İstanbul’un devasa su ve kanalizasyon altyapısını yöneten İSKİ, son beş yılda gerçekleştirdiği dijital dönüşüm hamlesiyle geleceğin şehir yönetimine ışık tutuyor. İSKİ’nin Dijital Yolculuğu başlığıyla İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katılımıyla düzenlenen tanıtım toplantısında, bu dönüşümün etkileyici sonuçları ve gelecek hedefleri gözler önüne serildi. 

Yaklaşık 1 milyar TL’lik bir yatırımla hayata geçirilen dijital dönüşüm süreci, sadece abonelere daha hızlı ve verimli hizmet sunmakla kalmıyor, aynı zamanda İSKİ operasyonlarını optimize ederek kaynakların daha etkin kullanılmasını sağlıyor.

İSKİ dijital dönüşüm

Bu dönüşümün temelinde üç temel hedef yatıyor. Bunlar sırasıyla abone memnuniyetini artırmak, kesintisiz hizmet sunmak ve güvenli bir altyapı oluşturmak. 7 milyon aboneye sahip İSKİ, dijitalleşme sayesinde online işlem adedini 3,5 kat artırırken, dijital fatura kullanımını da 600 bine yaklaştırdı.

İSKİ dijital dönüşüm

Bu sayede abonelerin işlemlerini daha hızlı ve kolay bir şekilde yapabilmeleri sağlandı. Ayrıca kağıt israfının önüne geçilerek çevreye katkı sunuldu. Ayrıca vezne tahsilat hızı 7,9 kat artarken, arızalara müdahale süresi yüzde 80 azalarak vatandaş memnuniyetinde önemli bir artış yaşandı. 

İSKİ dijital dönüşüm

İSKİ Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Tayfun İşbilen, bu dönüşümün sadece teknolojik bir yenilenme değil, aynı zamanda bir kurum kültürü değişimi olduğunun altını çiziyor. Beş yıllık süreçte 85 dijital dönüşüm projesinin hayata geçirildiğini belirten İşbilen, bu başarıyı mevcut bütçe ile gerçekleştirdiklerini gururla ifade ediyor. 

İSKİ dijital dönüşüm

Gelecekte, İSKİ’nin bir dijital ikizinin oluşturulması ve yapay zeka tabanlı tahminleme çalışmaları (İSKİ GPT) planlanıyor. Bu sayede şehrin su altyapısı sanal ortamda modellenerek olası riskler ve senaryolar önceden tahmin edilebilecek, daha proaktif ve etkili bir su yönetimi sağlanabilecek. 

İSKİ, dijital dönüşümdeki deneyimlerini diğer şehirlerle de cömertçe paylaşıyor. Ocak 2024’te düzenlenen SUKİ Dijital Dönüşüm Zirvesi, bu alanda bilgi ve deneyim paylaşımına önemli bir katkı sundu. Kısacası İSKİ sadece İstanbul’un suyunu yönetmiyor, aynı zamanda geleceğin şehir yönetimi anlayışına da öncülük ediyor.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu toplantıda yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Bir taraftan rutin hizmetleri yerine getirirken diğer taraftan, dijital dönüşüm projeleri hayata geçiyor. 1 milyar TL’ye yakın yatırım ile sonuçları vatandaşa dokunan, güvenlik risklerini azaltan, sorunları çözen dijital dönüşüm sürecini İSKİ başarıyla yürüttü.

Teknolojik dönüşümle beraber 3 hedefe ulaşacağız. Öncelikle İSKİ aboneleri daha hızlı ve daha verimli hizmet alacak. Bu, 7 milyon abonenin mutluluğu anlamına geliyor. İkinci olarak; İSKİ bilgi sistemlerinin kesintisiz ve daha hızlı çalışmasını sağlamak.

Ve bu da tabi etkili ve verimli bir şekilde iş üretmesini sağlayacak bir amaca hizmet ediyor. Üçüncü olarak da eski bilgi sistemlerinin, özellikle siber güvenlik alanındaki eksiklerini gidermek. İSKİ Genel Müdürlük Kampüsü’nde kurulan sistemin bir de birebir yedeğini kurma konusundaki çalışmalarımız da çok önemlidir.

Afet durumunda bu olmadığı takdirde, büyük sıkıntılar yaşanabiliyor. Özellikle deprem afeti, burada en önemli endişemiz. Bu konuda yatırım yapmamız gerekiyordu. İSKİ sistemlerinin kesintisiz çalışmasını sağlayacak ortamında sağlandığı bir yatırım oldu.”

İSKİ Genel Müdürü Şafak Başa şunları söyledi:

“5 yıllık sürece Bilgi İşlem Daires 1.6 milyar TL değerinde yatırım yaptı. Bu rakamın 840 milyonu dijital dönüşüm projeleri için harcandı. Mevcut sunucular, en son 2016 yılında güncellenmiş ve fiziksel donanım ağırlıklı bir bilgi teknolojisi altyapısı kullanılmaktaydı.

Bu durum, daha çok bakım ve enerji maliyeti oluşturmaktaydı. Bununla birlikte sürekli artan dijital dönüşüm talepleri, mevcut altyapıyı yetersiz kılmaktaydı. Sürekli değişen siber saldırı yöntemlerine karşı alınacak tedbirler ve kanuni regülasyonlara uyum için güncel donanım ve lisans yatırımlarına ihtiyaç duyuldu.

2022 yılında başlayan dönüşüm sürecinde, öncelikli olarak yazılım ve donanım altyapısı yenilendi. Güncel ağ ve siber güvenlik donanımları ile daha hızlı ve daha güvenli bir bilgi teknolojileri altyapısı oluşturuldu.”