Koronavirüs salgını yüzünden zamanın büyük bir kısmının evden geçirilmesi, internet alışverişlerine yönelik ilgiyi tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de büyük ölçüde artırdı. Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan 2020 yılı raporuna göre ülkemizde en çok e-ticaret alışverişi yapan il İstanbul oldu.
Raporda yer alan bilgilere göre Türkiye’nin en çok e-ticaret yapan ilk 10 ilinden birincisi yüzde 35’lik rekor ile İstanbul olarak kayıtlara geçerken; ikinci sıraya yüzde 11 ile Ankara yerleşti. Başkenti yüzde 6 ile İzmir takip ederken sırasıyla listeyi Bursa, Antalya, Kocaeli, Adana, Konya, Mersin ve Gaziantep doldurdu.
Çevrimiçi alışverişlerimizde nelere dikkat etmeliyiz?
E-ticaret sektörünün 2021 hedefi: 400 milyar TL
Meydan Bilişim’in yazılım odaklı firması olarak hizmet veren Meydaneticaret’in kurucusu Şerif Temizkan ülkemizdeki e-ticaret pazarını değerlendirdi. Bu alışveriş yönteminin tüketiciler için zaman tasarrufu olduğunu dile getiren Temizkan, kısıtlamalarda birçok mağazanın belirli saatlerde çalışması ve tam kapanma sürecinde hizmetlerini geçici süreliğine durdurmasına; ancak e-ticaretin kısıtlamaların dışında kalması ve 7/24 hizmet vermesine değindi.
Türkiye’nin e-ticaret sektörünü ve geleceğini Temizkan şu cümleler ile yorumladı:
“Türkiye’de e-ticaret sektörü 2019 yılında Türk Lirası bazında yüzde 39 büyüme ile 83.1 milyar liralık hacme ulaştı. Sektör dolar bazında yüzde 18 büyürken, 2015-2019 yılları arasında sektörün ortalama yıllık büyüme hızı yüzde 35 oldu. Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD)’nin açıkladığı 2020 yılı e-ticaret verilerine göre ise koronavirüs salgının da etkisiyle, 2020 yılında online alışveriş harcamaları geçen yıla göre yüzde 85 büyüdü. Rekor büyüme yaşayan e-ticaret sektörünün 2021 hedefi ise 400 milyar TL.”
2020 yılında Avrupa’da ilk kez online alışveriş yapanların oranının yüzde 13, Türkiye’de ise yüzde 25 oranında gerçekleştiğini ifade eden Şerif Temizkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Alışkanlıkların değiştiği bir dönemde e-ticaretin konforuna alışan müşterilerin pandemi sonrasında da e-ticaret alışverişlerine devam etmesi bekleniyor. 2020 yılı e-ticaret verileri göz önünde bulundurulduğunda Pandeminin etkisiyle bazı sektörlerde e-ticarette artış yaşandığı gözlemlenebiliyor.”