Ergo Proxy – (2006) IMDb 8,0
Ergo Proxy, gerçekten de Akira, Ghost in the Shell ve Cowboy Bebop gibi kült olmaya aday bilim kurgu animelerden biri. Tabii ki bu göndermeyi boşuna yapmıyoruz, Ergo Proxy senaryo ekibinin başında Cowboy Bebop‘un da yapımcısı olan Dai Sato bulunuyor. Anime farklı bir kurguya sahip olsa da Ghost in the Shell ile de felsefi sorgulamaları açısından benzer yapılarda.
Karşımızda hem felsefi temelli hem de bilimsel göndermeleri ile insanın kafasını karıştıran bir anime var. Bu karmaşık yapısı nedeniyle, Ergo Proxy için anime dünyasında ya seversin ya da nefret edersin şeklinde bir tabir var. Doğrusu her bölümde seyirciyi çıkmaza sokan ve felsefi bir sorgulamaya iten yapım aynı zamanda bunu mitolojik öğelerle de süslemiş.
asa
Ergo Proxy konusu
Anime, ilk başlarda insanların hiç bir sorunu olmadığı, mutlu mesut yaşadığı Romdeau şehrinde yaşamaktadır. Bu ütopik şehirde her insanın bir AutoReiv robotu bulunmaktadır. İnsanlara eşlik eden bu robotlar ütopyanın en önemli parçası haline gelmişltir.
Ancak insanların gülen yüzlerinin ve mutlu bu kentin altında çok derin sorunlar yatmaktadır. Hikayenin ana kahramanı olan Real Mayar, şehrin güvenlik kuvvetlerinde çalışan bir dedektif. Iggy isimli refaketçi robotuyla, şehirde yaşanan garip bir robot virüsünü araştırmaya başlar. Cogito isimli bu virüs, robotların kendi özgür iradelerini kazanmasına neden olmaktadır.
Bu virüsün kaynağını araştıran Mayar, insan üstü güçlere sahip Proxy adlı bir varlıkla karşılaşır. Bu karşılaşma sonrası ise animede tüm işler karışmaya ve olay örgüsü farklılaşmaya başlar. Başka bir şehirden göç eden ve şehrin altında yaşayan Vincent Law ile karşılaşan Real Mayar ise ilk defa yaşadığı hayatı sorgulamaya başlar. Zira Vincent Law, bu ütopik şehirde yaşanan sahte özgürlükten sıyrılıp, kendi özgür iradesiyle hareket edebileceği yeni bir dünya düşlemektedir.
Ergo Proxy, bilim kurgu anime serisi örnekleri arasında belki de konusu en ağır olanlardan biri. Eğer benlik, bilincin varlığı ve hayatın anlamı gibi konularda çok daha derin düşünmeye sevk edecek bir anime arıyorsanız, Ergo Proxy tam size göre.
Ama bizden uyarması, animeyi izlerken her detayını dikkatlice incelemek gerekiyor. Zira dikkat etmediğiniz bir ayrıntı bir sonraki bölümü anlamanıza engel olabilr. Bu karmaşık yapımın konusunu beğendiyseniz, izlenmesi gereken anime listenize ekleyebilirsiniz.
Gurren Lagann – (2007 – 2008) IMDb 8,3
Gurren Lagann, daha önce birçok kere başarılı bir şekilde işlenen, insanlığın yer altında yaşamak zorunda kaldığı distopik bir geleceği anlatıyor. Animede yeryüzünden korkan ve güneşi, gökyüzünü, ağaçları kısacası bugün kıymetini bilmediğimiz her şeyi efsane olarak gören bir insanlık ile karşı karşıya kalıyoruz.
aasas
Gurren Lagann konusu
Birbirinden kopuk şekilde köylerde yaşayan insanlar, nüfus kontrolü için iki farklı yola başvuruyor. Bunlardan ilki, doğan çocuk sayısı kadar insan kurban etmek ve nüfusu aynı sayıda tutmak. Bu acımasız yöntemin alternatifi ise kazıcılar yoluyla köyü çok daha derinlere doğru büyütmek.
İşte animenin kahramanı Simon, ürkek ve yeni bir delicidir. Tanıştığı Kamina ise heyecanlı ve tavırlarıyla ilk andan seyirciyi kendine çeken bir karakter. Yeryüzünü hayal eden ve yeraltının tek yaşam seçeneği olmadığını düşünen Kamina, Simon’un bulduğu bir robotla birlikte bu hayaline kavuşacaktır.
Animenin bu ilk bölümlerden sonra bir anda farklı bir dünyada kendimizi buluyoruz. İnsanlığın yer altında saklanma sebebinin, insan soyunu yok etmeye çalışan robotlar yüzünden olduğunu anlıyoruz.
Her bölümde heyecanın doruklara çıktığı bu bilim kurgu anime serisi, 2007 yılında 27 bölüm olarak karşımıza çıktı. Sürekli olarak sevilen karakterleri öldüren, epik savaşlara yer veren Gurren Lagann, en azından keyifli zaman geçirmek için iyi bir seçenek. Bu anlamda da yapımı izlenmesi gereken anime listenize eklemenizi öneririz.
Baccano da var.
One punc man bilimkurgu degilki 🙂 ipginc bir siniflandirma olmus
Bilim kurgu listesinde one punch, sao var ve ghost in the shell yok.
Hiçbir şey bilmiyor olsanız bile Myanimelist i açıp bilim kurgu filtresiyle arasanız daha doğru bir sıralamaya varırsınız. Yazan kişi ya anime izlemiyor ya da ne izlediğini bilmiyor.