma sisteminin bataryalarında çalışan askerlerdeki yüksek kanser oranlarına işaret ederek iddiaları destekledi. Nitekim radar sistemlerinde özellikle açma-kapama ve çalışma esnasında belirli bir mesafede kalınması gerekir. Hava savunma radarları sürekli açık kalmaz. Fakat İsrail daima füze tehdidine açık olduğu için Demir Kubbe‘nin de sürekli açık kalması gerekiyor. Bunun sonucunda radarların yaydığı frekanslar özellikle yakınında bulunan insanların sağlığı için olumsuz etkilere neden oluyor.

Demir Kubbe hava savunma sisteminin çalışma prensibi

2019’da yine benzer tartışmalar yaşanmıştı. İsrailli gazeteci Adam Shafer, çoğunluğu Demir Kubbe sisteminde çalışan 30 askerin kansere yakalandığını söylemişti. İsrail hükümeti ve ordu açıklama yapmazken İsrail Savunma Bakanlığı vakaların sıra dışı olmadığında ısrar etti.

Demir Kubbe, radar taraması ve angajmanıyla güdüm prensibiyle çalışan geleneksel hava savunma sistemlerinden biri. Filistin yönetimindeki Gazze ve Batı Şeria‘dan atılan güdümsüz ve kısa menzilli küçük çaplı ilkel roketlere karşı geliştirildi. Uzun süre ülke güvenliğine katkı sağladı. Sürekli geliştiriliyor. Buna rağmen balistik füze vurma kabiliyeti yok. O tür görevleri üst katmandaki diğer sistemler karşılıyor. Ülke genelinde kaç adet batarya olduğu ise açıklanmıyor.

Iron Dome füzelerinin maliyetinin yüksek olması da oldukça konuşuluyor. Her biri yaklaşık 80 bin dolara mal ediliyor. Bu yüzden Demir Kubbe neredeyse hiçbir ülkeye satılmadı. Sadece ABD geçen yıl sınırlı sayıda alım yaptı.

8 YORUMLAR

  1. Demir kubbe olmasaydı, sadece son iki günde yüzlerce kayıp vereceklerdi. Bu yüzden tüm bu iddalar doğruysa bile, makul bir zaiyat olarak değerlendirilebilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version