Sadece gününün önemli bir bölümü yollarda geçen metropol insanlarının değil, neredeyse her türlü amaçla ve şekilde müzik dinlemeyi seven kullanıcıların yakın dostu MP3 çalarlar, bu ay 10 yaşına girdi.

Şimdilerde Gigabyte boyutlarında ölçülen bellek kapasiteleri, ilk MP3 çalarlarda sadece 32 MB seviyesindeydi. Bugün yaşı yeterli olan çoğu kullanıcı tarafından dünyanın ilk MP3 çaları, Rio PMP300 olarak bilinir. Yasalara uygun olmadığı gerekçesiyle RIAA tarafından dava edilen bu cihaz, ilk olarak Eylül 1998‘de piyasaya çıktı ve ilk suç duyurusunu 8 Ekim‘de aldı. Daha sonraları da satıştan kaldırılma gibi başından birçok badire geçen talihsiz Rio PMP300, aslında büyük bir yanılgının odak noktasında yer alıyor.

Durun, İlk Ben Geldim!

Çünkü gerçekte ticari amaçla piyasaya sürülen ilk MP3 cihazı, Koreli Saehan Information Systems‘in bundan tam on yıl önce, yani Mart 1998‘de piyasaya sürdüğü Eiger Labs MPMan F10 modelidir. 32 MB flash belleğe sahip olan MPman F10, 128 KB/s akışla kaydedilmiş şarkılardan ancak iki elin parmakları kadarını saklayabiliyordu. Bilgisayarlara eski usul bir paralel port aracılığıyla bağlanan cihazın üzerinde kaçıncı şarkıyı dinlediğinizi belirten minik bir de paralel ekran bulunuyordu. Adını pek fazla duyuramadığı için, Kore çıkışlı MP3 çalar, PMP300 ile benzer adli sıkıntılar çekmedi. Hatta MPMan çalışanlarından birçoğu, yerini 2001 yılında Windows Media DRM teknolojisine bırakmadan önce müzik haklarını korumaya yönelik platformlar arası Secure Digital Music Initiative (SDMI) adlı girişimde çalıştı.

Peki, Rio ve MPMan’i Kim Öldürdü?

Cevabı, büyük ihtimalle masanızın üstünde duruyor: Apple iPod! Gerek MPMan gerekse Rio, daha yüksek bellek kapasiteli modellerle ürünlerini geliştirmeye devam etti. Ancak Apple, Windows PC kullanıcılarına da iPod’u kullanacak platformu oluşturunca, Rio ve MPMan gibi birçoğunun da fişi çekilmiş oldu. Artık kendileriyle ilgili en popüler bilgi; MP3 devrini başlatan cihazlar oldukları. Biz de flash bellekle çalışan portatif müzik çalarları bugünlere getirmede ilk adımları attığı için kendilerini saygıyla anıyoruz.

Yazan: Erhan Kahraman
SDN – http://shiftdelete.net