Küresel ısınmanın etkileri, İsviçre Alpleri’nde buzullar ile kendini gösteriyor. Özellikle Titlis Dağı‘ndaki dev bir buzul tabakası, küresel ısınma nedeniyle son yıllarda önemli ölçüde küçüldü. 3 bin 238 metrelik Titlis Dağı’nda tehlike gün geçtikçe artıyor. Yarım yüzyılın sonunda dağdaki buzulların tamamen erimesi bekleniyor.

Benzer olayları daha önce de gündeme getirmiştik. Arktik bölgedeki dev buz kütlelerinin kopması, erimenin hızla artması gezegenimizi korkutucu bir serüvene doğru itiyor. Peki bir çare var mı?

Dünya dönmezse gezegenimizde neler olur?

Dünya dönmezse gezegenimizde neler olur?

Bilim insanları, dünya dönmezse gezegenimizde neler olacağının açıklamasını çok uzun yıllardır yapıyor. Peki, cevabı hiç merak ettiniz mi?

İsviçre, buzullar için dev yün battaniyeler örttü

Reuters‘e göre, İsviçre’deki yerel bir kayak merkezindeki yetkililer, buzulun üzerine dev yün battaniyeler atarak erimeyi yavaşlatmaya çalışıyor. Bu bölge, yaklaşık bir milyon metrekareyi yani yaklaşık 14 futbol sahasını kaplıyor. Bu yöntemle amaç, beyaz örtü sayesinde Güneş ışığının çoğunu atmosfere geri yansıtan buzulu korumak. Aksi takdirde erime artacak.

İsviçre buzullar
(Foto: Reuters)

İsviçre hükümetine göre, Titlis Dağı‘ndaki buzulun yüzde 90’ı, 2100 yılına kadar sera gazı emisyonları kesilmezse yok olacak. Bununla birlikte, yeterli etkiyi gösterebilmek için polar battaniyelerin boyutunun son birkaç yılda düzenli olarak büyümesi gerekiyor. İşçiler, erimeyi yavaşlatmak için bu yaz beş ila altı hafta boyunca titizlikle battaniyeleri birbirine dikti. Ardından da buzulun üzerini örttüler.

Küresel ısınmanın etkisi dünya çapındaki yangınlarla ortaya çıkıyor. Bu nedenle, kayak tutkunlarının doğru koşullara sahip yamaçları bulmak için yakında daha fazla seyahat etmek zorunda kalmaları sürpriz olmayacak.