Reklam

iWar Başlıyor

0
Reklam

Apple’ın en gelişmiş teknolojisine üzerinde barındıran, uygun fiyatlı ve devrim niteliğini taşıyan yeni bir ürün ailesini piyasaya sürdük. Apple’in patronu Steve Jobs, iPad’i dünyaya tanıtırken bu cümleleri sarf etti.

Telefon, dizüstü sistemi ve tablet PC karışımı olan iPad, piyasaya çıkmadan en çok konuşulan ürün oldu. Herkes bu ürünü merak etti ve gün geldiğince yüz binlerce kişi bu duyuruyu internet’den izledi.

Apple iPad’i piyasaya sürmesi elbette önemli. Fakat ürün hakkında yapılan yorumlar yeni bir sanal savaşın habercisiydi. Apple yine yapacağını yaptı ve iPad ürünü ile masaüstü bilgisayarların değişeceğini hatta sonuna geldiğini dolaylı olmayan yollarda gösterdi. Birçok yorumcu bu ürünün masaüstü bilgisayarları yok edeceğini düşünüyor.

Reklam

 

Apple, iPad ile yeni bir savaş başlattı.

 

Bu çok da yanlış değil. Çünkü birçok insan bilgisayarı müzik dinlemek, film izlemek, oyun oynamak ve yazıları okumak için kullanıyor. Günümüzde bilgisayarlar çok amaçlı bir Medya oynatıcısı olarak kullanılıyor. Apple iPad bu yüzden çok başarılı olacağı düşünülüyor.

Tabi bir de farklı görüşler var. Apple iPad, piyasada bulunan Multimedya oynatıcılarından farklı olmadığını düşünenler de var. Apple iPad, büyük bir ekrana sahip iPod Touch’dan başka bir ürün olmadığı, ekstra özellik olarak UMTS opsiyonunu sunduğu belirtiliyor.

Piyasada çok fazla yorum var. Bunu en güzel, Apple’in hisse senetlerine bakarak anlayabiliyoruz. Beklentiler, Apple’in hisse senetlerini 200 Dolar’a çıkarttı. Ürün piyasaya duyurulmadan az zaman önce hisse senetleri 3 dolar değer kaybetti. Fakat Steve Jobs, ürünün hakkındaki detayları açıklar açıklamaz hisseler tekrar yükselmeye başlandı. Günün sonunda Apple’in hisseleri 207.88 Dolar’dan kapanışı yaptı.

{pagebreak::Rakipler Ne Yapıyor?}

Apple’ın bu değişimi rakipleri de ateşledi. Asus, Apple iPad’e benzeyen ürününü piyasaya sürdü. Asus Eee Pad adlı ürün iPad’den sonra en çok konuşulan ürün olmaya başardı. NVIDIA’nın Tegra 2′siyle güçlendirilmiş olacak Eee Pad, bünyesinde ARM Cortex 9 tabanlı bir işlemciyi barındıracak ve iPad’in aksine çoklu işlem desteği verecek. Bu yüzden olsa gerek Teknoloji dünyasının ilgisi bir anda bu ürüne yöneldi.

Apple’a karşı olan diğer bir şirket kuşkusuz Google. Google’ın cevabu geçikmedi ve yeni Tablet PC’nın konsept aşamasında olduğunu duyurdu. Buna ek olarak telefon işine girmesi de Apple’i çok kızdırdı.

Steve Jobs , iPad’in çıkması ile birlikte oldukça agresif olmaya başladı. Hatta Google’in cep telefonu işine girmesini Apple’e karşı olan bir savaş ilan edilmesi olarak yorumladı.

 

Birçok firma Apple’a karşı ciddi bir cephe aldı.

 

Apple bu yüzden olsa gerek iPhone için yeni güncellemeler çıkarmak istiyor. Hatta Google arama motorunu iPhone’larda görmek istemiyor. Bu yüzden olsa gerek Apple Microsoft ile sıkı bir ilişki içine girdi. Apple iPhone bundan sonra Bing arama motorunu destekleyecek. Apple, Google’ın hiçbir şekilde kendi ürünlerde kullanmak istemiyor. Google buna karşın Amazon ile işbirliğine gitti.

Apple iPad’ın çıkması ile birlikte tehlikeye giren Kindle, Google işbirliği ile muhtemelen güçlenecek.

Benzer bir durum Adobe için de geçerli. Apple, Google’i kısıtlamak için Flash desteğini kendi ürünlerinde kullanmak istemiyor. Bu da ister istemez Adobe’u da etkiliyor. Apple iPhone ve iPad ürünlerinde Flash desteği yerine HTML-5 standardını kullanmak istiyor.

Adobe böyle bir durumda internette bulunan oyun ve videoların %70’ı çalışmayacağını belirtiyor. Fakat Apple tüm sucu Adobe’a atıyor ve Flash uygulamasının çok da başarılı olduğunu söylüyor.

{pagebreak::Savaş Başladı}

Bir grup Apple’a karşı savaş açmış durumda. Dizüstü ve cep telefonu üreticileri Apple’a karşı ciddi rahatsızlık duyuyor. Bu yüzden olsa gerek Apple’in ürünlerine benzer, fakat donanım birleşenlerden daha iyi ürünler piyasada göreceğiz. Apple iPad’e karşı Eee Pad veya Google’ın Tablet PC konsepti buzdağın görünen küçük bir kısmı.

Google’ın Android işletim sistemli telefonları, HTC’nin HD2 ürünü ya da Palm Pre direkt olaral iPhone’u hedef alıyor.

Tabi tersi durumlar da var. Cisco, Flip adlı video kayıt edicisini piyasaya sürer sürmez İpod Touch Video çekme özelliğine sahip oldu.

2010 yılında en çok Google-Apple çekişmesine şahit olacağız.

 

Diğer bir cephe ise Google’a karşı olan firmalar. Yazılım geliştiricilerinden sonra, Google’in donanım işine girmesi donanım üreticileri Google’i yavaş yavaş hedef almasına neden oldu.

Sonuçta 2010 yılında çok ciddi bir savaş’a maruz kalacağız. Birçok firma işbirliğine gidecek ve birçok firma da farklı firmaları direkt olarak hedef alacak. Son kullanıcı standartlarla boğuşacak ve mağdur kalacak. Diğer bir yandan rekabetin getirdiği avantajlardan ürünlerin fiyatları düşecek.

:: Konu hakkındaki yorumlarınızı bizimle paylaşın

YORUM YOK

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version