Herkesin dilinde Cloud Computing kelimeleri var. Oysa birçoğumuz Cloud Computing’in anlamını bile bilmiyoruz. Cloud Computing denildiğinde Web uygulamaları, veri servisleri ve sanal masaüstü gibi örnekler aklımıza geliyor. Oysa biz Cloud Computing’in ne anlama geldiğini bir kenara bırakıp gelecekte bilgisayarların rolü ne olacağı hakkında düşünmemiz gerekiyor.
Veri ve uygulamalar gün geçtikçe sunucu üzerinde bulunan web ara yüzlerine taşınıyor. Birçok program Cloud üzerinden çalıştırılıyor. Kullanıcılar basit istemcilerle Cloud bilgisayarlara ulaşıp bu programlara erişebiliyor. İşletim sistemleri bile bu ortamlara taşınıyor. Veriler bu sunucularda işlenip kayıt ediliyor. İşin en güzel tarafı ise geniş bant internet özelliği sayesinde sürekli açık olan sunuculara istediğiniz anda ulaşabilmeniz.
Yeni Bir Dönem Başlıyor
Yakın gelecekteki PC’leri Cloud sistemlere ulaşmak için kullanacağız. Bu, esasında oldukça sıra dışı. Fakat yıllara geri baktığımızda bilgisayarlar sürekli güçlendiğini, bununla birlikte yeni işletim sistemlerin gereksinimlerinin de arttığını görürüz. Bilgisayar endüstrisi sürekli daha yüksek performans için çalıştı. Buna karşın kullandığımız verileri kontrol etmediğimiz gibi yedekleme işlemi de yapmadık.
Çeşitli işletim sistemleri firmaların sanal sunucu sistemlerinde çalıştırılıyor. Sanal sunuculara istemcilerle bağlanılıyor. Bu yöntem sayesinde işletim sisteminin kontrolü sağlandığı gibi, veri ve uygulamaların bozulması, hatta kaybolması da engelleniyor. En büyük avantaj ise, gün geçtikçe güçlenen PC sistemlerine ihtiyaç duyulmaması. Çünkü bütün olay sanal sunucuda gerçekleşiyor.
Cloud Computing, performanslı PC sistemlerinin sonunu getiriyor. Sanal sunuculara bağlanmak için yüksek maliyetli donanımlara ihtiyaç duymayacaksınız.
Yeni Donanımlarla ve Servislerle Tanışın
Cloud Computing cep telefonu pazarını da tetikliyor. Küçülen ve akıllanan cep telefonları uzun pil ömürleriyle dikkat çekiyor. Üreticiler bu telefonları internet ortamı için hazır hale getiriyor. Performanslar web’de birçok uygulamayı çalıştırmak için yeterli. Bu da cep telefonlarına büyük bir avantaj sağlıyor.
Buna en güzel örnek kuşkusuz iPhone. Apple iPhone, yazılım endüstrisinde küçük firmaların da büyük paralar kazanabileceğini mükemmel bir şekilde gösteriyor. Bu yüzden olsa gerek telefon üreticileri akıllı telefonlara ağırlık vermiş durumda.
Netbook ürünler de PC sistemlerine pazarı dar ediyor. Kimsenin performansa ihtiyacı yok. Yeni fonksiyonlar, yeni boyutlar ve uzun pil ömrü. Kullanıcının istediği özelliklerin bu olması Netbook satışını patlattı. Netbook sayesinde istediğiniz zaman ve yerde Cloud Computing’e bağlanabileceğinizi de unutmayın.
Büro ortamında da durum çok farklı değil. Güçlü PC sistemleri kimse tercih etmiyor. Birçok sunucu yerine birden çok sanal sunucu kullanılıyor. İlk kez bilgisayarlarda performansa dikkat edilmiyor. Herkesin derdi toplam sahip olma maliyeti.
Bu yüzden olsa gerek, IBM radikal bir değişiklik yaparak PC bölümünü Lenovo’ya sattı. IBM, donanım ürünlerinde istediği karları elde edemeyeceğini anlamış olmalı ki, sunucu ve istemciler için servis hizmeti vermeye daha uygun gördü.
HP‘de bu alanda yönelmeye başladı ve EDS adlı şirketi satın aldı. Dell bu gelişmelerden sonra Perot Systems’i kendi bünyesine dahil etti.
Tekelleşme Bitti, Seçim Sizde
Peki burada en çok kazanç sağlayan kim? Elbette son kullanıcı. Çünkü bu yeni sistem sayesinde birçok donanım yardımıyla Cloud Computing cihazına anında ulaşabiliyor. X86 işlemci mimarisine bağlı kalmak tarihe karışacak. ARM ve MIPS işlemciler x86 işlemcilere ciddi kafa tutacak. Tabii burada işletim sistemleri de güçlenecek. Android, Linux türevleri ve Mac OS X, Windows‘a pazarı dar edecek. Uygulamalar yönelik işletim sistemlerini seçeceğiz. Bu da bizi tekelden kurtaracak.
İşin en güzel tarafı ise seçimin bizde olması. Eskiden tek bir istemci kullanırdık. Bu istemciyi ister zor olsun ister kolay, sunucuya bağlanmak için bu istemciyi öğrenmemiz gerekiyordu. Ayrıca donanımlarımızı da üretici seçiyordu. Şimdi isteyen herkes farklı istemcilerle sanal sunuculara bağlanabilecek. Bilgisayarınızın yüksek bir işlem gücüne sahip olması gerekmiyor. Bu da piyasada farklı ürünlerle tanışacağımız anlamına geliyor.
:: Bu konu hakkındaki yorumlarınızı bizimle paylaşın.