Deloitte’un dünya çapında 52 şehri inceleyen ‘Şehir Mobilite Endeksi’ çalışmasına göre İstanbul, ulaşım çeşitliliği konusunda pek çok metropol şehirle birlikte global lider olarak tanımlandı. Ayrıca çalışma dünyanın en eski şehirlerinden olan İstanbul’un mobilitede global bir lider olma yolunda proaktif bir çevreye sahip olduğunu ortaya koydu.

2018’de Google’da ne aradık?

2018’de Google’da ne aradık?

Türkiye'de ve dünya genelinde Google üzerinden en çok aratılan kelimeler açıklandı. İşte karşınızda 2018 Google Arama Trendleri!

İstanbul, çeşitlilikte global liderler arasında!

Günümüzün ulaşım konularının ötesinde mobilitenin temel yönlerini kapsamlı bir şekilde inceleyen endeks; bu alanda dünyada başı çeken büyük şehirleri; ‘Performans ve Esneklik’, ‘Vizyon ve Liderlik’ ve ‘Hizmet ve Kapsama’ olmak üzere 3 kategoride ele aldı.Endekste şehir sakinlerinin verimli, sürdürülebilir ve entegre bir şekilde hareket etmelerine imkân sağlayan şehirlerin; verimlilik, yaşanabilirlik ve esneklik açılarından azami başarıya ulaşacakları vurguladı.

İstanbul, çeşitlilikte global liderler arasında

Endekse göre İstanbul; “çeşitlilik” başlığı altında Paris, Şangay, Amsterdam, Londra gibi metropollerle birlikte “global lider” olarak tanımlanıyor. Erişilebilirlik, sürdürülebilir çevresel girişimler, düzenleyici çevrenin varlığı, vizyon ve strateji, yatırım ve toplu taşıma güvenilirliği; İstanbul’un mobilite performansının yüksek olduğu başlıklar arasında yer alıyor.

İstanbul’un mobilite haritasının gelecek vadeden alanları ise şöyle: trafik yoğunluğu, ödenebilirlik, müşteri/yolcu memnuniyeti, yenilikçilik, güvenlik ve hava kalitesi. Endekste ayrıca; İstanbul’un genel performansına yönelik, “mobilitede global lider olma yolunda proaktif bir çevreye sahip olduğu ve çok az engel ile karşı karşıya olduğu” belirtiliyor.

Deloitte Türkiye Danışmanlık Hizmetleri ve Kamu Sektörü Lideri, Cem Yılmaz raporla ilgili görüşlerini şöyle ifade etti: “İstanbul’un, dünyanın önde gelen şehirleri ile karşılaştırıldığında pek çok alanda daha rekabetçi ve ulaşılabilir hizmetler sunan bir şehir haline geldiğini görüyoruz. İyileştirilmiş mobilite’nin dünya çapında akıllı şehir inisiyatiflerinin önemli bir kazanımı olduğundan hareketle, İstanbul için tüm kent paydaşları tarafından hayata geçirilmesi zorunlu olan kapsamlı ve katma değerli bir ‘rekabetçi şehir’ yol haritasının, dünyanın ve Türkiye’nin ‘dijital dönüşüm’ başarı öyküleri arasına katılacağına dair inancımız tam.”

Deloitte Şehir Mobilite Endeksi’nde yerel yönetimlere tavsiyelerde var

Özel araçlara aşırı bağlılık; trafik sıkışıklığı, hava kirliliği ve kazalar gibi birtakım negatif sonuçları ortaya çıkarıyor. Deloitte; ağırlıklı olarak kişisel araçların yoğun olduğu şehirlere, bu araçların kullanımlarını optimize etmenin yollarını düşünmelerini tavsiye ediyor ve bu amaçla çözümler tasarlıyor.