Intel‘in geçtiğimiz yaz sonu gibi dillendirdiği Ultrabooklar, ilk olarak 32nm teknolojisiyle üretilen Sandy Bridge tabanlı işlemcilerle geliyordu. Ultrabooklar için üretilen özel ULV (Ultra low voltage) işlemciler ile 17 wattlık güç tüketimi sunan Intel, dahili grafik tarafında da HD Graphics 3000 çözümünü sunuyordu.
Peki Intel’in Nisan ayında masaüstü sistemler için piyasaya sunduğu daha sonra mobil tarafa da gelen üçüncü nesil Core işlemcisi olan Ivy Bridge modelleri, Ultrabooklara nasıl avantajlar sağlıyor? Alırken nelere dikkat etmeliyiz? İşte rehberimize başlıyoruz.
Ivy Bridge Mimarisinin İç Yapısı:
Yazımıza başlamadan önce biraz Ivy Bridge mimarisinden bahsetmek istiyorum.
Ivy Bridge işlemciler 22nm teknolojisi ile üretiliyor. İşlemcilerde sadece nanometrik küçülme söz konusu değil. Üretim alanında da epey gelişme mevcut. Intel’in trigate 3D transistörlerini kullanan Ivy Bridge, çok daha düşük güç tüketimi ve daha az zar alanı sunuyor.
Ivy Bridge işlemciler 1.4 milyar transistör ile geliyor ve zar alanı sadece 160mm2. Bir önceki nesil Sandy Bridge işlemcileri ile karşılaştırdığımızda transistör sayısının 995 milyon olduğunu görüyoruz. Daha az transistöre sahip olan Sandy Bridge işlemcileri, eski üretim teknolojisi sayesinde 216mm2 ile çok daha büyük bir zar alanı kaplıyor.
Zar alanının küçülmesi Ivy Bridge’in maaliyetlerine ve güç tüketimine de olumlu olarak yansıyor. Intel, Ivy Bridge işlemcileri ile önceki modellere göre aynı fiyata daha yüksek performans, daha düşük güç tüketimi ve daha az ısı sunuyor.
Ivy Bridge‘in çekirdek yapısına baktığımızda en büyük yeniliğin grafik işlemcide yapıldığını görüyoruz. Intel HD Graphics 4000‘de tam 16 adet grafik çekirdeği kullanılıyor. Önceki ailenin en yüksek modeli olan HD Graphics 3000‘de bu sayı 12 idi.
Directx 11 desteği, arttırılmış grafik çekirdekleri, yükselen saat hızı ve düşen güç tüketimi ile HD Graphics 4000, giriş seviyesine yeterli bir deneyim sunacak seviyeye geliyor.
Ivy Bridge işlemci çekirdeğine baktığımızda ise ufak optimizasyonların yapıldığı görülüyor. Aynı hızda çalışan Sandy Bridge işlemcilerine göre yüzde 10 daha iyi işlemci performansı, yüzde 80‘e varan daha iyi grafik performansı sunuyor.
{pagebreak::2}
Ivy Bridge İşlemciler Ultrabook’ta Nasıl Avantaj Sağlar?
Bir önceki sayfada Intel’in Ivy Bridge işlemci zarına bir göz attık. Yeni nesil üretim teknolojisi sayesinde aynı alana daha çok transistör sığıyor. Öncelikle 22nm’lik Ivy Bridge tabanlı Ultrabook ve Notebooklar, güç tüketimi ve ısı konusunda daha avantajlılar.
Esasında yeni nesil işlemciler de 17 watt güç tüketim ortalamasıyla, eski nesil Ultrabook işlemcilerine benzer güç tükettiği görülüyor. Fakat yük durumunda anlık çekilen güçlerde ve çalışma gerilimlerinde farklılıklar mevcut. Rakamsal olarak yansımasa da kullanım sırasında pil ömrüne etkileri büyük.
Yeni nesil Ultrabooklarda Core i5 tabanlı 3315U işlemcisi, Core i7 tabanlı 3317U işlemcisini görüyoruz. Daha önce incelediğimiz Asus Zenbook UX32VD modelinde Core i7 3317U işlemcisi kullanılıyordu. O incelememize buradan ulaşabilirsiniz.
