Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), evrenin keşfi için birçok ülkeyle birlikte uzun yıllardır üzerinde çalıştığı James Webb uzay teleskobunu 25 Aralık 2021 günü Fransız Guayanası’ndan Ariane 5 roketi ile fırlatmıştı. 24 Ocak günü 10 yıl boyunca çalışacağı Dünya’dan 1 buçuk milyon kilometre ötedeki Langrange-2 (L2) noktasına ulaşmıştı.
Görüntüler, HD 84406 adlı bir yıldızı gösteriyor
Geçtiğimiz günlerde L2 noktasına ulaşan James Webb Uzay Teleskobu, 2 Şubat’ta 5 ay sürecek hazırlıklarına başlamıştı. 18 hegzagonal ayna ile 6.5 metre çapına sahip dev bir göz şeklinde üretilen teleskobun, bu süreçte milimetrik ayarlaması yapılacak ve ardından çalışmalarına başlayacak. Yaz ayı ortalarında ilk çarpıcı kozmik fotoğraflarını göndermeye başlayacak.
James Webb, parçalı aynalarını hizalama sürecinin ortasındayken, test amaçlı bir görüntü gönderdi. Teleskobun gönderdiği fotoğrafta HD 84406 isimli bir yıldız bulunuyor. Çekilen fotoğraf planlı ve keşif amaçlı değil, ancak böyle bir görselin gönderilmesi bilim insanlarını rahatlatmış görünüyor. Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü’nden astronom Marshall Perrin, konuyla ilgili şu sözlere yer verdi.
İlk günden beri bu kadar çok veri almış olmamız, Webb’in Dünya üzerindeki tüm bilim operasyonları ve veri işleme sistemleri ile sorunsuz çalışmasının bir ürünü olarak karşımıza çıkıyor. Bu yaşananlar, aynaların hizalanması için harika bir başlangıç noktası oldu.
James Webb Uzay Teleskobu, Yakın Kızılötesi Kamera (NIRCam) aracını kullanarak ilk fotoğrafını gönderdi. Teleskobun aynasını hizalamaya yönelik aylarca sürecek olan sürecin ilk aşamasının tamamlamış oldu. Webb; uzay hakkında bildiğimiz çoğu bilginin kaynağı olan, 200 binden fazla galaksiyi keşfeden Hubble Teleskobu‘ndan 100 kat güçlü. Webb, bir diğer anlamda zamanda yolculuk yaparak 13,5 milyar yıl öncesini görebilecek. Teleskobun kurulumundan sonra gönderecekleri şimdiden merak konusu.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi SDN Forum‘da veya yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
Geçmişe görülebildiğini göre, hemde 13,5 milyar yıl önceye!!!!, Gelecegede gidersin ki, sadece 100 yıl sonrasını okuyan Tanrı sıfatını kazanır, dünyayı yönetir. Zamanda yolculuk yapan şahsiyete de kuran inancina göre, Zülkarneyn denir
Geleceği göremez sadece geçmişteki ışık dalgalarını yakalayarak yok olmuş veya patlayan yıldızlar görüntülenebilir
13,5 milyar yıl öncesini göremez çünkü evren büyük bir hızla genişliyor. Bizim gözlemleyebildiğimiz evrenin çapı bu kadar. Işık bu genişleme hızına yetişemiyor bile.
Bak kardeşim; ışık bir noktadan başka bir noktaya sabit bir hızla yolculuk eder, bu sabit hizada ışık hızı denir ve ışık hızı saniyede 300 milyon km.
Buna örnek olarak güneşten yola çıkan bir foton (ışık parçacığı )’nun dünyamıza ulaşması 7 dakika sürüyor. Yani gündüz vakti güneşe bakınca 7 dakika önceki halini görüyorsun. Bir tür geçmişi görmek. Uzay teleskobunun yakaladığı ışıklar çok uzak mesafelerden gelen yıldız vb. gök cisimlerininden. ışıklarıda uzaklığına bağlı olarak teleskoba ancak milyarlarca yılda yetişiyor. Yani milyarlarca yıl öncesini görüyoruz.
Zamanda yolculuk değil dikkatini çekerim.
konuyu gayet net anlatmışsın
Dostum ne boş yapmışsın ya…
adam boş falan yapmıyor sadece sen adamın anlattıklarına akıl erdiremiyorsun
Ne gonderecek yine isik noktalari baska bir sey yooook
harika
Milimetrik değil, nanometrik ayar yapılacak
Aynaların ayar işlemleri bittiğinde ve veriler ile fotoğrafları yolladığında kimbilir nelere şahit olacagiz.
13.5 milyar yıl değil 13.5 milyar ışık yılı düzeltelim lütfen
ışık yılı bir mesafe birimi. zaman birimi değil. zaman birimi olan yıl.
evrenin ilk oluştuğu zamandan kalma galaksileri görmekten bahsediyor. yani 13.5 milyar yıl öncesini. belki de şu an yokturlar artık ancak ışık bize 13.5 milyar yılda geldiğinden biz o galaksilerin geçmiş hallerini görüyoruz.
güneşin bize uzaklığı yani “mesafesi” yaklaşık “8 ışık dakikası”. biz şu an güneşin “8 dakika” önceki halini görüyoruz. “8 ışık dakikası” öncesini değil. 8 ışık dakikası güneşin bize uzaklığı. yani bir mesafe.