Türkiye‘de kanaat önderi firmaların yöneticilerinin, yatırımcılarının ve yeni fikirlerin sahiplerinin yaptığı sunumlarla, bilgi ve deneyimlerini Anadolu’ya aktardıkları Türkiye Teknoloji Buluşmaları‘nın Bursa ayağında yine birbirinden önemli konular konuşuldu.

:: Diğer bir yazımızı okumak için tıklayın…Milyar dolarlık şirket sahibi olmak artık daha da kolay!

12 Kasım‘da düzenlenen etkinliğin ilk oturuma yatırım konusu damga vurdu. TEB Genel Müdür Yardımcısı Turgut Boz ve melek yatırımcı Aslanoba Capital Kurucusu Hasan Aslanoba’nın katıldığı oturum, yeni girişimciler ve yeni fikir sahiplerine bilgiler verdi.

Melek yatırımcı kimdir? Nedir?

Melek yatırımcı, kişisel varlıklarını, tecrübe ve birikimlerini başlangıç veya büyüme aşamasındaki şirketlere aktaran gerçek kişilerdir. Yani umut gördüğü yeni fikirlere maddi ve manevi destek sunan gerçek kişidir.

Yatırıma ve finansmana erişimde güçlük yaşayan, başlangıç ve büyüme aşamasındaki girişimler için bir finansman aracı olan melek yatırımcılık, bireysel katılım sermayesi hakkında yönetmelik ile Türkiye’de yasal bir zemine de oturtulmuştur. Yani yasal dayanağı olan bir yatırımcılıktan bahsediyoruz.

Melek yatırımcı kimliğiyle öne çıkan Hasan Aslanoba, teknolojiyle beraber öne çıkan mobil projeleri anlatırken, dünyayla rekabet etmenin, yeni imkanlarla çok da zor olmadığını hatırlattı.

Günümüzün en önemli gerçeği olan mobil cihazlarla artık kurumsal ve kişisel işlemlerin hepsi yapılabiliyor. İşte burada her fikir oldukça değerli. Bir tane iş geliştirme uygulaması bile, çok kısa sürede tüm dünyayı peşinde sürükleyebiliyor. Sadece insanların gerçekten ihtiyacını giderecek iyi bir fikir, iyi bir proje ve finansman artık günümüzde yükselmek için yeterli kriterler arasında.

Girişimcilere 1 milyar TL dağıttık!

Girişimcilere 1 milyar TL’nin üzerinde kredi sunan TEB Girişim Bankası‘nın Genel Müdür Yardımcısı Turgut Boz, geliştiriciler için bankaların iyi bir finansör olduklarının da altını çizdi.

Turkcell adına ikinci sunumu yapan Turkcell Kurumsal Pazarlama İletişim Müdürü Özlem Arın, oldukça faydalı bilgiler paylaştı.

Mobil cihazlar TV’yi geçti!

Belli bir yaş altı pek çok kullanıcı, günümüzde akıllı telefon kullanıyor. Akıllı telefon kullanımı çok ciddi rakamlara ulaşmış boyutta. 

Türkiye gibi televizyon izlemeyi, diğer Avrupa ülkelerinden daha çok seven bir ülkede, mobil cihazlara bakma oranı, televizyonlara bakma oranını geçmiş durumda. 

Turkcell Kurumsal Pazarlama İletişim Müdürü Özlem Arın’ın sunumunda paylaştığı rakamlara bakacak olduğumuzda, günde televizyonlara 111 dakika, mobil cihazlara ise 177 dakika bakıyoruz. 

Akıllı cihazlar tüm mecraların toplandığı dev bir platform!

Sosyal ağlar, anlık mesajlaşma yazılımları, arkadaşlık ve iş yönetimi odaklı uygulamalar, araç paylaşım odaklı seyahat uygulamaları, televizyonların mobil uygulamaları derken, akıllı cihazların artık dev bir platform halini aldığını görüyoruz.

Televizyon firmaları bile kendi uygulamalarını geliştirip ya da platform içerisinde yer alan uygulamalarda yer almak için çözümler üretmeye başlamış durumdalar.  

Akıllı cihazlarda gazete okuyan, video izleyen, müzik dinleyen, televizyonu bile buradan takip eden, seyahat eden, alışveriş yapan ve arkadaşlarıyla iletişime geçen insanlar, telefonları dev bir platform haline getirmeyi başardılar.

Mobil Düşünün!

Klasik pazarlamanın karşısında yenilikleri ve inanılmaz büyük bir kitleyle duran mobil pazarlama, mobil düşünmeyi ve insana odaklanmayı gerektiriyor.

Özlem Arın, bir reklamcı olarak yıllardır “Yaratıcı düşün” mottosunun artık “Mobil Düşün” olarak evrildiğini, mobil reklamcılıkta ise aşağıdaki 3 ana konuya odaklanılması gerektiğini vurguladı.

Veri:

Veri yığınları gün geçtikçe daha da artıyor. Önemli olan bu büyük veriden çıkarılacak işe yarar sonuç. İşte bu noktada artık reklam endüstrisinde bu veriyi hikayeleştiren ve uygun hedeflemeyi yapan zihinler önemli bir rol oynuyor.

Mobil sektörde marka alanı:

Dijital reklamcılıkta olduğu gibi mobil reklamcılıkta da reklamınızla ilgilenen tüketicinin son durağı size ait olan alan. Buradaki deneyime çok çok iyi odaklanmak lazım. Kullanıcı deneyimi olarak adlandırılan bu süreç, içerisinde çok büyük fırsatlar ve yenilikler barındırıyor.

Yeni yaratıcı imkanlar:

Akıllı cihazların hayatımıza kazandırdığı yeni özellikler, reklamcılıkta kullanıcı etkileşimli yeni reklamların da çıkması anlamına geliyor. Günümüzde akıllı cihazların dokunmatik ekran, ses kayıt ve kamera özellikleri kullanılarak, kullanıcı etkileşimli yeni nesil reklamlarla, kullanıcıların daha da dikkati çekilebiliyor.

 

:: Melek yatırımcılık, Türkiye’de yeni fikirlerin oluşması ve desteklenmesi hakkında düşünceleriniz neler?