2014 yılının Ekim ayında 21 milyar dolar ödenerek satın alınan WhatsApp, o günden bu yana yeni özellikler eklenmesiyle de birlikte hızla büyümeye devam ediyor. İşin ironik tarafı ise Facebook yavaş yavaş haber kaynağı olarak da kredisini tüketmeye devam ediyor.

Gmail için kullanıcıları sevindiren karar!

Güney Amerika WhatsApp diyor!

Çünkü sürekli olarak sahte haberlerin yer alması ve bilgi kirliliğine yol açması nedeniyle artık Facebook eskisi kadar güven duyulan bir haber kaynağı değil. Yine de Facebook’un yüzünü güldürecek bir çalışma The Reuters Enstitüsü Gazetecilik Çalışmaları bölümü tarafından yayımlandı.

Çalışmaya göre mesajlaşma uygulamaları arasında 36 farklı ülkedeki reaksiyonlar ölçüldü ve WhatsApp’ın birçok büyük pazarda önemli bir haber kaynağı haline geldiği ortaya çıktı.

Çalışmaya katılan kullanıcıların yüzde 47’si hala Facebook’u çevrelerinde ve Dünya’da neler olduğu konusunda önemli bir kaynak olarak görmeye devam ederken, WhatsApp’ı tercih edenlerin yüzde 15’te kaldığı görüldü. Bu sayı kulağa küçükmüş gibi gelse de ülkeler bazında ele alındığında işin rengi değişiklik göstermeye başlıyor.

17-06/26/whatsapp-sdn-shiftdelete.png

Zira Brezilyalı insanların yüzde 46’sı WhatsApp’ı haber dağıtımı için bir numaralı platform olarak görüyor. Bu sayı Malezya’da yüzde 51’e çıkarken, Şili toplumunun da yüzde 39’u WhatsApp’ı tercih ettiğini belirtmiş durumda. Yukarıdaki görselde de görebileceğiniz gibi ülkemizde WhatsApp’ı haber kaynağı olarak görenlerin oranı da yüzde 25.

Bir mesajlaşma uygulamasından haber alabilmek çok da mantıklı görünmese de, bazı bölgelerde mesajlaşma uygulamarında hükümetler hakkında kötü konuşmanın hapis ve hatta ölüm cezasına çarptırıldığını da unutmamak gerek.

:: WhatsApp’ı bir haber kaynağı olarak görüyor musunuz?