Core i7 3317U işlemcisinin özelliklerinden bahsetmek gerekirse, Intel’in 22nm teknolojisiyle ürettiği Ivy Bridge ailesinin bir üyesi olan işlemci, 17 watt güç tüketimine sahip. Core i7-3517U’ya baktığımızda 1.9 GHz standart çalışma hızına sahip olduğunu görüyoruz. Bu hız Turbo Boost ile 3 GHz’e kadar çıkıyor. Çift çekirdekli olan işlemci, Hyper Threading ile sanal 4 çekirdek olarak çalışmakta. İşlemcide ayrıca 4 MB’lık smart cashe bulunmakta.
Daha İyi Oyun Deneyimi:
Intel‘in HD Graphics 4000 grafik işlemcisi sayesinde özellikle harici grafik kartı olmayan modeller alınabilir duruma geliyor.
Intel’in önceki nesil HD Graphics 3000 modeliyle Battlefield Bad Company 2 oyunu en düşük detaylarda bile 15 FPS civarında çalışırken, HD Graphics 4000 ile oyunlar oynanabilir seviyeye geliyor. Hem de daha az ısınıp, daha az güç tüketerek.
Oyun performansının yanında Intel, yeni nesil platformlarında 3 ekrana kadar görüntü desteği sunmaya başlıyor. Ayrıca HDMI 1.4A ve Premium Audio desteği de bulunuyor.
Tabi en büyük yenilik Directx 11, Open CL 1.1 ve Open GL 3.1 destekleri olarak sıralayabiliriz. 16 adet iş hattı ile güçlendirilen yeni grafik çekirdeği, desteklediği teknolojiler ile de zengin.
Intel‘in yeni nesil Wireless Display teknolojisi sayesinde 3D görüntü aktarımı da yapabileceğiz. Ek olarak bu özellik eklendiği belirtiliyor. Geliştirilmiş Intel Quick Sync Video, InTru 3D desteği, Intel Insider gibi medya deneyiminizi arttıracak özellikler de ekleniyor.
{pagebreak::3}
Genel Platform Bazındaki Yenilikler:
Intel’in Sandy Bridge tabanlı platformunda kullanılan 6 serisi çipsetler, doğal olarak USB 3.0 desteklemiyordu. Şimdi yeni nesil 7 serisi çipsetlerle beraber doğal olarak USB 3.0 desteği gelmiş oldu. Yeni nesil Ultrabook’ların hepsinde az çok USB 3.0 portlarını görebilirsiniz. Hem de performans olarak oldukça yüksek seviyede çalışabiliyor.
SATA 6 Gbps desteği sayesinde SSD’leri çok daha verimli kullanan üçüncü nesil platform, ek Thunderbolt kontrolcüsü kullanıldığında, Apple’ın MacBook modellerinde olduğu gibi ThunderBolt desteği de verebiliyor.
Kısacası Intel’in üçüncü nesil işlemcileriyle beraber daha başarılı Ultrabooklar piyasaya sürüldü. Gerçekten düşük güç tüketimi, yüksek performans ve az ısının yanında daha ince Ultraboook modelleri şuan satışta.
Harici grafik kartı olmadan da HD Graphics 4000 ile temel oyun ve uygulama deneyimi de yaşayabilmeniz de işin ayrı bir artısı. Artık üçüncü nesil Ultrabook modellerini tercih etmek pek çok açıdan doğru bir karar olacaktır.
:: Ultrabook alırken üçüncü nesil işlemcileri mi tercih ettiniz?
Peki full hd video işlemek için fiyatı uygun bir ultrabook söyler misiniz? (harici ekran kart, yüksek ram)
Asus UX31A candır.
Sony Vaio’lara göz at dostum
ulturabook ekranı dönecek android yüklü olacak, açarken soracak windows mu android mi diye süper olur, ( hamak da gelen fikir )
2013 ü bekleyin aceleye gerek yok
Güzel haber.
hd 4000 var ek olark 635m nvidia hd 4000 pek farkını hıssedemıorm şahsen rame yardım edıyor