Jandarmanın akıllı gözlüğü Takbul ne işe yarıyor?

11

Sanal gerçeklik teknolojisinin yapı taşlarından birisi olan akıllı gözlükler, her ne kadar diğer ürünlere kıyasla halen yaygınlaşmamış olsa da, ülkemizde bu konuda oldukça dikkat çeken bir çalışmaya imza atıldı.

Tim Cook’tan akıllı gözlük açıklaması!

Yerli imkanlar ile üretilen ” Takbul ” isimli akıllı gözlük Muğla’nın Bodrum ilçesinde yol kontrol noktasında görev yapan Jandarma ekipleri tarafından aktif olarak kullanılmaya başlandı.

Takbul ne işe yarıyor? Gelin, bu sorunun cevabına hep birlikte göz atalım.

Takbul güvenlik güçlerine ne tür avantajlar sunuyor?

Sürücülerin ve yolcuların dikkatini çeken akıllı gözlüğün yazılımı, Jandarma muharebe sınıfından emekli olan bir grup askerin yanı sıra, ODTÜ’de görevli profesörlerin ortak çalışmaları sonucunda geliştirildi.

Gözlüğün kamerasına yansıyan verilerin, doğrulanması için hücresel bağlantı ile İçişleri Bakanlığı Kaçakçılık, İstihbarat Harekat ve Bilgi Toplama Dairesi Başkanlığı (KİHBİ) veri tabanına ulaştırıldığı öğrenildi.

Takbul

Akıllı gözlük ile birlikte kimlik ve ehliyet gibi belgelerin yanı sıra araç plakaları taranabiliyor. Bu sayede belgelerin doğruluğu ve kişi hakkındaki arama veya yakalama kararları jandarma personelinin ekranına yansıtılıyor.

Akıllı gözlüğün sadece belge kontrolü ile sınırlı olmadığı, kalabalık ortamlarda yüz tanıma sistemi sayesinde şüpheli kişilerin tespitini kolaylaştırdığı dile getiriliyor. Görevli personelin dış mekanı görmesini engellemeyen gözlük ile sesli bir şekilde sorgulama yapmak mümkün.

Şu anda Türkiye’de sadece 20 adet olduğu belirtilen akıllı gözlüğün, ilerleyen günlerde çok daha etkin bir şekilde kullanılması hedefleniyor.

:: Jandarmanın akıllı gözlük kullanmaya başlaması hakkında ne düşünüyorsunuz?

11 YORUMLAR

  1. Boş işler diye düşünen arkadaşlar tam tazminat kafasının örnekleri, bir şeyler yapmaya çalışanlara, bir yerlerden başlamak isteyenlerle dalga geçerler ama kendisi yaptığım işlerin kime ne faydası var diye düşünmez çünkü yok oksijen tüketmekten başka işe yaramıyorlar.

  2. Arkadaş ukalaca yazmasaydı aslında doğru demiş. Bu iş aslında güncel mobil cihazlara yazılım yapmak kadar basit. Bu yazılımda da hali hazirda bulunan yüz tanıma ,plaka tanıma , yazı karakteri tanıma teknolojileri kullanılır is bitirilir. Güvenlik meselesine gelince cihaz için işletim sistemi ne mesela?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version